6 tips για ζωηρά παιδάκια

Νήπια και ηρεμία είναι δύο λέξεις που δεν πάνε μαζί. Μέχρι ενός σημείου όμως. Εάν η ζωή με το παιδάκι σας είναι περιπετειώδης και γεμάτη προκλήσεις δείτε έξι τρόπους να τα βγάλετε εις πέρα.

 

Ορίστε κανόνες

Δεν χρειάζεται να υπάρχει ξεχωριστός κανόνας για κάθε περίσταση, αλλά κάποιες βασικές αρχές, τις οποίες όμως είναι υποχρεωμένα να τηρούν όχι μόνο τα παιδιά αλλά όλα τα μέλη της οικογένειας. Για κάθε έναν από αυτούς τους κανόνες ορίστε και τις συνέπειες και τοιχοκολλήστε τους. Πάντα να προειδοποιείτε τα παιδιά ότι πρόκειται να υποστούν συνέπειες για τυχόν κακή συμπεριφορά, αλλά μείνετε σταθερή στην απόφασή σας.

Στο δωμάτιο σου γρήγορα!

Εάν το παιδάκι σας έχει το δικό του δωμάτιο μπορεί να το χρησιμοποιήσει! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα το στείλετε εξορία αλλά αν έκανε κάποια αταξία για να το καταλάβει και να μην το επαναλάβει την επόμενη φορά μπορείτε να του πείτε να πάει στο δωμάτιό του για να σκεφτεί.  

Αυστηρό πρόγραμμα ύπνου

Πολλοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να παραμένουν ξύπνια μέχρι τις 10:00 το βράδυ και αναρωτιούνται μετά γιατί δεν είναι ήρεμα και συνεργάσιμα. Τα παιδιά χρειάζονται πολύ περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες γιατί βρίσκονται στην ανάπτυξη. Επιπλέον, παίζουν και κινούνται συνέχεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα ξεκούραστο παιδί την επόμενη μέρα είναι πολύ πιο ήρεμο και συνεργάσιμο.

Εξωσχολική δραστηριότητα

Για να μπορέσετε να τιθασεύσετε ένα ζωηρό παιδάκι μια καλή ιδέα είναι ξεκινήσει κάποιο άθλημα. Θα είναι ένας τρόπος να εκτονώσει την ενέργεια που διαθέτει ενώ παράλληλα θα ασκηθεί. 

Μην προκαλείτε υπερδιέγερση

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η υπερδιέγερση. Κρατήστε την τηλεόρασης σε απόσταση και μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να βλέπουν προγράμματα αργά το βράδυ. Ο δυνατός ήχος και οι διαφημίσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Εκτός αυτού, εάν το παιδάκι σας είναι υπερκινητικό το να κάθεται στον καναπέ σίγουρα δεν θα βοηθήσει. Το σημαντικό είναι να κάνει δραστηριότητες για να φύγει η συσσωρευμένη ενέργεια που διαθέτει. Αφήστε το να επιλέξει ένα ή δύο προγράμματα στην τηλεόραση που του αρέσουν και μείνετε σ’ αυτό. 

Πάνω απ’ όλα υπομονή

Είναι σημαντικό να αποδεχτείτε το γεγονός ότι τα υπερκινητικά παιδιά δεν έχουν πάντα τον έλεγχο που άλλα παιδιά κατέχουν. Μην κατηγορείτε λοιπόν συνέχεια το παιδί για κάτι το οποίο δεν μπορεί το ίδιο να ελέγξει. Οπλιστείτε με υπομονή και μην πτοείστε!