Πώς να ηρεμήσετε ένα θυμωμένο παιδί;

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έτσι και τα παιδιά θυμώνουν. Το θέμα είναι πως τα τελευταία δεν ξέρουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να εκφράσουν το θυμό τους και μπορεί να έχουν κακά ξεσπάσματα.

Πώς όμως μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να εκφράσει την οργή του με θετικό τρόπο για σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά πράγματα; Είναι αρκετά περίπλοκο και γι’ αυτό χρειάζεται να αναζητήσετε έναν τρόπο ώστε να το βοηθήσετε να εκφράσει και να χειριστεί τα συναισθήματά του μέσω της θεραπείας του παιχνιδιού. Δοκιμάστε τις παρακάτω πέντε στρατηγικές.

Πώς να διδάξετε αυτές τις τεχνικές

Πριν γίνουν τα πράγματα ακραία, εδώ είναι τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε ώστε να μεταλαμπαδεύσετε αυτές τις τεχνικές με τον σωστό τρόπο.

Μιλήστε τους όταν είναι ήρεμοι

Μην διδάξετε αυτά τα κόλπα στα παιδιά, όταν είναι ήδη θυμωμένα. Αφού ηρεμήσουν, πείτε ότι απλά θέλετε να μιλήσετε για συναισθήματα που εμείς οι άνθρωποι βιώνουμε συχνά. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική!

Αποτελέστε το καλό παράδειγμα

Είστε έτοιμοι να χάσετε την ψυχραιμία σας; Συγκρατηθείτε γιατί το παιδί σας παρακολουθεί. Υιοθετήστε μια τεχνική για να δείξετε στο παιδί ότι μπορείτε να ελέγξετε τα νεύρα σας . Να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που κάνετε και λέτε.

Υπενθυμίστε τους…

Αν το παιδί σας θυμώνει πολύ εύκολα και συχνά, υπενθυμίστε του τις τεχνικές που του έχετε μάθει ώστε να συγκρατεί τα νεύρα του και να ηρεμεί. Σε λίγο καιρό θα γίνεται αυτόματα.

Και τώρα τα κόλπα!

Αντίστροφη μέτρηση

Είναι πραγματικά δύσκολο να καταπνίξουμε την παρόρμησή μας να φωνάξουμε όταν είμαστε θυμωμένοι, αλλά αν διδάξετε το παιδί σας να μετρά αντίστροφα τη στιγμή της «κατάρρευσης», θα του δώσει χρόνο να σκεφτεί και να γλιτώσει από μια κακή επιλογή. Φροντίστε να το κάνετε κι εσείς.

Ζητήστε μια αγκαλιά

Αν το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεσπάσει, πείτε ότι όταν αισθανόμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι είναι λογικό να χρειαζόμαστε μια αγκαλιά. Αυτό μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά ένα θυμωμένο παιδί είναι και θλιμμένο παράλληλα. Τι καλύτερο από μια αγκαλιά που μπορεί να κάνει τον οποιοδήποτε να αισθανθεί καλύτερα όταν είναι αναστατωμένος; Ακόμα και να κλάψει, τα δάκρυα του θυμού είναι λυτρωτικά πόσο μάλλον σε μια γνώριμη και αγαπημένη αγκαλιά.

«Ήσυχη δραστηριότητα»

Ήταν σωστό που το παιδί σας χτύπησε, έριξε κάτι από τα νεύρα του ή σας είπε άσχημες λέξεις; Όχι, αλλά αν προσπαθήσετε να επιβάλλετε τώρα την πειθαρχία, μάλλον θα είναι μάταιο. Αντ ‘αυτού, όταν το παιδί σας είναι θυμωμένο ή έχουν ήδη αρχίσει να ρίχνει τις γροθιές του, κατευθύνετε το σε μια ήσυχη δραστηριότητα όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου (αν μπορεί να διαβάζει) ή η συναρμολόγηση ενός παζλ.

Αφήστε το για λίγο να ηρεμήσει και στη συνέχεια πλησιάστε το για να συζητήσετε τι ακριβώς έχει συμβεί.

Τραγουδήστε ένα τραγουδάκι

Όταν το παιδί είναι αναστατωμένο, ενθαρρύνετε το να τραγουδήσει ένα μικρό τραγουδάκι ή μια μελωδία. Είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς θυμωμένος όταν τραγουδάει το «Φεγγαράκι μου λαμπρό» ή τη «Μικρή Ελένη».

Μίλα μου

Βοηθήστε το παιδί να εκφράσει με λόγια την οργή του και δηλώσεις όπως: «Αισθάνομαι θυμωμένος επειδή δεν μου επέτρεψες να κάνω το X», ή «νιώθω θυμωμένος όταν ο Χ δεν θέλει να παίξει μαζί μου». Το να εκφράζει κανείς τα αισθήματά του, είναι απολύτως υγιές.