Πόσο ασφαλείς είναι οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας;

Όταν γίνεσαι γονιός για πρώτη φορά θέλεις να τα κάνεις όλα σωστά ή όσο πιο σωστά, τουλάχιστον, γίνεται, γιατί η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γεννήθηκε γονιός! Ένα από τα θέματα που, σίγουρα, απασχολεί τους γονείς είναι η ασφάλεια του μωρού τους και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Είναι κατανοητό, ωστόσο, ότι ένας γονιός δεν γίνεται να είναι συνέχεια πάνω από την κούνια του μωρού και να το επιβλέπει 24 ώρες/ ημέρα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν οι ειδικές συσκευές ενδοεπικοινωνίας, γνωστές και ως baby monitors, όπως και αυτές που μπορείτε να βρείτε στο Best Family, οι οποίες εφευρέθηκαν για την διευκόλυνση των γονιών, καθώς με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να παρακολουθούν τα μωρά τους ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στην διάρκεια της ημέρας.

Κατηγορίες συσκευών ενδοεπικοινωνίας

Για την καλύτερη διευκόλυνση των γονιών, λοιπόν, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ενδοεπικοινωνίας, οι οποίες προσαρμόζονται στις ανάγκες και το budget της κάθε οικογένειας. Στο Best Family θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα επιλογών, χωρισμένες σε τρεις βασικές κατηγορίες -όσες και οι κατηγορίες συσκευών ενδοεπικοινωνίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

WiFi συσκευές: Λειτουργούν μέσω του οικιακού δικτύου και του κινητού τηλεφώνου. Η παρακολούθηση του μωρού πραγματοποιείται ανά πάσα ώρα και στιγμή, τόσο μέσω ήχου όσο και εικόνας.

Video monitors: Τα video monitor έχουν και αυτά την δυνατότητα να παράγουν εικόνα και ήχο, ενώ λειτουργούν με βάση μια κεντρική μονάδα με έγχρωμη οθόνη.

Audio monitors: Οι συγκεκριμένες συσκευές προσφέρουν μόνο ηχητική επικοινωνία, ενώ διαθέτουν και ενδείξεις για την θερμοκρασία του δωματίου του παιδιού.

Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος χρήσης τους

Η πρώτη απορία για την χρήση της ενδοεπικοινωνίας που προκύπτει απ’ όλους είναι το πόσο ασφαλείς είναι οι συγκεκριμένες συσκευές, τόσο για τα μωρά, όσο και για το τοπικό δίκτυο ενός σπιτιού.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με την ακτινοβολία που μπορεί να εκπέμπει αυτή η συσκευή. Επομένως, όπως με κάθε συσκευή -κινητά τηλέφωνα και διάφορα άλλα είδη τεχνολογίας- έτσι και με τις συσκευές ενδοεπικοινωνίας, δεν κάνει να τις τοποθετείτε κοντά στα μωρά. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για νεογέννητα.

Στην περίπτωση τώρα της ενδοεπικοινωνίας, αξίζει να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες συσκευές είναι σχεδιασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε η εμβέλειά τους να αγγίζει μέχρι και τα 200- 300 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι έχουν δυνατές κεραίες.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, συνίσταται η τοποθέτησή τους μακριά από το μωρό. Άλλωστε δεν είναι απαραίτητη κιόλας η τοποθέτησή τους κοντά σε αυτό, καθώς σχεδόν όλες διαθέτουν τη δυνατότητα του zoom. Έτσι, η ιδανικότερη απόσταση της συσκευής ενδοεπικοινωνίας από το μωρό σας είναι από 1,5 μέτρο και πάνω. Προτιμήστε, επίσης, να την τοποθετήσετε από την απέναντι πλευρά του δωματίου που βρίσκεται το μωρό σας.

Πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, ότι απαγορευτική είναι και η τοποθέτηση της συσκευής ενδοεπικοινωνίας μέσα στην κούνια, λόγω πνιγμού. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί με τα μωρά ή τα βρέφη να βάζουν την συσκευή στο στόμα τους, όταν αυτή βρίσκεται σε σημείο που μπορούν να την φτάσουν.

Πόσο επικίνδυνο είναι να σας παρακολουθούν μέσω baby Monitor;

Η περίπτωση να σας παρακολουθούν μέσω baby Monitor σίγουρα υπάρχει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι ξέρουν να το κάνουν και το κάνουν. Σύμφωνα με το Best Family απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, τόσο σε επίπεδο λογισμικού, όσο και σε επίπεδο εξαρτημάτων. Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες συσκευές υποστηρίζουν κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ της κεντρικής μονάδας και της κάμερας.

Η καλύτερη λύση, λοιπόν, αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να σας παρακολουθούν είναι η αλλαγή κωδικού σε έναν πιο δύσκολο κωδικό, καθώς και να κρατάτε ενημερωμένη την συσκευή σας σε επίπεδο λογισμικού. Έχετε κατά νου, επίσης, ότι είναι πιο εύκολο να σας κλέψουν μέσα σε ένα λεωφορείο παρά να υποκλέψουν μία εικόνα από το baby Monitor σας. Οπότε, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε και τόσο πολύ για το συγκεκριμένο θέμα.

Αυτό που προτείνει το Best Family, που είναι της λογικής ότι όλες οι συσκευές χρειάζονται μέσα σε ένα σπίτι και πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και σύνεση για την ασφάλεια όλων, μικρών και μεγάλων, είναι το ότι οι ενδοεπικοινωνίες δεν δημιουργήθηκαν για να καταργήσουν την επίβλεψη των παιδιών. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε ποτέ να δείχνετε την απαραίτητη προσοχή για την ασφάλειά τους.