Ο παιδικός σταθμός είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για τα παιδάκια – μέχρι στιγμής, το μικρό σας προφανώς δεν έχει ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο (ή και καθόλου) σε μια τάξη με ένα άλλα παιδιά.
Πρόκειται λοιπόν για μια πολύ μεγάλη αλλαγή, ειδικά αν πρόκειται για το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, το οποίο επειδή είναι το πρώτο παιδάκι, δεν έχει εξοικειωθεί με την ιδέα από ένα μεγαλύτερο αδερφό ή αδερφή.
Μιλήσαμε με νηπιαγωγούς και μαζέψαμε κάποιες συμβουλές σχετικά με σημαντικά θέματα, όπως είναι η εκπαίδευση της τουαλέτας και η συμπεριφορά, ώστε να έχετε λίγο χρόνο να προετοιμάσετε το παιδί σας.
Προετοιμάστε τον/την για τον αποχωρισμό
Οι δασκάλες το καταλαβαίνουν – το να αφήσετε το μωρό σας είναι δύσκολο, είναι λυπηρό και το μόνο που θέλετε εκείνη τη στιγμή είναι να το γεμίσετε με φιλιά. Αυτό που θέλουν να κάνετε είναι να:
- Δίνετε έμφαση σε όλες τις διασκεδαστικές δραστηριότητες που πρόκειται να γίνουν στο σχολείο.
- Υπενθυμίζετε ότι εσείς ή κάποιο άλλο αγαπημένο πρόσωπο θα πηγαίνει στο σχόλασμα να το παίρνει από το σχολείο και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει περισσότερη διασκέδαση αργότερα στο σπίτι.
- Προσπαθήστε να φεύγετε με ένα φιλί, μια αγκαλιά και ένα «τα λέμε αργότερα! Σκεφτείτε πώς το να κάθεστε έξω και να περιμένετε το παιδί να σταματήσει τα κλάματα δεν έχει νόημα. Φανταστείτε να το κάνανε αυτό όλοι οι γονείς των παιδιών! Η κατάσταση θα ήταν χαοτική!
- Αν το παιδί σας είναι έστω και λίγο άρρωστο, δεν θα περάσει καλά στον παιδικό σταθμό, οπότε δεν έχει νόημα να το πάτε– και θα «κολλήσει» επίσης και τα υπόλοιπα 25 παιδάκια κι έπειτα εκείνα τους γονείς τους και ούτω καθεξής – γι΄αυτό και είναι προτιμότερο να το κρατήσετε σπίτι.
Υπάρχουν πολλοί λίγοι νηπιαγωγοί που εξακολουθούν να θέλουν να αλλάζουν πάνες.
Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, το παιδί θα πρέπει να έχει την αυτονομία να κάνει κάποια πράγματα μόνο του στην τουαλέτα. Πριν λοιπόν την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό, θα πρέπει να έχετε:
- Βεβαιωθεί ότι το παιδί έχει εκπαιδευθεί όσον αφορά την χρήση την τουαλέτας.
- Να το ενθαρρύνετε να μην περιμένει την τελευταία στιγμή να πάει τουαλέτα, ώστε να αποφεύγει τα ατυχηματάκια.
- Αν έχετε αγοράκι, δώστε προτεραιότητα στην εκπαίδευση της τουαλέτας.
- Μάθετε του πώς να σκουπίζεται (αν και εφόσον χρειάζεται επιπλέον βοήθεια, σιγουρευτείτε ότι το παιδί δεν ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια και σε καμιά περίπτωση να μην περπατάει με υπολείμματα.)
- Φροντίστε επίσης το παιδί να έρχεται στο σχολείο κάθε μέρα καθαρό, όσο κι αν σας παρακαλάει να παραλείπετε το μπάνιο.
Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς και το παιχνίδι διαφέρουν λίγο στο σχολείο συγκριτικά με το σπίτι.
Ασφαλώς οι κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο έχουν ομοιότητες με εκείνους στο σπίτι, αλλά σκεφτείτε ότι στο σπίτι σας δεν υπάρχουν άλλα 24 παιδάκια περίπου που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας. Το ίδιο ισχύει και για το παιχνίδι και τη μάθηση. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας έχει αδέρφια προφανώς και ξέρει να μοιράζεται, αν όμως όχι θα πρέπει να το μάθετε. Να θυμάστε:
- Η καλή συμπεριφορά και ο αυτοέλεγχος προέρχεται από την μοντελοποίηση και την ενίσχυση, οπότε η δασκάλα του παιδιού σας θα κάνει το καθήκον της στο σχολείο, αν κάνετε κι εσείς ότι καλύτερο μπορείτε στο σπίτι (αν και η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά συμπεριφέρονται καλύτερα στο σχολείο επειδή έχουν επίγνωση ότι δεν βρίσκονται στο σπίτι τους.)
- Να ξέρετε ότι η ενίσχυση της καλή συμπεριφοράς δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο στο σχολείο, όπως και στο σπίτι επειδή οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ανταμείβουν συνεχώς κάθε ένα παιδάκι για οτιδήποτε κάνει. Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι ορισμένες καταστάσεις είναι πιο εύκολο να τις προσεγγίζουμε στο σπίτι γιατί στον παιδικό σταθμό δεν βρίσκονται ένα αλλά πολλά παιδάκια.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά στο σπίτι
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά στο σπίτι και να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμα και ενθουσιασμένα για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Μπορείτε να:
- Μάθετε τα παιδιά ορισμένα γράμματα της αλφαβήτου και αριθμούς.
- Να παίζετε δημιουργικά παιχνίδια.
- Να διαβάζετε τις σημειώσεις που σας στέλνει η δασκάλα στο σπίτι με το τετράδιο του παιδιού και να τις λαμβάνετε σοβαρά υπόψη.
- Να αδειάζετε κάθε φορά το σακίδιο του παιδιού στο σπίτι και να μην φρικάρετε αν δείτε ότι ξαφνικά το σπίτι γέμισε με glitter – πρόκειται για το τελευταίο έργο τέχνης του παιδιού σας και εργάστηκε πραγματικά πολύ σκληρά για να το φτιάξει.
- Και το πιο σημαντικό να ρωτάτε το παιδί πώς τα πέρασε στον παιδικό σταθμό, να ακούτε με προσοχή της ιστορίες του και να ξέρετε τι είδους δραστηριότητες κάνει και του αρέσουν.
Δείξτε εμπιστοσύνη στη δασκάλα
Είναι δύσκολο και για τους γονείς την πρώτη φορά που πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.
- Εάν το παιδί σας δεν είναι ευτυχισμένο και χαρούμενο που πηγαίνει στο σχολειό, ο δάσκαλος πρέπει να το ξέρει.
- Εάν το παιδί σας φαίνεται αναστατωμένο όταν φεύγετε, να ξέρετε ότι οι δάσκαλοι κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να απαλύνουν τον πόνο.
- Να ξέρετε ότι το πιθανότερο είναι να συμφωνεί μαζί σας η δασκάλα ότι το παιδάκι που δάγκωσε το δικό σας είναι λίγο άγριο αλλά δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί.
- Όταν σας λένε πράγματα τα οποία έκανε το παιδί σας στο σχολείο, πιστέψτε τους. Τα παιδιά συχνά είναι διαφορετικά στο σχολείο απ’ ότι στο σπίτι και προσπαθήστε να συνεργαστείτε ώστε μαζί να αντιμετωπίσετε μαζί οτιδήποτε προκύψει.