Δείκτης ευφυΐας το ψέμα στα μικρά παιδιά!

Τα παιδιά που λένε ψέματα από νωρίς είναι πιο πιθανό να τα πάνε καλύτερα στη ζωή τους μεγαλώνοντας συγκριτικά με εκείνα που λένε αλήθειες αφού το ψέμα αποτελεί δείκτη ευφυίας, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, οι πολύπλοκες διεργασίες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαμόρφωση του ψέματος αποτελούν δείκτη πρώιμης ευφυΐας του παιδιού! Μάλιστα υποστηρίζουν ότι όσο πιο αληθοφανές είναι το ψέμα, τόσο πιο έξυπνο είναι το παιδί.

Οι μελετητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα όταν μελέτησαν 1.200 παιδιά ηλικίας από 2 έως 17 ετών και διαπίστωσαν πως όσα μπορούσαν να πουν ψέματα είχαν ήδη φτάσει σε σημαντικό στάδιο της ανάπτυξής τους. Μόνο το ένα πέμπτο των δίχρονων παιδιών που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης ήταν ικανά να πουν ψέματα.

Όμως στην ηλικία των τεσσάρων ετών, το 90% των παιδιών ήταν ικανά να λένε ψέματα. Τελικά στην ηλικία των 12 ετών, σχεδόν όλα τα παιδιά λένε ψέματα. Αυτό σημαίνει πως είναι ικανά για περίπλοκες εγκεφαλικές διαδικασίες, όπως η αφομοίωση πληροφοριών και η χρησιμοποίηση των δεδομένων προς όφελός τους.

Αναπτυξιακό ορόσημο

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Ινστιτούτου Μελέτης του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Δρ Kang Lee, δήλωσε: «Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους λέει ένα ψεματάκι».

«Τα παιδιά τους δεν πρόκειται να αποδειχθούν ότι είναι παθολογικοί ψεύτες αφού σχεδόν όλα τα παιδιά λένε ψέματα. Αντιθέτως είναι σημάδι ότι έχουν φτάσει σε ένα καλό αναπτυξιακό επίπεδο. Αυτά που έχουν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη λένε ψέματα επειδή μπορούν να καλύπτουν τα ίχνη τους». Και αυτό συμβαίνει επειδή έχουν αναπτύξει την ικανότητα να κάνουν περίπλοκες εγκεφαλικές διεργασίες, κατά τις οποίες κρατούν την αλήθεια στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.»

Και πρόσθεσε: «Κάνουν ακόμη και τραπεζίτες στη μετέπειτα ζωή τους.»

Πηγή: BBC