Το μωράκι σας μεγάλωσε και βγάζει τα πρώτα του δοντάκια. Ποια είναι τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε για να το ανακουφίσετε; Ιδού όλες οι απαντήσεις στις απορίες σας.
Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια;
Τα πρώτα δοντάκια του μωρού αρχίζουν εμφανίζονται μετά από περίπου έξι μήνες και είναι το πρώτο σημάδι ότι σε λίγο καιρό το μωρό σας θα αρχίσει να τρώει στερεά τροφή. Συνήθως τα πρώτα δοντάκια όταν σκάνε αναστατώνουν τα μωρά με αποτέλεσμα να είναι ανήσυχα, να έχουν πολύ σάλιο και να γκρινιάζουν. Τα δοντάκια που θα εμφανιστούν πρώτα είναι οι δυο κάτω μέσοι τομείς (δυο δόντια στην μέση ακριβώς της κάτω σιαγόνας) και ακολουθούν τα δύο κεντρικά δόντια στην άνω γνάθο.
Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας
Μερικά δόντια μεγαλώνουν χωρίς να προκαλέσουν καμία απολύτως ενόχληση στο μωρό. Σε άλλες περιπτώσεις, οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν:
• Τα ούλα να είναι κόκκινα γύρω από το δόντι που ετοιμάζεται να βγει.
• Κόκκινα μάγουλα.
• Το μωρό να είναι ανήσυχο, να ροκανίζει συνεχώς κάποιο αντικείμενο ή να είναι νευριασμένο.
• Ανορεξία.
• Πυρετό.
• Διαταραχές στον ύπνο.
Τι μπορώ να κάνω για να καθησυχάσω το μωρό μου;
Ακολουθήστε μερικές πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα παραπάνω συμπτώματα.
• Υπό την εποπτεία σας μπορείτε να δώσετε στο μωρό κάτι να μασάει όπως π.χ κάποιο ειδικό δαχτυλίδι οδοντοφυΐας, ένα κομμάτι ψωμί ή κριτσίνια. Μπορείτε επίσης να του δώσετε τα ειδικά λαστιχένια παιχνίδια τα οποία είναι σχεδιασμένα γι’ αυτή την περίπτωση. Το δάγκωμα αυτών των παιχνιδιών είναι πολύ ανακουφιστικό. Πολλά από αυτά μπαίνουν στο ψυγείο γιατί το κρύο βοηθάει στη μείωση του πόνου και δροσίζει το μωρό.
• Ένα δροσερό ρόφημα χωρίς ζάχαρη μπορεί να καταπραΰνει τα ούλα του μωρού. Το νερό είναι το καλύτερο.
• Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του μωρού σας σε περίπτωση που γκρινιάζει με ένα παιχνίδι.
• Συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας για να προμηθευτείτε ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα με φυσικά συστατικά τα οποία επιστημονικά έχουν αποδειχτεί ως αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακά.
Η φροντίδα για τα δόντια
Μπορείτε να ξεκινήσετε τη φροντίδα για τα ούλα του μωρού σας αμέσως αλλά χωρίς οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό και βρεγμένο σφουγγαράκι ή ένα κομμάτι γάζας και σκουπίστε απαλά προς τα κάτω τα ούλα του μωρού σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια πρέπει να τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση τη λεγόμενη βρεφική δακτυλική οδοντόβουρτσα και την αντίστοιχη βρεφική οδοντόκρεμα σε μορφή ζελέ. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δοντάκια του μωρού σας μέχρι εκείνο να μεγαλώσει αρκετά ώστε να είναι σε θέση να κρατάει μόνο του το βουρτσάκι. Εσείς βεβαία μπορείτε να συνεχίσετε να επιβλέπετε τη διαδικασία μέχρι το παιδί να μπορεί να ξεπλύνει χωρίς βοήθεια συνήθως μέχρι την ηλικία των 6.