Τα πιο σημαντικά tips για νέους μπαμπάδες

Εάν είστε νέος μπαμπάς, μαντέψτε ποιο είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έρθετε πιο κοντά με το νεογέννητο μωρό σας:

Να αλλάξετε την πάνα του!

Ναι, το να γίνεστε για πρώτη φορά πατέρας μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή αλλά υπάρχουν οχτώ πράγματα τα οποία θα σας βοηθήσουν με το μωρό αλλά και με το γάμο σας.  

1. Θέλει χρόνο και υπομονή

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να περνάτε χρόνο με το νεογέννητο μωρό σας. Η μέχρι τώρα στερεοτυπική θεωρία που ήθελε τους πατεράδες να μην αφιερώνουν πολύ χρόνο στο μεγάλωμα των παιδιών τους, ευτυχώς, έχει αρχίσει να  καταρρίπτεται. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης περίπου το 80% των πατεράδων έχει ως πρώτη προτεραιότητα τα παιδιά του. Οι άνδρες εκτός από τον πατροπαράδοτο ρόλο του πατέρα-προστάτη έχουν αρχίσει να διεκδικούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, αφού 4 στους 5 μπαμπάδες επιθυμούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε αυτά τη στιγμή που παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πατεράδες δεν ξόδευαν αρκετό χρόνο με τα βρέφη. Αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι ο χρόνος που περνάτε με το μωρό σας είναι πολύτιμος. Μαζί θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον. Προσπαθήστε να είστε καλός και επιεικής με τον εαυτό σας. Αφήστε χώρο για να μάθετε, να πειραματιστείτε και να αναπτύξετε αμοιβαία ανοχή ο ένας για τον άλλο. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να μάθει και να συνηθίσει τον νέο του ρόλο.

2. Οπτική επαφή

Ξέρουμε ότι στα μωρά αρέσει να παρατηρούν νέα πρόσωπα, αλλά πλέον με την βοήθεια υπολογιστών, ξέρουμε τι κοιτάζουν: τα μάτια. Τα μωρά προτιμούν το ανθρώπινο πρόσωπο γενικότερα, μα ειδικά αποζητούν την οπτική επαφή. Να θυμάστε μόνο ότι τα μωρά δεν βλέπουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 εκατοστών, οπότε μην ξεχνάτε να χαμογελάτε, να βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση και να τα κοιτάζετε στα μάτια.

3. Επαναλαμβανόμενες ήχους

Οι λεξούλες «μα – μά», «μπα – μπά» είναι οι πιο εύκολοι ήχοι που μπορούν να κάνουν τα μωρά. Είναι απλό, γιατί μπορούν να το κάνουν πιέζοντας μόνο τα χείλη τους, Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα μωρά λένε αυτές τις λέξεις πρώτα  Για να ενισχύστε την επαφή σας με το μωρό, επαναλάβετε τους ήχους όταν εκείνο τους κάνει (πιστέψτε με, η πρώτη φορά που το μικρό θα σας πει μπα – μπά  θα είναι κορυφαία εμπειρία.). Στο τέλος, οι δυο σας θα αποκτήσετε δικό σας κώδικα επικοινωνίας.

4. Στα μωρά αρέσει η κίνηση

Την αγαπούν, την επιζητούν και τη χρειάζονται! Τους αρέσει να τα κρατάτε, να τα γαργαλάτε, να αναπηδούν και να ψευτοχορεύουν. Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Η κίνηση βοηθά τα μωρά να αναπτύσσουν τα πάντα, από τον εγκέφαλό τους μέχρι την ισορροπία. Όταν κρατάτε το μωρό σας, ναι μεν πρέπει να τους δώσετε ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά μην τα κρατάτε ούτε πολύ σφιχτά ούτε και πολύ χαλαρά. Μη φοβάστε να τα λικνίστε ή να τα αγκαλιάζετε. Μάθετε τι τους αρέσει και καλλιεργείστε αυτή την κίνηση.

5. Αλλάξτε την πάνα

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πατεράδες που βοηθούν στην αλλαγή της πάνας δυναμώνουν τη σχέση με την σύζυγό τους και έχουν μακροβιότερους γάμους. Επομένως, μάθετε την τέχνη για να έχετε καλύτερη σχέση και με τους δύο, σύζυγο και παιδί!

6. Ραντεβού για παιχνίδι με το μωρό σας

Διαλέξτε μια μέρα, αλλά όποιο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, φροντίστε να εξασφαλίζετε χρόνο, ώστε να είστε ο μοναδικός που θα φροντίσει το μωρό σας. Συνήθως όταν η μαμά βρίσκεται στο δωμάτιο, υπάρχει μια προτίμηση προς το πρόσωπό της από το μωρό. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να εκτιμήσετε τι είδους σχέση έχετε με το μωρό. Πρέπει να φτάσετε στο σημείο να διαχειρίζεστε μόνος σας τα θέματα του μωρού χωρίς τη βοήθεια κανενός.

7. Κρατήστε τις υποσχέσεις σας

Καθώς το παιδί σας θα μεγαλώνει, θυμηθείτε ως μπαμπάδες να κάνετε ένα πράγμα: να τηρείτε τις υποσχέσεις σας. Εάν για παράδειγμα υποσχεθείτε στην σύζυγό σας ότι θα είστε σπίτι μέχρι τις 18:30, κάντε το προτεραιότητα για εκείνη την ημέρα. Αυτού του είδους οι υποσχέσεις, γίνονται η ραχοκοκαλιά της σχέσης σας με το παιδί σας καθώς εκείνη-ος μεγαλώνει. Καλύτερα να δώσετε μια υπόσχεση που μπορείτε να κρατήσετε, παρά τρεις που δεν μπορείτε.

8. Ανταποκριθείτε

Το άπλωμα του χεριού, ένα βλέμμα, το κλάμα, οτιδήποτε κάνει το μικρό σας για να έρθει σε επαφή σας, θα πρέπει να το βλέπετε ως τιμή.  Να θυμάστε ότι απλά μαθαίνουν τον κόσμο. Δείξτε τους ότι εκτιμάτε αυτή τους την προσπάθεια.  Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς που ανταποκρίνονται στα κλάματα του μωρού τους, τα βοηθούν να αναπτύξουν καλύτερες ικανότητες επικοινωνίας και γλωσσικής επάρκειας.