Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν ένα παιδί με αυτισμό, υποστηρίζει νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, οχυρώνει προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα που συνέδεαν την ρύπανση του αέρα με τον αυτισμό και αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γυναίκες στο τρίτο τρίμηνο της κύησης είναι πιο ευάλωτες σε περίπτωση που αναπνέουν αυξημένα επίπεδα μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων που εκπέμπονται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πυρκαγιές και αυτοκίνητα. Όσο υψηλότερος μάλιστα είναι ο ρυθμός έκθεσης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
Στην μελέτη συμμετείχαν 1.767 παιδιά, εκ των οποίων τα 245 με αυτισμό και τα 1.522 χωρίς. Μελετώντας τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την διάρκεια της κύησης, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας της μητέρας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης σχετίζονται άμεσα με τα παιδιά με αυτισμό.
«Αν και η έρευνα του Χάρβαρντ δεν είναι η πρώτη που συνδέει την ρύπανση του αέρα με τον αυτισμό, φαίνεται ωστόσο πώς είναι από τις ισχυρότερες», δήλωσε ο Michael Rosanoff, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως όλες οι μητέρες που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση θα έχουν παιδιά με αυτισμό», συμπληρώνει ο ίδιος.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στον αυτισμό, αλλά όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τον επιβαρυντικό ρόλο που παίζει η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Τα ευρήματά μας ειδικά για την περίοδο της κύησης και συγκεκριμένα του τρίτου τριμήνου, εδραιώνουν την άποψη ότι η μητρική έκθεση σ’ αυτήν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τα βαθύτερα αίτια του αυτισμού, αλλά στο μεσοδιάστημα μπορούμε να πάρουμε κάποια προληπτικά μέτρα» καταλήγει ο Rosanoff.
Αυτό που προτείνουν λοιπόν οι ειδικοί τις εγκύους, είναι να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σχεδόν 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι.