Έρευνα συνδέει τον αυτισμό με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Τα παιδιά των μητέρων που παράγουν υψηλότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού.

Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης στη Σουηδία, η οποία για πρώτη φορά συνδέει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών με τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (SOPK) αποτελεί ίσως τη συχνότερη ορμονική διαταραχή των νέων γυναικών. Η πιθανότητα εμφάνισης του προβλήματος στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 7% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι οι διαταραχές του κύκλου και η αύξηση των «ανδρικών ορμονών» στη γυναίκα. Επίσης, το σύνδρομο είναι ίσως η συχνότερη αιτία υπογονιμότητας.

Όπως μάλιστα δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας Κυριακή Κοσίδου, ψυχίατρος του τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, η ύπαρξη του SOPK στη μητέρα αυξάνει κατά 59% τον κίνδυνο του αυτισμού στο παιδί!

«Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος στις μητέρες με σύνδρομο SOPK που πάσχουν ταυτόχρονα από παχυσαρκία, μία επιπλοκή κοινή σε περίπτωση αυξημένης έκκρισης ανδρογόνων», προσθέτει η ίδια.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς για να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες στα μαιευτικά κέντρα ως προς τη φροντίδα των εγκύων που πάσχουν από SOPK, αν και μία ευαισθητοποίηση για τη σύνδεση αυτή μπορεί να επιτρέψει έναν πιο έγκαιρο εντοπισμό των αυτιστικών διαταραχών σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.