Σύμφωνα με μακροχρόνια έρευνα, τα μικρά παιδιά που κοιμούνται λιγότερο από 10 ώρες ή ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, τείνουν να παρουσιάζουν περισσότερα συναισθηματικά και προβλήματα συμπεριφοράς στην ηλικία των πέντε ετών.
Οι ερευνητές περίμεναν να δουν μια σύνδεση μεταξύ ύπνου και προβλημάτων συμπεριφοράς, αλλά έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι «οι κίνδυνοι ήταν τόσο ισχυροί και συνεπείς», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Borge Sivertsen από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. «Ενώ μόνο μία πειραματική μελέτη μπορεί να καθορίσει την αιτιότητα, η μελέτη μας αποδεικνύει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αυτών των προβλημάτων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη μια σειρά άλλων πιθανών παραγόντων».
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από τη μελέτη 32.662 μαμάδων και παιδιών στη Νορβηγία. Οι μητέρες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια στην 17η εβδομάδα της κύησης, όταν το παιδί τους ήταν 18 μηνών και ξανά όταν συμπλήρωσε το πέμπτο έτος της ζωής του. Έπειτα, αξιολόγησαν 99 συμπεριφορές του παιδιού σε μια κλίμακα από το «δεν είναι αλήθεια» μέχρι το «είναι πολύ αληθινό» και ανέφεραν για πόσο χρονικό διάστημα το παιδί τους κοιμόταν σε μια περίοδο 24 ωρών και πόσο συχνά ξυπνούσε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στους 18 μήνες σχεδόν το 60% των νηπίων κοιμόντουσαν για 13-14 ώρες και περίπου 2% κοιμόντουσαν λιγότερο από δέκα ώρες κάθε βράδυ. Το 3% των νηπίων ξυπνούσε τρεις ή περισσότερες φορές κάθε βράδυ.
Τα μικρά παιδιά που κοιμόντουσαν λιγότερο από 13 ώρες κάθε νύχτα παρουσίαζαν συναισθηματικά ή συμπεριφορικά προβλήματα στην ίδια ηλικία, αναφέρουν οι ερευνητές στο JAMA Pediatrics. Αφού συνυπολόγισαν την ηλικία της μητέρας, το μορφωτικό επίπεδο, τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος γέννησης και το φύλο του παιδιού καθώς και τον αριθμό των άλλων παιδιών, διαπίστωσαν ότι εκείνα που κοιμόντουσαν λιγότερο από δέκα ώρες ανά νύχτα και εκείνα που ξύπνησαν τρεις ή περισσότερες φορές σε ηλικία 18 μηνών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς στην ηλικία των πέντε ετών. Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για την εσωτερίκευση των προβλημάτων, όπως άγχος ή κατάθλιψη, παρά για την εξωτερίκευση των προβλημάτων, όπως η εμφάνιση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής ή επιθετικότητας.
Ο ανεπαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οδηγήσει την επόμενη μέρα σε προβλήματα με τη διαχείριση των συναισθημάτων και τον έλεγχο των παρορμήσεων, ενώ τα χρόνια προβλήματα ύπνου είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αλλαγές στις ορμόνες του στρες. «Τα πρόωρα θέματα ύπνου στα παιδιά μπορεί να είναι εν μέρει ο λόγος για αργότερα συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες όπως η παιδική ιδιοσυγκρασία και η ψυχική υγεία των γονέων μπορεί επίσης να είναι σημαντικοί», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Borge Sivertsen.