Γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα του μωρού

Η αλήθεια είναι πως ο σύγχρονος πατέρας έχει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στο μεγάλωμα του παιδιού. Συμμετέχει στην καθημερινότητά του και βοηθά σημαντικά και στη φροντίδα του. Το πρότυπο του «πατέρα – απόντα», πλέον δεν συναντάται πολύ, μιας και τα σύγχρονα ζευγάρια έχουν μοιρασμένους τους ρόλους και τις «δουλειές» όσο αφορά στο μεγάλωμα των παιδιών.

Άλλωστε, το να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν είναι εύκολο. Και ειδικά, ο πρώτος καιρός με το μωρό, αφού οι ανάγκες του νεογέννητου καταλαμβάνουν όλες σχεδόν τις ώρες της μέρας. Γι’ αυτό το λόγο, η συμμετοχή του μπαμπά στη φροντίδα του παιδιού και την κάλυψη των βασικών αναγκών του μπορεί να αποδειχθεί υπερπολύτιμη.

Εξάλλου, με το να συμμετέχει ο μπαμπάς στη φροντίδα του μωρού, και την έμπρακτη στήριξή του δείχνει προς τη σύζυγό του, αλλά και ενδυναμώνει τη μεταξύ τους σχέση. Παράλληλα, δυναμώνει και το δέσιμο με το ίδιο το μωρό. Βέβαια, ο πατέρας – ακόμη και να θέλει – δεν μπορεί να συμμετέχει ολοκληρωτικά στη φροντίδα του μωρού, υπάρχουν όμως κάποιες υποχρεώσεις που μπορεί να αναλάβει.

Το τάισμα

Αν η μητέρα δεν θηλάζει, μπορεί ο μπαμπάς να αναλάβει να φτιάξει το γάλα και να ταΐσει το μωρό με το μπιμπερό. Αν η μαμά θηλάζει, όταν λείπει ή δεν μπορεί, ο πατέρας μπορεί να αναλάβει να του δώσει με το μπιμπερό γάλα από την «τράπεζα» της μαμάς. όταν, δε, μπει στις στέρεες τροφές, μπορεί να το ταΐζει.

Αλλαγή πάνας

Μία «δουλειά» που την κάνουν πολλοί μπαμπάδες και

Μπάνιο

Το μπάνιο είναι μια διαδικασία που το μωρό μεγαλώνοντας απολαμβάνει ολοένα και περισσότερο. Οπότε, είναι μία καλή ευκαιρία για να δεθεί πιο πολύ ο μπαμπάς με το παιδί, μέσα από αυτή την απολαυστική διαδικασία.

Να το κοιμίσει

Κι εδώ, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Ειδικά, όταν το μωρό δυσκολεύεται με τον ύπνο και η μαμά χρειάζεται ξεκούραση.