Όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, είναι λογικό το σπίτι να είναι «φορτωμένο» με πράγματα. Τόσα πολλά μάλιστα που στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να καταλάβετε τι αξίζει να κρατήσετε, τι να πετάξετε ή τι να δωρίσετε.
Αλλά όσο δύσκολο κι αν είναι να αποφασίστε να πετάξετε την πρώτη – αλλά κουρελιασμένη πλέον – κουβερτούλα ή εκείνα τα πρώτα παιχνίδια, είναι προτιμότερο να τα ξεφορτωθείτε τώρα παρά σε 20 χρόνια. Είστε έτοιμοι να κάνετε το «ξεσκαρτάρισμα»; Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για καθαρίσετε το δωμάτιο του παιδιού σας πιο γρήγορα.
Παιχνίδια
Φανταστείτε τους εαυτούς σας ως γιαγιά και παππού με μια 5 – 6 κουτσούβελα να τρέχουν γύρω γύρω. Ποια από τα παιχνίδια που έχει τώρα το παιδί σας, αξίζει να κρατήσετε για δυο περίπου δεκαετίες;
Τι να ξεφορτωθείτε:
- Οτιδήποτε έχει σπάσει ή λείπει ένα κομμάτι.
- Παιχνίδια με τα οποία δεν έχει παίξει το παιδί για περισσότερο από έξι μήνες. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν το συγκινεί πλέον ή έχει μεγαλώσει αρκετά για να παίζει με αυτό.
- Τα διπλά παιχνίδια. Δεν χρειάζεται να έχετε πανομοιότυπα φορτηγά ή κούκλες. Απλά δημιουργούν μεγαλύτερη ακαταστασία. Αν είναι σε καλή κατάσταση είναι μια πολύ ωραία κίνηση να τα δωρίσετε σε ένα άλλο παιδάκι.
- Ήρωες παιχνιδιών. Μπορεί να μην το πιστεύετε αλλά σε μερικά χρόνια από σήμερα όλα τα παιχνίδια εμπνευσμένα από τη Frozen για παράδειγμα θα είναι ξεπερασμένα. Το καλύτερο είναι να μην ξοδεύετε πολλά χρήματα σε αυτή την κατηγορία παιχνιδιών γιατί η «τρέλα» σύντομα θα τελειώσει και τα παιδιά τους δεν θα τους ρίχνουν δεύτερη ματιά.
- Οτιδήποτε λειτουργεί με μπαταρία. Έχουν υπηρετήσει τον σκοπό τους και ήρθε η ώρα να πείτε το οριστικό αντίο.
Τι πρέπει να κρατήσετε:
- Τα παιχνίδια κατασκευασμένα από ξύλο. Διαρκούν για μια ζωή και παραμένουν σε σχετικά καλή κατάσταση.
- Legos. Σίγουρα κάθε φορά που τα πατάτε στο χαλί, θα βρίζετε από μέσα σας αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι διαχρονικό παιχνίδι. Και καθώς τα παιδιά θα μεγαλώνουν ασχολούνται ακόμα περισσότερο μαζί τους.
- Παιχνίδια – στολές. Μπορεί να πιάνουν χώρο αλλά τα παιδιά τα λατρεύουν όσο χρονών και να φτάσουν. Πριν επίσης πετάξετε τα παλιά καπέλα σας, τα φουλάρια, τα κοσμήματα και τα γάντια, δώστε τα παιδιά και αφήστε τη φαντασία τους να δουλέψει.
- Αναμνηστικά. Το λούτρινο αρκουδάκι που δεν αποχωριζόταν το μωρό σας ακόμα και στον ύπνο του, αξίζει να το κρατήσετε για αναμνηστικό ακόμα και στην ενηλικίωση.
Βιβλία
Μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη του παιδιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε στην κατοχή σας εκατοντάδες βιβλία.
Τι να ξεφορτωθείτε:
- Τα διπλότυπα. Όπως και με τα παιχνίδια, δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε τρία αντίγραφα του ίδιου βιβλίου. Δώστε τα σε κάποιον βιβλιοφάγο φίλο σας.
- Βιβλία που είναι σε κακή κατάσταση. Σελίδες που έχουν χαθεί ή έχουν σημάδια από χυμούς και καφέ, είναι τα αποκαλυπτικά σημάδια ενός διαβασμένου βιβλίου.
Τι να κρατήσετε:
- Μερικά από τα πρώτα παραμύθια που διαβάζατε στο μωρό σας.
- Βιβλία με ειδικές αφιερώσεις. Μερικές φορές, όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο δίνει ένα βιβλίο ως δώρο, γράφει ένα μήνυμα στην πρώτη σελίδα. Να είστε σίγουροι πώς όσα χρόνια κι αν περάσουν κάθε φορά που το συγκεκριμένο βιβλίο θα πέφτει στα χέρια σας, θα συγκινείστε το ίδιο.
Ρούχα
Δεν ξέρετε τι αξίζει να κρατήσετε; Φυλάξτε τα ρούχα των παιδιών σας για ένα έτος μετά το τέλος της κάθε σεζόν. Αυτό θα σας γλιτώνει από περιττές αγορές όπως παλτό και μαγιό, αν στα παιδιά σας είναι ακόμα εντάξει το μέγεθος. Αν όμως δεν τους κάνει μπορείτε να τα δωρίσετε.
Τι να πετάξετε:
- Ρούχα που λείπει το ταίρι τους: Δεν μιλάμε για το σετ με τη ριγωτή φούστα όπου λείπει το μπλουζάκι αλλά για εκείνη την περιπλανώμενη κάλτσα που ακόμα να βρείτε.
- Ρούχα σχισμένα ή με ανακατεμένα τα χρώματα. Μπορεί να νομίζετε ότι περνάει απαρατήρητο αλλά όχι εκείνο το κίτρινο σημάδι στο λευκό μπλουζάκι φαίνεται.
Τι πρέπει να κρατήσετε:
- Ειδική περίσταση: Το βαπτιστικό φόρεμα είναι ένα οικογενειακό κειμήλιο. Το ίδιο όμως ισχύει και για το φόρεμα των πρώτων γενεθλίων ή αξέχαστα κομμάτια από διακοπές. Είναι λογικό να θέλετε να τα κρατήσετε.
- Το πρώτο φορμάκι: Κρατήστε ένα αγαπημένο φορμάκι από τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού σας. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να βλέπετε πόσο πολύ μεγάλωσε.