Μόλις αρχίσει το μωρό σας να κάνει τα πρώτα του βηματάκια και να εξελίσσεται σε ένα ζιζάνιο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο ζήτημα της ασφάλειας του.
Από το κάθισμα του αυτοκινήτου μέχρι τα παιχνίδια, οφείλετε να λάβετε πολλά μέτρα προκειμένου να το προστατέψετε. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την ασφάλεια του μωρού στο σπίτι δίνοντας απλές συμβουλές που είναι όμως πολύ σημαντικές προκειμένου να παρέχετε στο μωρό σας ένα υγιές και ασφαλές ξεκίνημα στη ζωή του.
Τι μπορώ να κάνω;
Όλα τα μωρά, όπως προαναφέραμε, αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, γι’ αυτό να έχετε υπόψη σας ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταφέρουν να πιάσουν κάτι που λίγο καιρό πριν δεν φτάνανε. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ελέγξετε εξονυχιστικά το δωμάτιο στο οποίο θα αφήνετε το παιδάκι σας να παίξει καθώς και να πάρετε ορισμένα προληπτικά μέτρα για την σωματική του ακεραιότητα.
Εξοπλισμός ασφαλείας
Υπάρχουν πάρα πολλά προστατευτικά είδη που μπορείτε να αγοράσετε για να κάνετε το περιβάλλον του σπιτιού σας πιο ασφαλές. Να έχετε όμως κατά νου ότι ο εξοπλισμός ποτέ δεν είναι αρκετός και χρειάζεται πάντα η δική σας επαγρύπνηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως:
- Τοποθετήστε πορτάκια ασφαλείας στο επάνω και στο κάτω μέρος της σκάλας
- Χρησιμοποιείστε προστατευτικά πλέγματα στα τζάκια και στις θερμάστες.
- Καλύψτε τις πρίζες με προστατευτικά βύσματα.
- Τοποθετήστε ειδικά προστατευτικά καλύμματα σε όλες τις γωνίες των τραπεζιών και στα ντουλάπια.
- Κλειδώστε το πορτάκι του DVD player.
Πώς μπορώ να κάνω το σπίτι μου ακόμα πιο ασφαλές για το μωρό;
Για να γίνει το σπίτι πιο ασφαλές μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν φθαρμένες μοκέτες ή χαλιά με κρόσσια ή καλώδια όπου θα μπορούσε το μωρό να σκοντάψει και να χτυπήσει.
- Βεβαιωθείτε ότι τα κάγκελα της κούνιας του είναι τέτοια ώστε δεν υπάρχει κινδυνος να τοποθετήσει ανάμεσα τους το κεφαλάκι του και να σφηνώσει.
- Ελέγξτε τον φωτισμό του σπιτιού σας. Είναι επαρκής ώστε το μωρό να μπορεί να βλέπει και να μην πατήσει πάνω σε μικροαντικείμενα;
- Καλύψτε όσες πρίζες ρεύματος δεν χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
- Ελέγξτε όλα τα έπιπλα για τυχόν επικίνδυνες γωνίες στις οποίες το μωρό θα μπορούσε να χτυπήσει.
- Απομακρύνετε όλα τα εύθραυστα αντικείμενα τα οποία μπορεί να κινήσουν την προσοχή του μωρού, να σπάσουν και να το τραυματίσουν.
- Αντί για τραπεζομάντιλο χρησιμοποιείστε σουπλά γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να τραβήξει το μωρό το τραπεζομάντιλο και μαζί με αυτό όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι.
- Καλό είναι να ελέγχετε συνεχεία τα παιχνίδια του μωρού (σε περίπτωση που σπάσει κανένα) για τυχόν μικροαντικείμενα που θα μπορούσε να βάλει στο στόμα του και να πνιγεί.
- Φυλάσσετε μακριά αναπτήρες, σπίρτα, τσιγάρα κλπ.
- Ποτέ μην τοποθετείτε ψηλά το ριλάξ του μωρού γιατί μπορεί εύκολα να πέσει.
- Μην αφήνετε ποτέ καφέ, τσάι και γενικότερα τα καυτά ροφήματα σε σημεία που είναι εύκολα προσβάσιμα για το μωρό.
Πηγή: Webmd.com