Μαμαδίστικες ρήσεις

Οι αγαπημένες μας μαμάδες πάντα μας προειδοποιούσαν για αυτά τα πράγματα και τώρα εάν είστε και εσείς μαμάδες θα έχετε «τσακώσει» τον εαυτό σας να επαναλαμβάνετε τα ίδια και όχι τόσο αληθινά λόγια στα παιδιά σας.

 

«Όταν ανοίγεις τον φούρνο όλη η θερμότητα φεύγει»

Στην ηλικία των έξι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περιμένεις τα μπισκοτάκια να ψηθούν στο φούρνο. Έτσι οι μαμάδες κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να απομακρύνουν να παιδιά από την κουζίνα για να καλοψηθούν οι σοκολατένιες λιχουδιές. Ωστόσο, όταν ένας φούρνος ανοίγει ακόμα και για ένα λεπτό, φεύγει περίπου το ένα τέταρτο των θερμότητας, αλλά επιστρέφει κατευθείαν, διότι η ζεστασιά ακτινοβολεί από τα τοιχώματα του φούρνου. Δεν έχει λοιπόν σημασία αν ανοίγεται τον φούρνο ή όχι. Το σημαντικό είναι ότι τα μπισκοτάκια θέλουν περίπου ένα 20λεπτο ψησίματος!

«Εάν κάνεις κρακ στα δάχτυλά σου θα πάθεις αρθρίτιδα»

Όχι, δεν θέλετε ο γιος σας να σας δείξει τον ήχο που κάνει ο αντίχειράς του όταν το κάνει κράκ για έκτη φορά μέσα στην ημέρα. Ούτε όμως και η μαμά σας δεν σταμάτησε ποτέ να σας λέει ότι θα πάθετε αρθρίτιδα εάν δεν σταματήσετε την κακιά αυτή συνήθεια. Σε κάθε περίπτωση ο θόρυβος αυτός είναι απλά υγρό από φυσαλίδες που βρίσκονται στις αρθρώσεις και είναι αποδεδειγμένο ότι δεν έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

«Βάλε ένα καπέλο στο κεφάλι διαφορετικά θα παγώσεις»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φορώντας ένα καπέλο θα προφυλάξετε τον εαυτό σας από το κρύο, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το μπουφάν, τα γάντια ή το κασκόλ. Ακόμα κι αν παραπονιέστε ότι τα πόδια σας είναι κρύα η μαμά σας το καπέλο θα σας υπενθυμίσει να βάλετε. Αν λοιπόν τα αυτιά σας μυρμυγκιάζουν από το κρύο, τότε το σκουφάκι είναι η λύση σίγουρα. Διαφορετικά, αν δηλαδή τα χεριά σας είναι το ευαίσθητο σημείο δεν θα λυθεί το πρόβλημα με ένα σκουφί.

«Μην κάθεσαι πολύ κοντά στην τηλεόραση»

Εάν οι γονείς σας επέμεναν να βλέπετε τηλεόραση από απόσταση ασφαλείας πολύ πιθανόν είναι να ακολουθείτε την ίδια τακτική κι εσείς με τα παιδιά σας. Στα  τέλη της δεκαετίας του 1960 ανακλήθηκε ένας σημαντικός αριθμός τηλεοράσεων επειδή εξέπεμπαν ακτίνες-Χ. Όμως, αυτό συνέβη πριν από 54 χρόνια και οι σύγχρονες τηλεοράσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη φωτεινότητα και μειωμένη ακτινοβολία. Αν λοιπόν ο γιος σας θέλει να παρατηρεί τους Νίντζα από μόλις λίγα μέτρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τον αφήσετε.

«Το ξύρισμα κάνει τις τρίχες να φαίνονται γαϊδουρότριχες»

Στο γυμνάσιο το ξύρισμα για ένα κορίτσι αποτελούσε κούρα ομορφιάς. Όλες οι μαμάδες όμως προσπαθούσαν είτε να αποτρέψουν τα κορίτσια είτε να το καθυστερήσουν όσο είναι δυνατόν με τη δικαιολογία ότι οι τρίχες φαίνονται γαϊδουρότριχες. Η αλήθεια είναι ότι το ξυραφάκι είναι απαραίτητο εργαλείο ομορφιάς. Το κακό είναι βέβαια ότι το λείο αποτέλεσμα κρατάει για λίγο αφού η τρίχα δεν εξαφανίζεται απλά κόβεται. Όμως όταν μεγαλώσει αρκετά, η ίδια τρίχα δεν έχει καμιά διαφορά απ’ ότι αν δεν την είχατε ξυρίσει ποτέ.

«Πιες σόδα για το φούσκωμα το στομαχιού»

Η ιδέα ότι η σόδα θα βοηθήσει ένα αναστατωμένο στομάχι όχι απλά είναι πανάρχαιη, αλλά μάλλον ισχύει και το ακριβώς αντίθετο. Η σόδα όχι μόνο πρήζει αλλά αν περιέχει και ζάχαρη είναι πιθανόν να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα. Σύμφωνα με μελέτες το τζίντζερ καταπολεμά τη ναυτία. Ωστόσο επειδή είναι σημαντικό να μένετε ενυδατωμένοι όταν αισθάνεστε άρρωστοι και το νερό είναι το καλύτερο «φάρμακο».