Ανάπτυξη του μωρού: Τι μπορεί να κάνει τη δεύτερη εβδομάδα

Οι παρατεταμένοι περίοδοι υπνηλίας θα αντικατασταθούν βαθμιαία από μεγαλύτερες περιόδους εγρήγορσης και σωματικής κινητικότητας.

Το πιθανότερο είναι στο μωράκι σας να αρέσουν οι αγκαλίτσες, τα φιλάκια και το μασάζ. Μπορεί να βγάζει και ήχους κάτι σαν «αχ» κάθε φορά που βλέπει το πρόσωπό σας ή ακούει τη φωνή σας και να δείχνει με το βλέμμα του ότι σας ψάχνει όταν περιβάλλεται από πολλά άτομα . Μην ξεχνάτε πάντως ότι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσει μαζί σας είναι το κλάμα, που είναι και αυτό στο πρόγραμμα.

Κλάμα λόγω κολικών

Εάν το μωρό σας κλαίει για περισσότερο από τρεις ώρες για τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και δεν υπάρχει ιατρική εξήγηση για την ανησυχία του, το πιθανότερο είναι να έχει κολικούς. Το κλάμα και η δυσφορία του μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά συνήθως είναι πιο έντονο μεταξύ 18:00 και τα μεσάνυχτα. Διαβάστε σε σχετικό άρθρο του Baby.gr: 9 αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε τους κολικούς.

Αντανακλαστικά

Μερικά από τα έμφυτα αντανακλαστικά του όπως αυτά της βάδισης και της κολύμβησης θα αποτελέσουν τη βάση των κινητικών δεξιοτήτων που θα αναπτύξει μεγαλώνοντας.
Οι κινήσεις του βαδίσματος που κάνει ήδη όταν το κρατάτε όρθιο με τα ποδαράκια του να ακουμπάνε σε μια επιφάνεια, θα γίνουν κανονικά βήματα. Το ίδιο ισχύει και με το αντανακλαστικό της κολύμβησης που θα γίνει μπουσούλημα στο μέλλον.

Μην νομίζετε ότι είναι νωρίς για να του μιλάτε. Αντιθέτως μάλιστα! Προσπαθήστε να μιμηθείτε τα  γουργουλητά και τις γκριμάτσες του, κοιτώντας το στα μάτια. Θα δείτε πώς ανταποκρίνεται!

Τη 2η εβδομάδα το μωρό μπορεί να

Κάθε μωρό είναι μοναδικό

Να θυμάστε ότι δεν είναι ίδια όλα τα μωρά και ενδεχομένως να καλύψουν τους στόχους το καθένα με το δικό του ρυθμό. Οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις απλά δείχνουν ότι το μωρό σας έχει τη δυνατότητα να τις επιτύχει – αν όχι τώρα, τότε σύντομα. Εάν το μωρό σας ήταν πρόωρο, να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά που γεννιούνται νωρίτερα συνήθως χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στα ορόσημά τους. Σε κάθε περίπτωση εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Πηγή: babycenter.com