Ως πρόσθετη ζάχαρη ορίζεται οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία έχει θερμίδες, από την επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι γλυκόζης έως το μέλι και τη μελάσσα, και χρησιμοποιείται ως συστατικό κατά την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων και ποτών. Πρόσθετη ζάχαρη θεωρείται φυσικά και η ζάχαρη που προσθέτουμε στα ροφήματα, τα φαγητά ή τα γλυκά που παρασκευάζουμε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά ηλικίας 2 έως 18 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 25 γραμμάρια ζάχαρης και προσδίδει ενέργεια 100 θερμίδες. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών συνιστάται να μην λαμβάνουν καθόλου πρόσθετη ζάχαρη.
Οι ειδικοί τονίζουν πως μια μικρή ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης ενδείκνυται προς βελτίωση της γεύσης θρεπτικών τροφών (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης) ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές στα μικρά παιδιά, αλλά πρέπει να αποφεύγεται στα αναψυκτικά, τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά και λοιπές τροφές που δεν έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία.