Μητέρα πήγε στα δικαστήρια τη γιαγιά γιατί ανέβαζε φωτογραφίες των εγγονιών στο Facebook

Με μία ιδιαίτερη απόφασή του, δικαστήριο στην Ολλανδία έκρινε ότι η ανάρτηση φωτογραφιών των ανήλικων εγγονιών μιας γυναίκας στη σελίδα της στο Facebook, χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους, παραβίασε τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Με την απόφασή του το δικαστήριο διέταξε τη γυναίκα να αφαιρέσει τις φωτογραφίες και να μην αναρτήσει νέες χωρίς άδεια, απειλώντας μάλιστα με την επιβολή χρηματικής ποινής 50 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν υπήρχε συμμόρφωση με την απόφαση.

Γιατί η μαμά πήγε στα δικαστήρια την γιαγιά των παιδιών της

Η μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών (ενάγουσα) υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο του Gelderland, ζητώντας από τη μητέρα της και γιαγιά των παιδιών να σταματήσει τη δημοσίευση φωτογραφιών των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ενάγουσα (μητέρα) υποστήριξε ότι η εναγόμενη (γιαγιά) δεν είχε λάβει τη συγκατάθεσή της αλλά ούτε και του πρώην σύντροφου της – τους νόμιμους εκπροσώπους του ενός από τα εν λόγω παιδιά που αφορούσαν οι φωτογραφίες.

Παρά τις πολλές επιστολές που απέστειλε η μητέρα ζητώντας από την εναγόμενη να αφαιρέσει τις φωτογραφίες από τη σελίδα της στο Facebook, η εναγόμενη δεν συμμορφώθηκε.

Το τέκνο, το οποίο αφορά η διαδικασία, είναι κάτω των 16 ετών, συνεπώς με βάση τον ολλανδικό εφαρμοστικό νόμο (UAVG) του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), η δημοσίευση φωτογραφιών απαιτεί τη συγκατάθεση του νόμιμου εκπροσώπου τους.

Η ενάγουσα, ως νόμιμος εκπρόσωπος δεν είχε δώσει την άδειά της για δημοσίευση φωτογραφιών των παιδιών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στην περίπτωση του συγκεκριμένου παιδιού, ούτε ο πατέρας του είχε παραχωρήσει σχετική άδεια.

Η απόφαση του δικαστηρίου

​Το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν αδύνατο να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι η δημοσίευση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπίπτει στην εξαίρεση του άρθρου 2 παρ. 2 στοιχείο γ) του ΓΚΠΔ περί «αποκλειστικά προσωπικής ή οικιακής δραστηριότητας». Σύμφωνα με την απόφαση, δεν αποδείχθηκε επαρκώς πώς η εναγόμενη προστάτευε τον λογαριασμό της στο Facebook ή στο Pinterst επαρκώς, ενώ δεν ήταν σαφές εάν οι φωτογραφίες μπορούσαν να βρεθούν μέσω μιας μηχανής αναζήτησης όπως η Google.

Τέλος, το δικαστήριο σημείωσε ότι δεν αποκλείεται οι αναρτημένες στο Facebook φωτογραφίες να μπορούν να διανεμηθούν και να καταλήξουν στα χέρια τρίτων. Επομένως, έκρινε ότι η επεξεργασία των φωτογραφιών εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του GDPR.

Δεδομένης της έλλειψης συγκατάθεσης, το Δικαστήριο αποφάσισε να διατάξει την εναγόμενη να αφαιρέσει τη φωτογραφία του παιδιού από τη σελίδα της στο Facebook, καθώς και να αφαιρέσει τη φωτογραφία της ενάγουσας από τον λογαριασμό της στο Pinterest. Επιπλέον, απαγορεύτηκε στην εναγόμενη να δημοσιεύει χωρίς άδεια φωτογραφίες των ανηλίκων παιδιών της ενάγουσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: www.lawspot.gr