Πήραν πολλά δώρα τα παιδάκια σας τα Χριστούγεννα και τώρα δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Που θα χωρέσουν τόσα πολλά παιχνίδια; Τι υποτίθεται πώς πρέπει να κάνετε με τα παλιά, που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, αλλά κανείς δεν παίζει πια;
Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που οργανωνόμαστε, παίρνουμε αποφάσεις ώστε να έχουμε μια καλή χρονιά μπροστά μας. Γιατί να μην ασχοληθείτε με την οργάνωση των παιχνιδιών στο σπίτι, τις χειροτεχνίες και τα βιβλία; Ιδού πώς να τα καταφέρετε!
Κάντε ένα ξεσκαρτάρισμα
Τα περισσότερα παιδιά έχουν πάρα πολύ παιχνίδια στο δωμάτιο τους τόσο που μοιάζει με παιδότοπο. Δεν παίζουν όμως με όλα. Στόχος μας είναι το δωμάτιο να έχει τόσα παιχνίδια ώστε το παιδί να μπορεί να τα μαζεύει μόνο του σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε λοιπόν ποια είναι τα παιχνίδια που θα κρατήσετε και ποια θα αποχαιρετίσετε.
Ταξινομήστε τα
Μην δώσετε ή πετάξετε τα παιχνίδια χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το παιδί σας. Θα θυμώσει αν για παράδειγμα πετάξετε τον Iron Man χωρίς να τον ρωτήσετε πρώτα (και με το δίκιο του). Αντ’ αυτού λειτουργήστε ως ομάδα και εστιάστε σε πέντε πράγματα:
- Τα παιχνίδια που είναι εύκολα προσβάσιμα, έτσι ώστε να μπορεί να παίζει μαζί τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
- Τα παιχνίδια που ναι μεν έχει βαρεθεί αλλά θέλει να κρατήσει λόγω συναισθηματικού δεσίματος.
- Τα παιχνίδια που έχει μεγαλώσει πια για να παίζει αλλά μπορεί να τα χαρίσει σε κάποιο άλλο παιδάκι. Επιτρέψτε να το κάνει ο ίδιος ώστε να καταλάβει και το μεγαλείο της προσφοράς.
- Τα παιχνίδια που θέλει να δωρίσει για έναν καλό σκοπό, όπως π.χ σε κάποιον άστεγο ή σε μια οικογένεια προσφύγων.
- Τα παιχνίδια που δεν παίζει πια μαζί, αλλά είναι αναμνηστικά που θέλει να κρατήσει για πάντα ή δώρο κάποιου αγαπημένου προσώπου.
Για όλα υπάρχει χώρος
Τώρα πρέπει να βρείτε χώρο για τα παιχνίδια που αποφασίσατε να κρατήσετε. Προτείνω να βρείτε έναν χώρο που να είναι εύκολα προσβάσιμος από τα παιδιά. Έχετε ένα χαμηλό ράφι ώστε να βάλετε τα παραμύθια που αρέσουν στα παιδιά σας; Έχετε κάδους για να βάλετε τις χειροτεχνίες ή καλάθια για τα παιχνίδια;
Όπως μια καλά οργανωμένη τάξη, έτσι και το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να είναι λειτουργικό, προσβάσιμο και να μπορεί το παιδί να καθαρίσει μόνο του τον χώρο του.
Μπορείτε επίσης να κάνετε το εξής: βάλτε στην αποθήκη κάποια από τα παιχνίδια και κάποια στο παιδικό δωμάτιο. Αυτά της αποθήκης θεωρείστε τα κάτι σαν δανειστική βιβλιοθήκη. Όταν το παιδί σας βαρεθεί κάποια από αυτά που έχει μαζί του στο δωμάτιο μπορεί να το ανταλλάξει με ένα της βιβλιοθήκης. Όχι όμως μια φορά την εβδομάδα γιατί η κατάσταση θα γίνει χαοτική. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα παιδιά χαίρονται πάρα πολύ όταν βλέπουν κάποιο παιχνίδι που έχουν καιρό να δούνε.
Με το μαλακό
Μπορεί να είναι δύσκολο για το παιδί να αφήσει τα παιχνίδια του. Είναι λογικό λοιπόν να περάσει ένα μεταβατικό στάδιο. Πείτε του να σκεφτεί για λίγες μέρες ποια παιχνίδια θα κρατήσει και ποια όχι. Γράψτε τα σε ένα χαρτί και ρωτήστε το αν είναι σίγουρος για την απόφασή του.
Καθαριότητα ώρα μηδέν
Το καλό αν οργανώσετε τα παιχνίδια του παιδιού σας είναι ότι ο χώρος θα είναι τακτοποιημένος και θα μπορεί το ίδιο το παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του. Να είστε συνεπής με τον κανόνα και να ζητάτε την εφαρμογή του, δηλαδή μετά το παιχνίδι, μαζεύουμε! Αν το παιδί σας γκρινιάξει, αρνηθεί να το κάνει ή χαζεύει μην βάλετε τις φωνές. Απλά σταματήστε το παιχνίδι μαζί του και περιμένετε υπομονετικά να ολοκληρώσει τη δουλειά του.