Γιατί οι πρώτες λέξεις του μωρού είναι «μαμά» ή «μπαμπά»;

Συχνά οι πρώτες λέξεις ενός μωρού είναι «μαμά» ή «μπαμπάς», κάτι που κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένους τους γονείς! Πλέον η επιστήμη γνωρίζει το γιατί.

Πέρα από το προφανές – η μαμά κι ο μπαμπάς περνούν τις περισσότερες ώρες με το μωρό και επαναλαμβάνουν αυτές τις λέξεις διαρκώς – στις περισσότερες λέξεις η μαμά και ο μπαμπάς είναι λέξεις πολύ εύκολες, με επαναλαμβανόμενους ήχους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, εξέτασε τους εγκεφάλους 22 νεογέννητων (2-3 ημερών) ενώ άκουγαν ηχογραφημένες λέξεις που είχαν κατάληξη που επαναλαμβάνεται, όπως «μούμπαμπα» και «πενάνα» αλλά και πιο δύσκολες λέξεις, όπως «μαμπέιτζ» και «πενάκι». Η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξήθηκε στον κροταφικό και μετωπιαίο εμπρόσθιο λοβό των εγκεφάλων των μωρών στις επαναλαμβανόμενες λέξεις ενώ στις πιο δύσκολες λέξεις δεν παρατηρήθηκε καμία αντίδραση του εγκεφάλου. 

Αυτό σημαίνει ότι οι λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς» έχουν επιλεχθεί προσεκτικά από πολλούς λαούς, έτσι ώστε να μάθει το μωρό να τις προφέρει καθώς και ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πιο εύκολα τους επαναλαμβανόμενους ήχους. Η έρευνα, της οποίας ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο British Columbia, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

«Μάλλον δεν είναι τυχαίο που σε πολλές γλώσσες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούνται επαναλαμβανόμενες συλλαβές για παιδικές λέξεις», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Judit Gervain.