Δείτε σε ένα βίντεο τι σημαίνει ο αυτισμός

Μήπως η προοπτική του να περπατάτε μόνη σας σε ένα εμπορικό κέντρο σας δημιουργεί άγχος; Τότε ίσως και να μπορείτε να καταλάβετε πώς αισθάνεται ένα παιδί με αυτισμό, έστω και σε μικρό βαθμό.

 

Σε ένα σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε από την Εθνική Κοινωνία Αυτιστικών στις ΗΠΑ, οι θεατές μπορούν να δουν πώς λειτουργεί το μυαλό ενός 10χρονου που πάσχει από τη διαταραχή καθώς περπατά σε ένα εμπορικό κέντρο συνοδευόμενο από τη μαμά του. Η ταινία μικρού μήκους  είναι πολύ προσεκτικά γυρισμένη και δίνει έμφαση ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειες που είναι αδύνατο για τον θεατή να αγνοήσει.

Τα φώτα που αναβοσβήνουν, ένα ζευγάρι παπούτσια με λυμένα τα κορδόνια, ένα φιλικό χαμόγελο από έναν ξένο, ο ήχος από τα μπαλόνια ή της σακούλας, ακόμη και το χαμόγελο της ίδιας της μητέρας του αγοριού, τα πάντα μπορεί να πανικοβάλλει ένα αυτιστικό παιδί.

Ο τίτλος του βίντεο θέτει το ερώτημα «Μπορείς να φτάσεις μέχρι τέλους;». Ακόμα κι αν δεν δείτε μέχρι το τέλος το βίντεο, δεν μπορεί να μην νιώσετε έστω και λίγα δευτερόλεπτα αμηχανία. Όμως είναι στη δική σας ευχέρεια να πατήσετε απλά το stopτου βίντεο, να απενεργοποιήσετε την οθόνη του υπολογιστή σας ή να βγάλετε τα ακουστικά σας. Ένα αυτιστικό παιδί δεν έχει όμως αυτή τη δυνατότητα. Για κάποια μάλιστα, αυτή η βόλτα στο εμπορικό κέντρο είναι ήρεμη σε σύγκριση με αυτό που ζουν καθημερινά.