Πώς να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι περισσότεροι γονείς φωνάζουν. Αρκετοί είναι μάλιστα εκείνοι που δεν παρατηρούν πώς τη μισή ημέρα φωνάζουν στα παιδιά τους. Η φωνή τους βγαίνει απλά πιο δυνατά και πιο δυνατά.

Το ξέρουμε πώς δεν το κάνετε επίτηδες αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά αφού μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στα παιδιά αλλά και σε εσάς τους ίδιους. Άλλωστε πώς περιμένετε το παιδί σας να μάθει να ελέγχει τα δικά του αισθήματα όταν εσείς δεν μπορείτε να ελέγξετε τα δικά σας; Αντιθέτως αν καταφέρετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, το πρόβλημα θα επιλυθεί πιο γρήγορα. Το παιδί θα μάθει να ελέγχει κι εκείνο το δικά του συναισθήματα και θα συνεργάζεται περισσότερο.

Δεν έχει σημασία πόσο κακή είναι η συμπεριφορά του παιδιού σας. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι οι κραυγές δεν είναι σωτηρία. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να σταματήσετε να φωνάζετε αλλά με την καθημερινή προσπάθεια για αυτοέλεγχο είναι απολύτως δυνατόν.

Θα είναι εύκολο να σταματήσω να φωνάζω;

Όχι. Δεν θα συμβεί ως δια μαγείας. Χρειάζεται συνεχής, καθημερινή προσπάθεια και κανείς δεν θα μπορεί να το κάνει αυτό για σας, παρά μόνο εσείς οι ίδιοι. Εάν το καθιερώσετε θα έρθει μια μέρα ξαφνικά που δεν θα μπορείτε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που φωνάξατε. Θέλετε να ξεκινήσετε;

Δέσμευση στον εαυτό σας

Σύμφωνα με έρευνα, όταν εσείς οι ίδιοι συνειδητά υποσχεθείτε στον εαυτό σας και δεσμευτείτε προφορικά ότι θα τα καταφέρετε και θα σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας, είναι πιθανό να επιτευχθεί αυτό, ειδικά αν το προσπαθείτε σε καθημερινή βάση.

Μπορείτε επίσης να γράψετε την πρόθεσή σας («Θα μιλάω με σεβασμό στο παιδί μου») σε ένα χαρτί και να το βάλετε σε ένα εμφανές σημείο ώστε να το βλέπετε κάθε μέρα. Φανταστείτε πόσο υπέροχο θα είναι να μην ακούγονται φωνές στο σπίτι σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας να ανταποκρίνεται ήρεμα – ίσως ακόμη και με μια αίσθηση του χιούμορ! Κρατήστε αυτή την εικόνα στο μυαλό σας και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε.

Δέσμευση και στην οικογένειά σας

Εδώ είναι η παγίδα. Θα πρέπει να αφοσιωθείτε σε κάποιον άλλο. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δεσμευτείτε στο παιδί σας ότι σκοπεύετε να σταματήσετε να φωνάζετε, γιατί το παιδί σας είναι πραγματικά το μόνο πρόσωπο με το οποίο είστε ειλικρινείς.

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι έχετε αποφασίσει να σταματήσετε να φωνάζετε. Κάντε ένα διάγραμμα και ανταμείψτε τον εαυτό σας με ένα αυτοκόλλητο. Στο τέλος της ημέρας, κάθε φορά που θα καταφέρνετε να ελέγχετε τα νεύρα σας, θα κολλάτε κι από ένα αυτοκόλλητο.

Σταματήστε και πάρτε βαθιές αναπνοές

Κάντε το κάθε φορά που παρατηρείτε ότι υψώνετε τον τόνο της φωνής σας ή πάτε να υψώσετε τον τόνο της φωνής σας.

Πώς;

Σταματήστε να μιλάτε, μόλις παρατηρήσετε ότι αρχίζετε να χάνετε την ψυχραιμία σας.

Μην δίνετε σημασία

Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Αν όχι απλά αφήστε το να πάει στο καλό, ηρεμήστε και ξανασυζητήστε το αφού θα έχετε ηρεμήσει πρώτα.

Υπενθυμίστε τον εαυτό σας ότι είστε γονιός

Θέλετε μεγαλώνοντας το παιδί σας να κάνει ότι κάνετε; Κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε: «Δουλεύω σκληρά για να παραμείνω ήρεμη. Δεν θέλω να φωνάξω. Επέτρεψε μου να ηρεμήσω και στη συνέχεια θα συνεχίζουμε την συζήτησή μας, εντάξει;»

Κάντε οτιδήποτε σας ηρεμεί

Περισσότερες βαθιές ανάσες, μια βόλτα έξω, κρύο νερό στο πρόσωπο; Κάντε οτιδήποτε σας βοηθάει να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το παιδί σας φέρεται σαν παιδί, γιατί είναι ένα παιδί.

Τι θα κάνετε αν δείτε ότι συνεχίζετε να φωνάζετε, παρά τις προσπάθειες

Θα προσπαθήσετε περισσότερες από μία φορά. Προσπαθήστε να μαθαίνετε από τα λάθη σας. Που αποτύχατε την προηγούμενη φορά; Δείτε το σαν μια ευκαιρία να αλλάξετε κάτι – την καθημερινότητά ή την στάση σας. Έτσι θα τα πάτε καλύτερα την επόμενη φορά.