Μία διαφορετική άποψη για το αν θα πρέπει να είναι ο πατέρας παρών στον τοκετό

Όλο και περισσότεροι είναι οι μπαμπάδες που βρίσκονται πλέον μέσα στην αίθουσα τοκετού. Και ζουν κι εκείνοι όλη τη διαδικασία του ερχομού του μωρού τους. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι μπαμπάδες δεν είναι παρόντες, είτε γιατί η σύζυγός τους γεννάει με καισαρική, είτε γιατί οι ίδιοι δεν αισθάνονται αρκετά ψύχραιμοι να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία, είτε ακόμη γιατί δεν το θέλει η σύντροφός τους.

Και κάπου εκεί ξεκινάει μία συζήτηση για το αν θα πρέπει να είναι ο άνδρας παρών στον τοκετό ή αν εκείνος που δεν αισθάνεται αρκετά ψύχραιμος, είναι λιγότερο καλός μπαμπάς. Ο Michel Odent, γνωστός συγγραφέας και καθηγητής Γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο του Παρισιού έχει μία διαφορετική άποψη πάνω στο θέμα καθώς υποστηρίζει πως ο «μπαμπάς δεν πρέπει να είναι παρών».

Και ιδού πώς αιτιολογεί την άποψη του, αυτή την οποία υποστηρίζει θερμά εδώ και χρόνια.

Μπορεί να στρεσάρει περισσότερο τη σύζυγό του, μεταφέροντας της το άγχος που ενδεχομένως να νιώθει ο ίδιος κατά τη διαδικασία. Όπως τονίζει ο dr. Odent η γυναίκα θα πρέπει να είναι ήρεμη στη γέννα και το άγχος του συζύγου (ακόμη και αν θέλει να το κρύψει) δεν θα της επιτρέψει να παραμείνει ψύχραιμη.

Μπορεί να αποσπάσει την προσοχή της με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί ο χρόνος της διαδικασίας του τοκετού. Όπως εξηγεί dr. Michel Odent, η αίθουσα του τοκετού πρέπει να είναι για τη γυναίκα ένας «ιδιωτικός χώρος», που δεν πρέπει να μιλάει ή να σκέφτεται. Και ο σύζυγος στην προσπάθειά του να την ενθαρρύνει, μπορεί να της αποσπάσει την προσοχή.

Νιώθει ανήμπορος και ανίσχυρος βλέποντας τη σύντροφό του να υποφέρει και ο ίδιος να μη μπορεί να τη βοηθήσει. Μάλιστα, αυτό μπορεί να του δημιουργήσει ενοχές και ο τοκετός να καταλήξει να είναι για εκείνον μία τραυματική εμπειρία.

Ο άνδρας μπορεί να υποφέρει από κατάθλιψη. Ενδεχομένως να ακούγεται ως μία ακραία άποψη, αλλά όπως υποστηρίζει ο dr. Odent έχει σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο άνδρας μπορεί αργότερα να διαχειριστεί όλη αυτή την έντονη συναισθηματική φόρτιση, που βιώνει μέσα στην αίθουσα τοκετού. Μάλιστα, όπως εξηγεί, μέσα στα χρόνια, έχει δει πολλούς άνδρες οι οποίοι ήταν παρόντες στον τοκετό, να υποφέρουν από μία ήπια μορφής κατάθλιψη. Κι αυτή μπορεί να συνδεθεί με το παραπάνω, ότι νιώθει ανήμπορος.

Όπως και να έχει, για το αν θα είναι ο μπαμπάς παρών στον τοκετό, πρόκειται για μία επιλογή του ζευγαριού, που θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συζητήσεως, χωρίς εκατέρωθεν πιέσεις. Κι αν ο σύζυγος αισθάνεται πως δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει την όλη διαδικασία και προτιμά να μείνει έξω, αυτό δε σημαίνει πως είναι λιγότερο καλός μπαμπάς.