Παιχνίδι με το νεογέννητο: Τι δεξιότητες πρέπει να έχετε για να το διασκεδάσετε

Μπορεί να μην το ξέρετε αλλά μπορείτε να ξεκινήστε τα παιχνίδια με το μωρό σας από τη γέννησή του. Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για να έρθετε πιο κοντά μεταξύ σας, για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας και τον συντονισμό των ματιών.

Κι ενώ μπορεί να έχετε ένα ολόκληρο καλάθι γεμάτο με παιχνίδια αφής, πώς θα τα χρησιμοποιήσετε όλα αυτά αποτελεσματικά ώστε να διασκεδάσει το μωρό σας; Υπάρχουν τρεις βασικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχετε ώστε να συνεργαστείτε με το μωρό σας: υπομονή, ειλικρίνεια και προσοχή.

Αν λοιπόν δεν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να χαμογελάσει το μωρό σας πέρα από το να κουνάτε δεξιά κι αριστερά την κουδουνίστρα, εδώ είναι μερικά χρήσιμα tips!

1η Βασική δεξιότητα: Υπομονή

Κρατάτε ένα αισθητηριακό παιχνίδι μπροστά από το μωρό σας και η αντίδρασή του; Καμία. Μερικές μητέρες αισθάνονται ανόητες εάν το μωρό τους δεν ανταποκρίνεται στο παιχνίδι κι έτσι σταματούν και παραιτούνται. Είναι λάθος. Πρέπει να συνεχίσετε.

Το κλειδί σε αυτό είναι η υπομονή. Ως άνθρωποι είμαστε ανυπόμονοι και εύκολα απογοητευόμαστε. Είναι όμως απαραίτητο να διευρύνετε την προοπτική σας για το τι συνιστά το παιχνίδι.

Ακόμη και το τραγούδι την ώρα που αλλάζετε την πάνα, είναι ένα είδος παιχνιδιού. Το νεογέννητο πέρα από το να σας βλέπει, θέλει και να σας ακούει. Ενώ λοιπόν κινείστε μέσα στο δωμάτιο και τραγουδάτε, εκείνο μπορεί να γυρίζει το κεφαλάκι του και να ακολουθεί τη φωνή σας. Με τον καιρό όσο βελτιώνεται η όρασή του, τόσο περισσότερο θα σας ακολουθεί με τα μάτια του.

Άλλο ένα βασικό παιχνίδι για τον πρώτο καιρό είναι με την κοιλίτσα. Παίξτε με τα δάχτυλά σας πάνω στην κοιλίτσα του μωρού σας και αποσπάστε του την προσοχή. Σιγά σιγά θα αναπτυχθούν έτσι οι μύες.

Στόχος πάντα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι η επαφή με τα μάτια. Μετά τους δύο μήνες θα μπορείτε να παίζετε και το γνωστό σε όλους Κου – κου τσα. Αλλά να θυμάστε να είστε υπομονετικοί. Ακόμα κι αν το μωρό σας δεν επιστρέφει την επαφή με τα μάτια, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια.

2η Βασική δεξιότητα: Προσοχή

Έχετε λάβει ένα νέο email στο οποίο πρέπει να απαντήσετε, ένα τηλεφώνημα που πρέπει να κάνετε και ένα post στο Facebook που θέλετε οπωσδήποτε να κάνετε. Όλα αυτά ενώ παίζετε ταυτόχρονα με το μωρό. Σταματήστε!

Μερικές μητέρες χρησιμοποιούν τον χρόνο που κάθονται αγκαλιά με το μωρό τους για να κάνουν τα τηλεφωνήματά του ή να απαντήσουν στα μηνύματα τους. Αυτό όμως εμποδίζει το μωρό να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον του. Έχει ανάγκη την πλήρη προσοχή σας.

Όσο περισσότερο επικεντρώνεστε πάνω στο μωρό σας, τόσο καλύτερα θα καταλάβετε τις επιθυμίες του. Κάθε μωρό βέβαια είναι διαφορετικό. Γ’ αυτό και έχει ανάγκη την αμέριστη προσοχή σας ώστε να παρατηρήσετε τα σήματα που δίνει και να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι δυσαρεστημένο.

Κρατήστε το παιχνίδι σε ήρεμους και απαλούς ρυθμούς τους πρώτους μήνες. Ακόμη και η απλή περιστροφή της κουδουνίστρας μπορεί να είναι συναρπαστικό. Προσέξτε απλά τις αντιδράσεις του μωρού σας και κοιτάξτε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια.

3η Βασική Δεξιότητα: Ειλικρίνεια

Είναι πολύ εύκολο να παίζετε τα δοκιμασμένα παιχνίδια που σας αρέσει να παίζετε με το μωρό σας, αλλά θα πρέπει να τα εξελίσσετε. Μάθετε από τους γύρω σας και δοκιμάστε νέες ιδέες. Και να είστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να παίζετε με το μωρό σας, ακόμα κι αν είναι μόλις λίγων εβδομάδων.

Όταν το μωρό είναι νεογέννητο δεν υπάρχει πολύ χρόνος για παιχνίδι αφού τον περισσότερο καιρό κοιμάται και τρώει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου χώρος για παιχνίδι. Μπορείτε να παίξετε κάτι ενώ του αλλάζετε την πάνα. Βάλτε κλασική μουσινή να ακούσετε ενώ το έχετε στην αγκαλιά σας. Καθιερώστε μια βόλτα στο σπίτι και μάθετε του καινούργιες εικόνες και σχήματα. Μπορεί να σας φαίνεται κάτι πολύ απλό, αλλά είναι μια διαδικασία από την οποία το μωρό επωφελείται πάρα πολύ.

Παιχνίδια που μπορείτε να δοκιμάσετε

Θυμάσαι αυτή τη μελωδία;

Ένα μωρό συνήθως ηρεμεί μόλις ακούσει μια γνώριμη μελωδία ή κάποιο τραγούδι που ακούγατε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Δείτε αν αναγνωρίζει τα τραγούδια, ενώ του χαϊδεύετε απαλά την πλατούλα με το χέρι σας.

Ντριν ντρίν, ποιος είναι στο τηλέφωνο;

Με το μωρό σας να είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, τοποθετήστε την πατουσίτσα του στο αυτί σας και προσποιηθείτε ότι είναι το ακουστικό ενός τηλεφώνου. Κάντε μια συνομιλία στο «τηλέφωνο» και χαιδέψτε ελαφρά τα πέλματα των ποδιών του. Αυτό βοηθά την ανάπτυξη της ομιλίας. Επιπλέον αυτή η απαλή κίνηση μπορεί να ανακουφίσει παγιδευμένο αέρα στην κοιλίτσα.

Ακολουθήστε το φως

Σε ένα μισοσκότεινο δωμάτια, αφήστε έναν φακό να λάμψει στο ταβάνι. Μετακινήστε το σημείο του φωτός και επινοήστε μια ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων του δωματίου. Το μωρό σας θα απολαύσει το παιχνίδι με το φως και θα μάθει καλύτερα το περιβάλλον του.

Γυμνή κοιλίτσα

Μια στο τόσο αφήστε το μωράκι σας γυμνό να παίζει είτε με την κουβερτούλα, είτε με κάποιο παιχνιδάκι. Μπορείτε να το κάνετε στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια των αλλαγών της πάνας. Θα λατρέψει την μοναδική αίσθηση της ελευθερίας!