Πώς να μυήσετε το παιδί σας στο διάβασμα

Όταν τα παιδιά γίνονται αναγνώστες από μικρά  έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καλοί μαθητές στο σχολείο.

Ωστόσο το να μυηθούν τα πιτσιρίκια στο διάβασμα είναι μια δύσκολη διαδικασία για τους περισσότερους γονείς. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αγαπήσουν τα παιδιά σας το διάβασμα.

Ξεκινήστε από νωρίς

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες ζωής ενός μωρού μπορείτε να διαβάζετε ένα παραμύθι πριν τον ύπνο. Αν αρχίσετε από νωρίς τότε το διάβασμα θα γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας όπως είναι π.χ το βούρτσισμα των δοντιών. Ξαπλώστε μαζί του στο κρεβάτι, χαλαρώστε και διαβάστε δυνατά. Αν συνηθίσει αυτή την διαδικασία του βραδινού διαβάσματος, πιθανόν να αρχίσει σταδιακά να την αποζητά μόνο του.

Επιλέξτε τα σωστά βιβλία

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά βιβλία που είναι ακατάλληλα για παιδιά και κάποια άλλα βαρετά. Γίνετε περισσότερο επιλεκτικοί όσον αφορά τα βιβλία που θα φέρετε σπίτι. Ξεφυλλίστε το προτού το αγοράσετε και έχετε πάντα υπόψη σας την ηλικία και το φύλο του παιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτό που επιλέξατε θα τραβήξει το ενδιαφέρον και ότι έχει αρκετές ζωηρές εικόνες και χρώματα. Τέλος σιγουρευτείτε ότι το βιβλίο που θα διαβάσετε στο παιδάκι σας έχει αίσιο τέλος και αυτό γιατί τα παιδιά καλό είναι να έχουν ευτυχισμένες εικόνες στο μυαλό τους για όσο διάστημα μπορούν.  

Γίνετε μέρος της ιστορίας

Είναι σημαντικό, όσο τα παιδιά σας είναι μικρά να κρατάτε ζωηρό το ενδιαφέρον τους στην ανάγνωση. Αν η ιστορία που τους διαβάζετε έχει σασπένς μπορείτε να παίξετε με το χρώμα της φωνής σας και να επιβραδύνεται την ανάγνωση. Αν είναι λυπηρή χαμηλώστε τη φωνή σας και αν είναι χαρούμενη υψώστε την ένταση της φωνής σας. Με αυτόν τον τρόπο η ανάγνωση θα τους φανεί πιο ελκυστική.

Πάρτε τον χρόνο σας

Καθώς διαβάζετε, μην βιάζεστε να γυρίσετε την σελίδα και να φτάσετε στο τέλος του βιβλίου. Αφήστε το παιδί να χαζέψει τις σελίδες, τις εικόνες και τα χρώματα. Σκεφτείτε πως το ίδιο κάνετε κι εσείς όταν ξεφυλλίζετε ένα περιοδικό μόδας οι μαμάδες ή όταν διαβάζουν ένα περιοδικό για αυτοκίνητα οι μπαμπάδες. Έτσι και το παιδί χρειάζεται να δει πρώτα τις εικόνες, να συγκεντρώσει τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο παραμύθι και να το κατανοήσει. Το καλύτερο είναι να διαβάζετε αργά. Μπορείτε επίσης να διαβάζετε μια πρόταση και να το αφήνετε να μαντέψει τη συνέχεια. Τα παιδιά λατρεύουν να εμπλέκονται στις ιστορίες που τους διαβάζουν οι γονείς.  

Κάντε ερωτήσεις

Όταν τελειώσετε την ανάγνωση, ζητήστε από το παιδί να σας πει τι του άρεσε περισσότερο από το βιβλίο ή αν έμεινε ευχαριστημένο από το τέλος. Ζητήστε να σας πει ποια νόμιζε ότι θα ήταν η συνέχεια της ιστορίας και τι συναισθήματα του έβγαλε. Τέτοιου είδους ερωτήσεις θα το βοηθήσει όχι μόνο στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου αλλά και στην παραγωγή του γραπτού.

Συζητήστε για βιβλία

Γύρω από το οικογενειακό τραπέζι ανταλλάξτε απόψεις για τα βιβλία. Αναφέρετε τον τίτλο του βιβλίου που διαβάζετε τη συγκεκριμένη εποχή, κάποια άλλα κλασικά ή κάποια τα οποία σας τα συνέστησαν και έχετε σκοπό να διαβάσετε στο μέλλον. Επαινέστε και το παιδί σας για το γεγονός ότι ακούει με ενδιαφέρον τις συζητήσεις σας. Μεγαλώνοντας θα διαπιστώσετε ότι οι κόποι σας δεν πήγαν χαμένοι και ότι στον ελεύθερο του χρόνο θα διαβάζει βιβλίο.

Βιβλιοθήκη στο παιδικό δωμάτιο

Αν μπορείτε, δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη στο δωμάτιο του παιδιού οπού θα βάζει τα δικά του βιβλία. Μπορείτε επίσης αντί να χαρίζετε συνέχεια παιχνίδια σε γιορτές και γενέθλια, να κάνετε δώρα βιβλία. Με αυτό τον τρόπο θα δείξετε ότι τα εκτιμάτε και το παιδί μεγαλώνοντας θα μάθει με τη σειρά του να συμπεριφέρεται με σεβασμό στα βιβλία του, δηλαδή να μην τα σκίζει και να μην τα καίει.

Διαβάστε εσείς οι ίδιοι

Είναι σημαντικό εσείς οι ίδιοι να αποτελέσετε πρότυπο για τον γιό ή την κόρη σας. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς αγαπούν την ανάγνωση και έχουν πολλά βιβλία, είναι πιο πιθανόν να αγαπήσουν και τα ίδια το διάβασμα. Μια βροχερή μέρα ξαπλώστε στην αγαπημένη σας πολυθρόνα, πιείτε ζεστή σοκολάτα και διαβάστε ένα βιβλίο. Σε λίγα χρόνια θα δείτε τα παιδιά σας να κάνουν ακριβώς το ίδιο.