Κοινωνικός τουρισμός: Δες αν δικαιούσαι δωρεάν διακοπές

Την επιμήκυνση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού (2019-2020) του ΟΑΕΔ για διάστημα ίσο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, λόγω του κορονοϊού, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στο ΑΠΕ , προαναγγέλλει την ενίσχυση και την αναβάθμισή του. Προοπτικές ενίσχυσης και αναβάθμισης Παράλληλα, εκπονείται και το νέο πρόγραμμα περιόδου 2020-2021.

«Με γνώμονα την αναγκαία ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας, εξετάζονται τροποποιήσεις του προγράμματος, ούτως ώστε να απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, να περιλαμβάνει περισσότερες διανυκτερεύσεις, να έχει μεγαλύτερο ύψος επιδότησης, ακόμα και να καλύπτει μέρος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των δικαιούχων παράλληλα με την κάλυψη της διαμονής», τονίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Κάθε χρόνο, συνήθως περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ο ΟΑΕΔ δημοσιεύει δημόσια πρόσκληση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων. Μετά την υποβολή της αίτησης, όλα τα στοιχεία, που απαιτούνται, για να εξακριβωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, αντλούνται αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΔ. Συνεπώς, δεν χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, όπου και πάλι παρέχεται η δυνατότητα να επισυναφθούν στην ηλεκτρονική αίτηση.

Δικαιούχοι Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:

– 50 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή

–έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

– έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

– συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας) ή

– είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Στην ηλεκτρονική αίτηση, οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑμεΑ. Όπως σημειώνει ο ΟΑΕΔ, η επιταγή χορηγείται χρόνο παρά χρόνο, εκτός αν πρόκειται για ΑμεΑ, που μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται, επίσης, ηλεκτρονικά με μοριοδότηση, με την οποία εξασφαλίζεται διαφάνεια και λαμβάνονται υπ’ όψιν στοιχεία οικογενειακής, οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης.

Συγκεκριμένα, μοριοδοτούμενα κριτήρια είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών, ο αριθμός ημερών ασφάλισης της προηγούμενης τριετίας και ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας. Μετά τη διαδικασία μοριοδότησης, εκδίδονται οι επιταγές. Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

• από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα στα νησιά Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή

• από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Βρες ΕΔΩ όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να κάνεις την αίτηση.