Πότε τα παιδιά αρχίζουν να ντύνονται μόνα τους;

Όταν το παιδί σας φτάσει την νηπιακή ηλικία θα διαπιστώσετε μια έκρηξη ανάπτυξης: θα αρχίσει να περπατάει, να μιλάει καθαρά, να πηγαίνει τουαλέτα αλλά θα δυσκολεύεται να ντύνεται μόνο του επειδή απαιτούνται κι άλλες διαφορετικές δεξιότητες.

«Το να ντύνεται μόνο του το παιδί είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο» λέει η Karen Ruskin, ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος στη Μασαχουσέτη. Επειδή τα παιδιά επιζητούν την ανεξαρτησία τους , το πιθανότερο είναι να στοιχηματίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να φορέσει σωστά το μαγιό του. Αν δεν του δώσετε όμως την ευκαιρία να το κάνει πώς θα σιγουρευτείτε; «Η αίσθηση της ανεξαρτησίας επηρεάζει πραγματικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού με έναν θετικό τρόπο», αναφέρει η δρ Ruskin. Για να το επιτύχει όμως θα πρέπει να κάνει πράγματα μόνο του, όπως το να πιάνει αντικείμενα, να ζωγραφίζει με μαρκαδόρους, να πιάνει το κουτάλι και να τρώει μόνο του κ.α.

Τύπος ανάπτυξης: Γνωστική, σωματική και κινητικές ικανότητες

Δεδομένου ότι υπάρχει μια ποικιλία ρούχων από τα οποία κάποια είναι εύκολα να φορεθούν και κάποια άλλα όχι, υπάρχει και μια ποικιλία δεξιοτήτων που χρειάζεται ένα παιδί ώστε να έχει τον έλεγχο και να μπορεί να ντύνεται μόνο του. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν: 

Κινητικές δεξιότητες: Το παιδί θα πρέπει να μπορεί να σηκώνει τα χέρια και τα πόδια σε συγκεκριμένες συντονισμένες κινήσεις ώστε για παράδειγμα να τοποθετήσει σωστά τα χεράκια του στα μανίκια ενός πουκαμίσου ή να μπορεί να διατηρεί την ισορροπία του ώστε να βάλει παπούτσια και παντελόνι.

Εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες: Nα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τα δάχτυλα του ώστε να χειρίζεται μικρά αντικείμενα όπως κουμπιά, φερμουάρ, κορδέλες κ.α.

Γνωστικές ικανότητες: Να είναι σε θέση να κατανοεί πώς φοράμε τα ρούχα, να μην φοράει δηλαδή ανάποδα το μπλουζάκι ή να καταλαβαίνει πώς οι θερμοκρασίες επηρεάζουν τις ενδυματολογικές μας επιλογές.

Πότε να περιμένετε το παιδί να ντύνετε μόνο του

Προτού το μικρό σας αρχίσει να ντύνεται μόνο του θα πρέπει να έχει μάθει να ξεντύνεται, να μπορεί δηλαδή να βγάζει τα καλτσάκια του, τα παπουτσάκια και το παντελόνι. Αυτό συνήθως αρχίζει να συμβαίνει στην ηλικία των 18 μηνών ή και νωρίτερα, επειδή δεν είναι και τόσο δύσκολο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ζωηρά και συνήθως βγάζουν τα πάντα. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν συχνά βλέπετε το μικρό σας να βγάζει τα ρούχα του και να κυκλοφορεί γυμνό. Σε αυτή την ηλικία μάλιστα τα παιδιά έχουν μια απέχθεια στα αξεσουάρ όπως τα καπέλα και τις κορδέλες τα κοριτσάκια. Έχετε επίσης υπόψη ότι το ενδιαφέρον τους για τα ρούχα αρχίζουν να το εκδηλώνουν στην ηλικία των δυόμιση με τριών ετών. Συνήθως μέχρι αυτή την ηλικία προτιμούν τα απλά πράγματα όπως τα μπλουζάκια και φορέματα χωρίς περίπλοκα κουμπιά ή φερμουάρ.

Τι να περιμένετε

Μόλις το παιδί σας αρχίζει να ντύνετε μόνο του, εάν για παράδειγμα φοράει ανάποδα το μπλουζάκι του ή μπερδεύεται με το καλσόν μην απογοητεύεστε και προπαντός μην το αποθαρρύνετε. Αντ ‘αυτού, αναγνωρίστε του την προσπάθεια και επιβραβεύστε το. Αν για παράδειγμα βάλει λάθος το πουκάμισο αντί να διαμαρτυρηθείτε, επικεντρωθείτε στα θετικά, ώστε να το τονώσετε συναισθηματικά. Η Δρ Ruskin λέει. «Τα συναισθήματα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Η κορούλα σας μπορεί από τη μια να χαίρεται που θα φορέσει το αγαπημένο της ροζ φόρεμα και αμέσως μετά αν δει ότι δεν τα καταφέρνει να στεναχωρηθεί και να της φαίνεται πολύ στενό!» Να θυμάστε λοιπόν να ενθαρρύνετε και να επαινείτε τα παιδιά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δίνετε τον απαιτούμενο χρόνο και χώρο στο παιδί ώστε να ντυθεί και να μην στέκεστε στην πόρτα κάθε πρωί και να το πιέζετε να ντυθεί ώστε να φύγετε για τον παιδικό σταθμό.

Τι να προσέξετε

Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να μην ντύνεται μόνο του αλλά είναι μεγαλύτερο από 30 μηνών, αναρωτηθείτε «Μήπως δεν το αφήνω να παίρνει πρωτοβουλίες και το ντύνω πάντα εγώ;» Αν η απάντηση είναι ναι, η λύση είναι να του δώσετε χώρο και χρόνο ώστε να το κάνει μόνο του και εσείς απλά να βοηθάτε στην αρχή με κουμπιά και φερμουάρ. Σε κάθε περίπτωση αν το παιδί εξακολουθεί να αρνείται να βγάζει τα καλτσάκια ή τα παπούτσια του τότε ίσως έχει μειωμένες κινητικές δεξιότητες ή αισθητηριακά προβλήματα. Αν αυτό υποψιάζεστε, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας για μια πιο ενδελεχή αξιολόγηση.