Πώς η οικογένεια κάνει πιο υγιείς τους μπαμπάδες

Οι μπαμπάδες είναι άξιοι συγχαρητηρίων! Το ήξεραν ότι κάνοντας μωρό η ζωή τους θα άλλαζε μια για πάντα, αυτό που δεν ήξεραν ίσως είναι ότι το μωρό συνέβαλε στην επιμήκυνση της ζωής τους αφού μειώθηκε ο κίνδυνος να υποστούν καρδιακή προσβολή καθώς και τα επίπεδα του στρες.

Μπορεί λοιπόν οι άνδρες να μην επωφελούνται από την εγκυμοσύνη όπως οι γυναίκες που λάμπουν ολόκληρες αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένα μωρό θα επηρεάζει τη ζωή τους με πολλούς θετικούς τρόπους. Δείτε πώς η δημιουργία οικογένειας κάνει καλό στην υγεία του πατέρα.  

Καλύτερος τρόπος ζωής

Σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, ζητάμε συγνώμη που θα το πούμε αλλά οι άντρες ζούνε λιγότερα χρόνια – τουλάχιστον πέντε – συγκριτικά με τις γυναίκες. Κάνουν λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό, δεν κοιμούνται αρκετά, δεν τρώνε σωστά, δεν φοράνε ούτε τη ζώνη ασφαλείας όταν οδηγούν. Όλα αυτά βέβαια προτού γίνουν μπαμπάδες. Οι ειδικοί λένε ότι η πατρότητα αποτελεί κίνητρο για τους άντρες να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, να γυμνάζονται περισσότερο, να πίνουν λιγότερο αλκοόλ  και να μην υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε extreme καταστάσεις.

Κίνητρο να σταματήσουν το κάπνισμα

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη από την δημιουργία της οικογένειας είναι ότι κάποιοι άντρες ενθαρρύνονται να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτό βέβαια είναι σημαντικό για όλους στο σπίτι, ειδικά επειδή τα μωρά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι γκρινιάρικα, να έχουν κολικούς και να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Αν είστε καπνιστής, η επιθυμία σας να φροντίσετε καλύτερα το μωρό θα σας κάνει να κόψετε αυτή τη συνήθεια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι πιο ανοιχτοί να κόψουν το τσιγάρο μετά από “σημαντικά γεγονότα της ζωής τους” με την πατρότητα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Υγιή καρδιά

Ένα μωρό προστατεύει την καρδιά του πατέρα, υποστηρίζουν ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Σε μια μελέτη που έγινε σε 135.000 παντρεμένους άνδρες, όσοι ήταν μπαμπάδες και είχαν δύο ή περισσότερα παιδιά είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή ανακοπή σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν. Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει μια άμεση σύνδεση με τις υγιεινής συνήθειες που ακολουθούν οι άντρες μόλις γίνουν μπαμπάδες.

Λιγότερο στρες

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των Η.Π.Α.οι άντρες που ζουν σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το στρες και το άγχος. Προβλήματα όπως χρόνιοι μυϊκοί πόνοι, αϋπνία, στομαχικά προβλήματα και υπερκόπωση είναι πιο σπάνια και ηπιότερης μορφής ανάμεσα στους μπαμπάδες, που έχουν ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον, από ότι στον υπόλοιπο ανδρικό πληθυσμό.