Πώς να δεθείτε συναισθηματικά με το μωρό

Το συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό γίνεται με δύο τρόπους: είτε αμέσως, εκείνη την πρώτη φορά που θα ακουμπήσει πάνω στο στήθος σας ο γιατρός το μωρό, είτε λίγο καιρό αργότερα και αφού περάσει η νάρκωση, το μούδιασμα και όλη η ταλαιπωρία του τοκετού.

Οι πρώτες ξάγρυπνες εβδομάδες είναι δύσκολες και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να μάθετε ο ένας τον άλλον. Το δέσιμο είναι μια μεγάλη και περίπλοκη διαδικασία και ξεδιπλώνεται διαφορετικά για κάθε γονέα.

Πότε ξεκινά το δέσιμο;

Γίνεται πολύς λόγος για τον συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά η διαδικασία ξεκινά ακόμα και πριν από τη γέννηση. Βρίσκεστε ήδη στην θέσπιση μια σχέσης και το μωρό εξοικειώνεται με τη φωνή σας. Ένα υπερηχογράφημα ενισχύει επίσης τον προγεννητικό δεσμό και φέρνει το μωρό ακόμα πιο κοντά σε εσάς.

Και ναι, στην ιδανική περίπτωση, το καλύτερο είναι να νιώσετε αυτή την αγάπη άνευ όρων και τον δεσμό αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά δεν συμβαίνει σε όλες τις μητέρες. Οι ορμόνες «τρελαίνονται» και δεν έχουν έρθει ακόμα σε ισορροπία και το ένστικτο της μητρότητας, μόλις που αναπτύσσεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθά πραγματικά τις μαμάδες να απελευθερώνουν ενδορμοφίνες – ορμόνες που τις βοηθά να αισθάνονται ήρεμες και να ανταποκρίνονται στα μωρά τους. Αισθάνεσαι μια απίστευτη ηρεμία και πληρότητα.

Κι αν δεν είναι έρωτας με την πρώτη ματιά;

Τι γίνεται όμως αν όταν έρθει η ώρα να αντικρίσετε το μωρό σας κι εκείνο το πλασματάκι με το ζαρωμένο δερματάκι σας φανεί λίγο ξένο και δεν αισθανθείτε να σας κατακλύζει όλη εκείνη η αγάπη που διαβάζατε στα βιβλία μητρότητας; Μην πανικοβάλλεστε! Η αντίδραση είναι πολύ φυσιολογική. Πολλές μητέρες έχουν αυτή την προσδοκία και αν δεν έρχεται αισθάνονται απογοήτευση και ενοχές . Το συναισθηματικό δέσιμο επίσης είναι μια διαφορετική εμπειρία με κάθε μωρό. Μπορεί δηλαδή με το πρώτο μωρό να το αισθανθείτε αμέσως και με το δεύτερο όχι ή και το αντίθετο.

Πώς μπορείτε να δυναμώσετε το δεσμό με το μωρό σας;

Όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι μητέρες με τα μωρά τους, τόσο πιο σίγουρες αισθάνονται. Τους πρώτους μήνες η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμός και η μεταφορά με μάρσιπο, είναι θαυμάσιοι τρόποι να δεθείτε και να έρθετε πιο κοντά. Όταν το μωρό είναι φωλιασμένο στην αγκαλιά σας μυρίζει το άρωμά σας, ακούει τον χτύπο της καρδιάς σας – πολύ σημαντικά και τα δύο δηλαδή για τη διαδικασία της συγκόλλησης. Εστιάστε την προσοχή σας στο μωρό και ακολουθήστε το ένστικτό σας. Κανένα βιβλίο και καμιά συμβουλή φίλου δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη σοφία και τις ιδέες σας.