Το μωρό μου κλαίει: 10 απλά βήματα για να ηρεμήσει!

Το μωρό σας κλαίει ασταμάτητα και εσείς δεν ξέρετε ούτε πώς να το ηρεμήσετε ούτε τι του φταίξατε!

Αρχικά λοιπόν ψυχραιμία! Όταν ένα μωράκι κλαίει δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος αλλά είναι ο μόνος τρόπος που έχει για να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας πει «Δεν αισθάνομαι καλά, βοήθησέ με». 

Μεγαλώνοντας θα αρχίσει να επικοινωνεί μαζί σας περισσότερο με εκφράσεις και χειρονομίες έως ότου τελικά αρχίσει να μιλάει. Μέχρι τότε όμως διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για να απαλύνετε το κλάμα του και… τα αυτιά σας!

Μάθετε τα σημάδια που προμηνύουν το κλάμα

Όταν το παιδάκι σας αρχίσει να βγάζει ανήσυχες φωνούλες, χτυπάει τα χεράκια του ή κάνει μικρές γκριμάτσες σημαίνει «Ετοιμάζομαι να κλάψω!». Εάν λοιπόν είστε σε θέση να καταλάβετε πότε το μωρό σας πρόκειται να κλάψει θα ανταποκριθείτε γρηγορότερα σε ότι το ενοχλεί.

Το μωρό σας πεινάει! 

Η μικρή κοιλίτσα του δεν συγκρατεί ακόμα αρκετό φαγητό ανάμεσα στα γεύματα ενώ στην ηλικία αυτή έχει και περισσότερη όρεξη αφού βρίσκεται στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια του θηλασμού μην βασίζεστε στο ρολόι για να δείτε αν η ώρα του ταΐσματος είναι αρκετή, αλλά φροντίστε να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του μωρού σας και να σταματάτε μόνο όταν έχει χορτάσει. Ένα χορτάτο μωρό είναι και ένα ήσυχο μωρό!

Ανταποκριθείτε άμεσα

Μην αφήσετε το παιδάκι σας να κλαίει για πολύ ώρα μέχρι να αντιδράσετε. Στο τέλος θα το συνεπάρει η ένταση του κλάματος και δεν θα θυμάται καν για πιο λόγο ξεκίνησε! Αποτέλεσμα; Πολύ πιο δύσκολο να το καθησυχάσετε για να σταματήσει. 

Έχετε το μωράκι σας πάνω σας!

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο συχνά ένα βρέφος είναι κοντά στο σώμα της μητέρας του τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα άγχους στο σώμα ενώ επιπλέον εμφανίζει λιγότερα συμπτώματα κολικών και παλινδρομήσεις. 

Ώρα για μπανάκι! 

Προκειμένου να σταματήσετε το κλάμα του μωρού σας δοκιμάστε να κάνετε ένα μπάνιο μαζί του. Το ζεστό νερό σε συνδυασμό με την παρουσία σας θα το ηρεμήσουν. Εάν μάλιστα είναι πάνω από τριών μηνών τότε μπορείτε να προσθέσετε στη μπανιέρα σας μερικές σταγόνες από έλαια χαμομηλιού ή λεβάντας που θα βοηθήσουν να χαλαρώσετε και οι δύο!

Μήπως είναι η δίαιτά σας; 

Εάν κατά τη διάρκεια που θηλάζεται δείτε ότι το μωρό σας αρχίζει να κλαίει τότε μπορεί το γάλα σας να επηρεάζεται από τη διατροφή που ακολουθείτε. Παρατηρήστε τις ώρες που το μωρό σας κλαίει στο θηλασμό σε συνδυασμό με τα γεύματά σας. Εάν υπάρχει κάποια συσχέτιση μειώστε τη συγκεκριμένη τροφή που υποπτεύεστε ότι το ενοχλεί τουλάχιστον για μια εβδομάδα. «Συνήθεις ύποπτοι» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η καφεΐνη, τα γαλακτοκομικά, η σοκολάτα, τα φιστίκια και τα εσπεριδοειδή. 

Ένα απαλό άγγιγμα είναι ό,τι χρειάζεται! 

Το μασάζ στη κοιλίτσα θα ανακουφίσει το μικρό σας αγγελούδι από πόνους κολικών που μπορεί να προκαλούν το κλάμα του. Φροντίστε με κυκλικές κινήσεις στη φορά του ρολογιού να του χαϊδέψετε την κοιλίτσα και θα δείτε ότι σύντομα θα σταματήσουν τα δάκρυα! 

Εντρυφήστε το στη μουσική! 

Είναι γνωστό ότι τα μωρά αγαπούν τους ρυθμικούς ήχους ιδιαίτερα όταν αυτοί συνδυάζονται με τη φωνή της μαμάς που τους τραγουδά και λέει μάλιστα και το όνομά τους. Η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί θα κάνει το μωρό σας να ξεχαστεί και να μετατρέψει τα κλάματα σε γλυκά γελάκια! Μπορείτε μάλιστα να επιλέξετε και κλασική μουσική καθώς ηρεμεί και χαλαρώνει τα βρέφη.

Η πιπίλα κάνει μαγικά! 

Το μωρό σας έχει συνηθίσει ότι η στιγμή του θηλασμού είναι μια ώρα καθησυχασμού και ηρεμίας όμως κακά τα ψέματα όσο και αν το απολαμβάνεται, δεν μπορείτε να είστε συνεχώς διαθέσιμη για.. μαμ! Μια πιπίλα λοιπόν μπορεί να προσφέρει παρόμοια αίσθηση εφησυχασμού στο βρέφος και έναν αναστεναγμό ανακούφισης σε εσάς!

10. Μην ξεχνάμε την μαμά! 

Όλα τα παραπάνω ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν εάν εσείς πρώτα δεν φροντίζετε τον εαυτό σας. Η καλή διατροφή, η άσκηση και ένας απογευματινός ύπνος θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις δυνάμεις σας και να έχετε περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα για να  ασχοληθείτε με το μικρό σας αγγελούδι!

Πηγή: bellybelly.com