Πότε ξεκινάει το φαινόμενο … «sharents»;

Πριν από μερικά χρόνια οι φωτογραφίες των παιδιών βρίσκονταν στα οικογενειακά άλμπουμ στο σπίτι.

Τώρα όμως, αυτά τα στιγμιότυπα γεμίζουν τα social media feeds όλων μας και μάλιστα πολλά παιδιά έχουν και δικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το «Sharenting» (από το share και το parenting) είναι ένας όρος που επινοήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan για να περιγράψει τους γονείς που μοιράζονται συνεχώς φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Michigan CS Mott πραγματοποίησαν δημοσκόπηση που εστίαζε στη συμπεριφορά των γονέων στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να βρουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο φυσιολογικό και στην υπερβολή.

«Τα κοινωνικά δίκτυα επιτρέπουν στους γονείς να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν συμβουλές και να μοιράζονται πληροφορίες με άλλους γονείς», αναφέρει η ερευνήτρια Sarah J. Clark, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Ωστόσο, είναι εύκολο να ξεπεράσουν οι γονείς τα όρια και να αποκαλύψουν πληροφορίες πολύ προσωπικές που όταν μεγαλώσει το παιδί δεν μπορεί να πάρει πίσω.» Το παιδί δεν είναι σε θέση να ελέγξει ποιος θα δει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία και σε πόσους χρήστες μπορεί να φτάσει μια προσωπική πληροφορία που αφορά στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, σχεδόν το 65% των γονέων ανησυχεί μήπως μάθει κάποιος άγνωστος πολύ προσωπικές πληροφορίες για το παιδί τους ή μήπως φτάσουν στην οθόνη του φωτογραφίες του παιδιού.

Έτσι, η Clark τονίζει πως οι γονείς θα πρέπει πάντα να σκέφτονται καλά ποιες πληροφορίες θα μοιράζονται για τα παιδιά τους μέσω των social media, ώστε να τα προστατεύσουν τώρα αλλά και στο μέλλον.

Παρά του φόβους όμως το 72% των γονέων λένε ότι η online κοινότητα τους κάνει να αισθάνονται λιγότερο μόνοι. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν τα social media για να πάρουν συμβουλές από άλλους γονείς και πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι χαλαρώνουν έτσι από το άγχος και την ανησυχία. Τι είδους συμβουλές και ενίσχυση όμως ψάχνουν οι γονείς; Περίπου 28% αναζητούν συμβουλές για να βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο, το 26% αναζητούν διατροφικές πληροφορίες και το 19% ζητούν καθοδήγηση σχετικά με την επιβολή της πειθαρχίας στα παιδιά τους.

Πηγή: realsimple.com