Πώς να αντιμετωπίσετε το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς»

Το σύνδρομο του άδειου σπιτιού ή της άδειας φωλιάς, (μτφ. αγγλικά empty «nest syndrome»), μπορεί να είναι μια γλυκόπικρη εμπειρία για ορισμένους γονείς, αλλά μπορεί επίσης να είναι η αρχή μιας νέας ζωής.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA), μία από τις πιο κοινές αιτίες του «συνδρόμου της άδειας φωλιάς» είναι μια συγγενής σχέση γονέα-παιδιού. Όταν οι γονείς και τα παιδιά έχουν κακή σχέση, αυτό το σύνδρομο μπορεί να έχει ακόμη χειρότερες συνέπειες.

Τα συμπτώματα, σύμφωνα με το APA, μπορούν να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Θλίψη.
Απώλεια.
Κατάθλιψη.
Ανησυχία.
Μοναξιά.
Νιώθοντας άδειος/κενός.

5 τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου

1. Κρατήστε επαφή

Σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι οικογένειες μπορούν να διατηρούν επαφή όπου κι αν βρίσκονται. Σήμερα είναι ακόμα πιο εύκολο να παραμείνετε σε επαφή μέσω όλων των διαφορετικών εφαρμογών που είναι διαθέσιμες.

2. Καθιέρωση καθημερινής ρουτίνας

Όλοι έχουν τη δική τους ζωή. Εάν το παιδί σας πρόκειται να μετακινηθεί, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα για να είστε σε επαφή. Σεβαστείτε τον χρόνο του άλλου και δεσμεύστε να μείνετε σε επαφή.

3. Αναζητήστε νέες προκλήσεις

Το να είσαι γονέας είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή. Εάν θέλετε να αισθανθείτε πάλι νέοι, να είστε προσεκτικοί για νέες προκλήσεις και περιπέτειες. Για παράδειγμα, πηγαίνετε ξανά στο σχολείο, μαθαίνετε να παίζετε ένα νέο όργανο κ.λπ.

4. Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο

Τα παιδιά γίνονται ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας. Τα παιδιά καθορίζουν τον τρόπο ζωής των γονιών τους και τις καθημερινές τους συνήθειες. Μόλις τα παιδιά εγκαταλείψουν την οικογένεια, οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να αισθάνονται μοναξιά.

Κατανοήστε τι χρειάζεστε και βρείτε νέα πράγματα που πρέπει να κάνετε. Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο, πηγαίνετε στο γυμναστήριο, γίνετε μέλος της κοινότητάς σας, προσπαθήστε να μείνετε σε επαφή με τους φίλους σας.

5. Περάστε χρόνο με τον σύντροφό σας

Οι γονείς έχουν μια νέα ευκαιρία να αναζωπυρώσουν τη σχέση τους. Μόλις τα παιδιά εγκαταλείψουν το σπίτι της οικογένειας, οι γονείς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αυτό για να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί. Για παράδειγμα, απολαύστε τη ζωή ως ζευγάρι, προγραμματίζετε νυχτερινές εξόδους ή ταξίδια  – για δύο.