Βρεφικό έκζεμα: 6 τρόποι να το αντιμετωπίσετε

Όταν η μεταξένια και απαλή επιδερμίδα του μωρού γίνεται κόκκινη, ξηρά και φαγουρίζει, τότε ο ένοχος είναι συχνά το έκζεμα. Εμφανίζεται συνήθως όταν το μωρό γίνεται 2 – 6 μηνών και επηρεάζει περίπου το 20% των βρεφών και των μικρών παιδιών.

Εάν το μωρό σας έχει φαγούρα και είναι ερεθισμένο το δερματάκι του τότε οι παρακάτω 6 θεραπείες για το έκζεμα θα το απαλύνουν.

Αποφύγετε προϊόντα που μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού

Πολλά μωρά έχουν αλλεργίες του δέρματος στα αρώματα, τις βαφές και τις χημικές ουσίες που περιέχονται στα κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης όπως είναι τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά του πλυντηρίου, τα μαλακτικά και τα αφρόλουτρα . Το ιδανικό είναι να στραφείτε σε υποαλλεργικά και χωρίς άρωμα προϊόντα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το έκζεμα.

Τεστ για τροφικές αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι συνηθέστερες αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή εκζέματος. Αν όμως υποψιάζεστε ότι το έκζεμα αποτελεί αλλεργική αντίδραση συζητήστε το με τον γιατρό σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να δείτε αν ορισμένα τρόφιμα προκαλούν αντίδραση ή προσπαθήστε να του δίνετε τις τροφές μία – μία, το πρωί ώστε να το έχετε μπροστά σας όλη μέρα και να το παρακολουθείτε. Σε κάθε περίπτωση, ζητήστε από τον παιδίατρο σας να σας συστήσει έναν αλλεργιολόγο.

Χρησιμοποιήστε μια καλή κρέμα για το έκζεμα

Διατηρήστε το δέρμα του μωρού σας απαλό χρησιμοποιώντας μια μαλακτική κρέμα στο μπάνιο. Προτιμήστε ένα ελαφρύ ενυδατικό προϊόν χωρίς άρωμα.

Αποφύγετε την υπερθέρμανση

Τα μωρά που ταλαιπωρούνται από έκζεμα πρέπει να φορούν ελαφριά υφάσματα που να επιτρέπει στο δέρμα τους να αναπνέει. Τα ζεστά και βαριά ρούχα λοιπόν μπορεί να κάνουν το έκζεμα χειρότερα . Αποφύγετε τα μάλλινα υφάσματα και σκεπάζετέ το με μια ελαφριά κουβέρτα ή με σεντόνι, αν χρειαστεί.

Περιορίστε το ξύσιμο

Πολλοί γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους να μείνουν με ουλές στο σώμα και το πρόσωπο εξαιτίας του δυνατού ξυσίματος λόγω της φαγούρας. Αυτό συμβαίνει κυρίως στον ύπνο. Για να αποφευχθεί λοιπόν και για να μην επιδεινωθούν τα εξανθήματα, κρατήστε τα νύχια όσο το δυνατόν πιο καθαρά γίνεται και φορέστε στο μωρό γαντάκια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολουθήστε φαρμακευτική αγωγή

Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας ή με έναν δερματολόγο. Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας ίσως σας προτείνει να δοκιμάσετε ήπια τοπικά στεροειδή σε μορφή κρέμας.