Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό στο σπίτι είναι οι κολικοί.
Στη θέα όμως ενός μωρού που κλαίει με σφιγμένα χέρια ή με τα ποδαράκια διπλωμένα στο στομάχι για περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, τους περισσότερους γονείς τους πιάνει απελπισία. Μην πανικοβάλλεστε! Δείτε πως να τους αντιμετωπίσετε.
Τι είναι οι κολικοί;
Οι επιστήμονες ορίζουν τους κολικούς ως την κατάσταση εκείνη κατά την οποία το μωρό εμφανίζει επεισόδια έντονου κλάματος, διάρκειας 2-3 ωρών, συνήθως απογευματινές και βραδινές ώρες με χαρακτηριστική περιοδικότητα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών, η κοιλίτσα του μωρού είναι φουσκωμένη και γουργουρίζει, έχει πολλά αέρια και το πρόσωπο του κοκκινίζει. Εμφανίζονται συνήθως μετά τη δεύτερη εβδομάδα της ζωής, είναι πιο έντονοι γύρω στις έξι εβδομάδες και σχεδόν εξαφανίζονται γύρω στον 3ο μήνα της ζωής του.
Πώς να το ανακουφίσω;
Στην πραγματικότητα , δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να ανακουφίσετε το μωράκι σας:
- Προσοχή στο τάισμα. Το σωστό είναι ούτε πάρα πολύ γάλα αλλά ούτε και πολύ λίγο. Τα μωρά που υποφέρουν πολύ από τους κολικούς συνήθως προτιμούν να πιπιλίζουν αντί να τρώνε περισσότερο. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας εάν ανησυχείτε για την κατανάλωση του φαγητού.
- Δώστε στο μωρό σας ένα παιχνίδι ή κάτι το οποίο όταν δει ή ακούσει θα του αποσπάσει την προσοχή και θα το κρατήσει απασχολημένο.
- Πάντα να αλλάζετε τη θέση του μωρού σας . Όταν ξαπλώνει στο κρεβατάκι του, πιάστε τα ποδαράκια του, πιέστε τα ελαφρά προς την κοιλιά του για λίγο και απομακρύνετε τα απαλά. Κάντε αυτή την άσκηση μερικές φορές μήπως το βοηθήσετε να αεριστεί και συνεπώς να ανακουφιστεί λίγο από τον πόνο. Αν το κρατάτε αγκαλιά ακουμπήστε το στο στήθος σας. Οι χτύποι της καρδιάς σας θα το χαλαρώσουν.
- Ένα ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην περιοχή της κοιλιάς ή ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
- Βάλτε την ηλεκτρική σκούπα, ανάψτε το πιστολάκι των μαλλιών, ανοίξτε τον απορροφητήρα της κουζίνας ή βάλτε πλυντήριο. Μπορεί να φαίνεται αστείο όμως αυτός ο θόρυβος, ο λεγόμενος «λευκός», μπορεί να ηρεμήσει το μωρό σας.
- Ο περίπατος με το καροτσάκι, μπορεί να το ενθουσιάσει. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μάρσιπο η ελαφρά πίεση μέσα στον μάρσιπο σίγουρα θα το ανακουφίσει.
- Δοκιμάστε το χαμομήλι. Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, το χαμομήλι καταπραΰνει τους σπασμούς των εντέρων ενώ οι ειδικοί λένε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες. Για να βεβαιωθείτε, πριν δώσετε το ρόφημα στο μωρό σας, τρίψτε μια μικρή ποσότητα στο δερματάκι του. Αν δεν κοκκινίσει μπορεί να το πιεί άφοβα.
- Εάν θηλάζετε προσέξτε τη διατροφή σας. Αποφύγετε τροφές που δημιουργούν αέρια ή φούσκωμα και ταράζουν το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σας. Τέτοιες τροφές είναι τα κρεμμύδια, τα φασόλια, τα μπαχάρια, ο καφές και το μπρόκολο καθώς και οι πολύ λιπαρές ουσίες.Ζητήστε μια ιατρική συμβουλή. Εάν αισθάνεστε ότι το μωρό σας χρειάζεται γιατρό, συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρό σας.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι οι κολικοί είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο δεν πρέπει να σας ανησυχεί και ότι υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου.