Μωρό & κατοικίδιο: Πώς θα γίνουν οι συστάσεις

Τα κατοικίδια μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι ενός ανθρώπου, γι’ αυτό άλλωστε πολλοί επιλέγουν να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους με μια γατούλα ή ένα σκυλάκι στο σπίτι.

Κάποιοι από εσάς μάλιστα, μπορεί να έχετε ήδη κατοικίδιο και να περιμένετε παράλληλα ένα μωρό ή να επιθυμείτε να πάρετε ένα κατοικίδιο για το παιδάκι σας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να δώσετε προσοχή στα βήματα που θα ακολουθήσετε για να χτιστεί σωστά η σχέση του μωρού με το κατοικίδιο και να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι!

Όταν έχετε ήδη κατοικίδιο και περιμένετε μωράκι

Πολλοί ειδικοί προτείνουν πριν ακόμη έρθει το παιδάκι σας από το μαιευτήριο να φέρετε ένα ρουχαλάκι ή μια κουβερτούλα του στο σπίτι για να το μυρίσει το κατοικίδιό σας. Με αυτόν τον τρόπο ο τετράποδος φίλος σας θα εξοικειωθεί στη νέα μυρωδιά κάτι που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στη μελλοντική τους σχέση. Όταν η μητέρα γυρίσει για πρώτη φορά στο σπίτι μετά την γέννα είναι προτιμότερο να μπει στην αρχή μόνη της μέσα στο σπίτι καθώς το ζωάκι θα είναι ενθουσιασμένο που θα τη βλέπει μετά από μέρες. Μια άλλη λύση είναι να φέρετε μαζί σας έναν φίλο ή συγγενή προκειμένου να απασχολεί το κατοικίδιο σας, μέχρι εσείς να τακτοποιηθείτε με το νέο μωρό.

Η πρώτη συνάντηση του μωρού με το κατοικίδιο διαφέρει στην περίπτωση της γάτας και του σκύλου. Με τη γατούλα είναι πιο απλά τα πράγματα. Καθώς τα αιλουροειδή είναι απρόβλεπτα από τη φύση τους φροντίστε να γνωρίσει το νέο μέλος της οικογένειας αρχικά από μια απόσταση μέχρι τελικά να συνηθίσει την ύπαρξη του νέου μέλους και να εξοικειωθεί με εκείνο.

Στη περίπτωση του σκύλου υπάρχει μια μικρή διαδικασία! Αρχικά, θα χρειαστείτε κάποιον να σας βοηθήσει. Στη πρώτη τους συνάντηση θα πρέπει το ένα άτομο να κρατάει με λουρί το σκυλάκι σας ενώ εσείς καθιστοί έχετε στα πόδια σας το μωρό. Χαϊδέψτε το μωρό στο κεφάλι για να δείξετε ότι το νέο μέλος προστατεύεται από εσάς. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε το βρέφος στο πάτωμα ή να το φέρετε πάνω από το κεφάλι του σκύλου, καθώς αυτό θα τον προδιαθέσει να πηδήξει. Αρχίστε να μιλάτε με ήρεμη φωνή και αν δείτε ότι το σκυλάκι σας δεν εμφανίζει κάποια επιθετική συμπεριφορά, όπως γρύλισμα ή τοποθέτηση της ουράς κάτω από τα πόδια, επιτρέψτε του να πλησιάσει το μωρό και να το μυρίσει όχι όμως να το γλύψει, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ανθυγιεινό για το μωρό αλλά και επικίνδυνο. Μην ξεχνάτε ότι στη πρώτη τους επαφή θα πρέπει κάποιος να κρατάει συνεχώς γερά το σκυλάκι σας με το λουρί για παν ενδεχόμενο. Ακόμη και αν όλα πάνε καλά, οι ειδικοί συνιστούν να έχετε πάντοτε το σκυλάκι σας με λουρί μπροστά στο μωρό για τις πρώτες τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Όταν έχετε μωρό και θέλετε να πάρετε κατοικίδιο

Στη περίπτωση που είστε έγκυος ή έχετε ήδη ένα μωράκι αλλά θέλετε να πάρετε ένα κατοικίδιο η καλύτερη ιδέα είναι να κάνετε λίγη υπομονή και να περιμένετε μέχρι το μωρό σας να φτάσει τουλάχιστον 3 ετών. Η υιοθέτηση ενός σκύλου ή μιας γατούλας σημαίνει περισσότερο χρόνο και έξοδα για εσάς. Όταν λοιπόν αυτά συνδυάζονται και με ένα νέο μωρό τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο δύσκολα! Επιπλέον, είναι σημαντικό το παιδί σας να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να παίζει με το ζωάκι της οικογένειας χωρίς τον κίνδυνο ατυχημάτων. Μια επίσης καλή ηλικία για ένα κατοικίδιο στο σπίτι είναι όταν πια το παιδάκι έχει φτάσει τα 7-8 έτη.

Αν ωστόσο δεν μπορείτε να κρατηθείτε και είστε διατεθειμένοι να κάνετε οποιαδήποτε θυσία για ένα χαριτωμένο τετράποδο στην οικογένειά σας, τότε πρέπει να δώσετε βάση στην ηλικία του. Ήδη με ένα μωρό στο σπίτι μην επιδιώξετε να πάρετε ένα κουταβάκι ή ένα γατάκι αν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε τον χρόνο και το χρήμα που χρειάζεται, αφού όσο μικρότερο είναι το κατοικίδιο τόσο περισσότερο χρόνο απαιτεί σε εκπαίδευση αλλά και χρήματα στον κτηνίατρο. Επιλέξτε λοιπόν ένα τετράποδο που να είναι μεταξύ 1-5 ετών καθώς στην ηλικία αυτή ένα κατοικίδιο προσαρμόζετε ευκολότερα σε μια νέα οικογένεια και χρειάζεται το λιγότερο δυνατό χρόνο σε σχέση με ένα πολύ μικρό ή πολύ ηλικιωμένο ζωάκι!