Η φροντίδα που χρειάζεται ένα πρόωρο μωράκι στο σπίτι

Το διάστημα πριν από τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας είναι γεμάτο συγκίνηση, προσμονή, αγωνία και χαρά για να το συναντήσετε.

Είτε είναι όμως κανείς προετοιμασμένος, είτε όχι όταν ένα μωράκι γεννιέται πρόωρα συναισθήματα αβεβαιότητας, άγχους και ανησυχίας πλημμυρίζουν τους γονείς.

Στη χώρα μας σχεδόν 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα, σύμφωνα με τελευταία μελέτη. Για να καταστείλλετε λοιπόν τις ανησυχίες σας, πρέπει να έχετε αυτές τις σκέψεις στο μυαλό σας.

Οι ιδιαιτερότητες του μωρού

Πρόωρο θεωρείται ένα μωρό όταν γεννιέται πριν συμπληρωθούν οι 37 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Σε γενικές γραμμές όσο νωρίτερα γεννιέται ένα μωρό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών.

Στην αρχή, το πρόωρο μωράκι σας μπορεί να έχει μικρό σωματικό βάρος και να χρειαστεί βοήθεια στη διατήρηση της θερμότητας του σώματος. Ενδεχομένως το κλάμα του θα είναι σιγανό και θα έχει δυσκολία στην αναπνοή. Το ταίσμα είναι κι αυτό μια πρόκληση. Το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος), τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του μωρού (αναιμία) είναι πολύ πιθανά να συμβούν. Πιο σοβαρή ανησυχία όμως αποτελούν οι μολύνσεις, τα αναπνευστικά προβλήματα και η αιμορραγία στον εγκέφαλο. Μερικά πρόωρα μωράκια έχουν επίσης προβλήματα ακοής και όρασης. Άλλα βιώνουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις, μαθησιακές δυσκολίες, κινητικά προβλήματα ή συμπεριφοράς, ψυχολογικά ή χρόνια προβλήματα υγεία. Πολλά ευτυχώς είναι και εκείνα που δίνουν τη δική τους μάχη από τόσο νωρίς και καταφέρνουν να έχουν υγιή ανάπτυξη.

Η φροντίδα του πρόωρου μωρού

Τα πρόωρα μωράκια χρειάζονται ειδική φροντίδα γι’ αυτό και κατά πάσα πιθανότητα νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πρόωρο βρέφος θα πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο που θα του παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα. Η ιατρική ομάδα, να είστε σίγουρη, ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει το μωράκι σας να αναπτυχθεί. Ο ρόλος σας ως γονέας όμως, είναι εξίσου απαραίτητος και σημαντικός.

Μάθετε περισσότερα για την φροντίδα του πρόωρου μωρού

Η αβεβαιότητα μπορεί να είναι τρομακτική. Όλες αυτές οι οθόνες, οι αναπνευστήρες και άλλα είδη εξοπλισμού στη ΜΕΝΝ είναι λογικό να προκαλούν ερωτηματικά. Γράψτε τις ερωτήσεις σε ένα χαρτί και αναζητήστε τις απαντήσεις από τον γιατρό, όταν θα είστε έτοιμοι. Διαβάστε το υλικό που παρέχεται από το νοσοκομείο ή κάντε τη δική σας έρευνα. Όσα περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα θα είστε σε θέση να χειριστείτε την κατάσταση.

Μοιραστείτε τις παρατηρήσεις και τις ανησυχίες σας

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στην κατάσταση υγείας του μωρού σας, ενημερώστε αμέσως την ιατρική ομάδα.

Καθιερώστε τον θηλασμό

Το μητρικό γάλα περιέχει πρωτεΐνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης και την προώθηση της ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι το μωρό σας μπορεί να μην είναι σε θέση να θηλάσει από το στήθος σας ή από ένα μπιμπερό, σε πρώτη φάση το μητρικό γάλα μπορεί να δοθεί με άλλους τρόπους. Αρχίστε την άντληση, το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση. Στόχος είναι να αντλείτε γάλα έξι έως οκτώ φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Επίσης, ρωτήστε το γιατρό του μωρού σας σχετικά με την ανάγκη του μωρού σας για συμπληρώματα.

Περάστε χρόνο με το μωρό σας

Μιλήστε με το μωρό και δείξτε του την αγάπη σας με τον τόνο της φωνής σας και το χάδι σας. Το διάβασμα μπορεί επίσης να σας φέρει πιο κοντά. Όταν το μωρό σας θα είναι έτοιμο να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας η επαφή δέρμα με δέρμα θα σας ενώσει ακόμα περισσότερο. Εάν ανησυχείτε μήπως άθελα σας πειράξετε τους ενδοφλέβιους σωλήνες ή τα καλώδια της οθόνης, ζητήστε βοήθεια από την ιατρική ομάδα.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Μπορεί τώρα να έχετε επικεντρωθεί στη φροντίδα του μωρού σας, μην ξεχνάτε όμως ότι έχετε κι εσείς ανάγκες. Αν φροντίζετε καλά τον εαυτό σας, θα είστε σε θέση να φροντίσετε καλύτερα και το μωρό σας.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας

Είναι λογικό να αισθάνεστε συναισθήματα χαράς, θλίψης, θυμού και απογοήτευσης. Μπορείτε όμως να γιορτάζετε τις επιτυχίες κάθε μιας ημέρας για να παίρνετε δύναμη και να προχωράτε παρακάτω. Να θυμάστε ότι εσείς και ο σύντροφός σας διαχειρίζεστε με διαφορετικό τρόπο το στρες και το άγχος. Και οι δύο όμως θέλετε το καλύτερο για το μωρό σας. Στηρίξτε ο ένας τον άλλον όσο περισσότερο μπορείτε.

Κάντε ένα διάλειμμα όταν το έχετε ανάγκη

Αν φύγετε από το νοσοκομείο πριν από το μωρό σας, χρησιμοποιείστε το χρόνο σας στο σπίτι για να προετοιμάσετε την άφιξη του μωρού στο σπίτι. Το μωρό σας σας χρειάζεται αλλά είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπία στην διευθέτηση του χρόνου, ειδικά αν έχετε κι άλλα παιδιά.

Να είστε ειλικρινείς με τα αδέρφια του μωρού σας

Εάν έχετε κι άλλα παιδάκια, προσπαθήστε να απαντήσετε με απλά λόγια στις ερωτήσεις τους για την κατάσταση υγείας του μωρού. Μπορείτε απλά να εξηγήσετε ότι το αδερφάκι τους είναι άρρωστο και χρειάζεται φροντίδα . Καθησυχάστε τα παιδιά και πείτε τους ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι δικό τους σφάλμα. Δείξτε του φωτογραφίες του νέου μέλους της οικογένειας.

Δεχθείτε βοήθεια από τους άλλους

Επιτρέψτε σε συγγενείς και φίλους να φροντίσουν τα μεγαλύτερα παιδιά, την προετοιμασία του φαγητού, τον καθαρισμό του σπιτιού ή άλλα θελήματα.

Ζητήστε υποστήριξη

Έχετε κοντά σας αγαπημένους σας ανθρώπους. Συζητήστε με άλλους γονείς στη ΜΕΝΝ ή μιλήστε με γονείς σε Online κοινότητες. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν αισθάνεστε ότι έχετε κατάθλιψη ή είστε πολύ αγχωμένοι με τις νέες ευθύνες.

Με το μωρό στο σπίτι

 

Πηγή: MayoClinic