Φροντίδα νεογέννητου: Συμβουλές για την περιποίηση του δέρματος

Τα περισσότερα νεογέννητα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο δερματάκι τους, όπως είναι το έκζεμα ή τα εξανθήματα  από την πάνα, συνήθως τους πρώτους δυο μήνες της ζωής τους.

Το έκζεμα είναι σαν κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα το οποίο εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα.

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη του ξηρού και ερεθισμένου δέρματος είναι:

•    Δοκιμάστε μια φορά την εβδομάδα τα φυσικά έλαια στο μπανάκι του μωρού.
•    Περιορίστε τη χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος στο μωρό. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιείτε μόνο μια μικρή ποσότητα λοσιόν σε περιοχές με έντονη ξηρότητα.
•    Σιγουρευτείτε ότι το μωράκι σας φοράει μόνο μαλακά ρούχα.
Όταν το μωρό έχει αλλεργική αντίδραση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξάνθημα. Εξανθήματα κάτω από την πάνα μπορεί να είναι έκζεμα και όχι ερυθρότητα από την πάνα. Η αλλεργία στα χρώματα της πάνας μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την αντίδραση. Ενδεχομένως αυτό που πρέπει να κάνετε είναι η αλλαγή σε πάνες χωρίς χρώματα για την πρόληψη μελλοντικών «κρουσμάτων».
Συζητήστε το με τον παιδίατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε συνταγή.

Εξάνθημα από την πάνα

Τις περισσότερες φορές, το εξάνθημα από την πάνα προκαλείται από την υγρασία μιας λερωμένης πάνας. Το εξάνθημα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί όταν το δέρμα του μωρού δεν έχει στεγνώσει καλά μετά από το μπάνιο. Μερικές φορές, ένα βακτήριο ή κάποια μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει εξανθήματα. Μάλιστα  θα τα μωρά που λαμβάνουν αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε εξανθήματα από την πάνα, επειδή τα φάρμακα αυτά δημιουργούν την ανάπτυξη μυκήτων.

Για να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα από την πάνα και να εμποδίσετε περαιτέρω προβλήματα στο δέρμα του νεογέννητου πρέπει:

•    Να  ελέγχετε συχνά τις πάνες.
•    Να αλλάζετε αμέσως την πάνα μόλις βραχεί ή λερωθεί.
•    Να πλένετε το ποπουδάκι του μωρού με ήπιο άρωμα ή νερό.
•    Να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό μαλακό πανάκι κι όχι μωρομάντηλα. Το άρωμα ή το αλκοόλ σε ορισμένα μωρομάντηλα μπορεί να ερεθίσουν ακόμα περισσότερο το δερματάκι του μωρού.  
•    Να στεγνώνετε καλά το μωρό. Μην τρίβετε την περιοχή γύρω από την πάνα.
•    Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα παχύ στρώμα βαζελίνης ή αλοιφή με βιταμίνη A & D.
•    Εάν χρησιμοποιείτε ταλκ, φροντίστε να το κρατάτε μακριά από το πρόσωπο του μωρού. Το ταλκ σε σκόνη μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

Πότε μπορώ να κάνω μασάζ στο μωρό μου;

Όπως τα χάδια έτσι και το μασάζ είναι ένας τρόπος να μεταφέρετε την αγάπη σας στο μωρό. Επίσης ένα μασάζ βοηθά τα μωρά να είναι πιο ήρεμα, να κοιμούνται καλύτερα, να μην πονάνε τόσο αν έχουν κολικούς και να κλαίνε λιγότερο.

Δεν υπάρχει κάποια ειδική τεχνική για να κάνετε μασάζ στο μωρό. Φροντίστε απλά να το βάλετε πάνω σε μια μαλακή κουβέρτα ή ύφασμα. Πάρτε λίγο λάδι ή μια απαλή λοσιόν και κάντε απαλό μασάζ στο στήθος και την κοιλίτσα του μωρού, ακολουθώντας ένα απαλό αλλά σταθερό ρυθμό. Προσπαθήστε να έχετε οπτική επαφή μαζί του και να του μιλάτε ή να του τραγουδάτε απαλά.