Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η σάλτσα μπάρμπεκιου δεν έχει θέση στην πίτσα, αλλά μόλις δοκιμάσεις μια μπουκιά δεν θα θέλεις πια καμιά άλλη.
Αυτή η συνταγή βγάζει περισσότερο από όσο θα χρειαστείτε για μία ή και δύο πίτσες. Αποθηκεύστε τη σάλτσα που έχει απομείνει στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τη για να φτιάξετε κοτόπουλο με μπάρμπεκιου σος ή συνοδέψτε τις τηγανιτές πατάτες. Όπως και να έχει θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι.
Συστατικά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι (περίπου 1 μικρό)
2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοτριμμένο σκόρδο (περίπου 2 μεσαία σκελίδες)
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
800 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
1/4 φλιτζάνι μέλι
1/4 φλιτζάνι ξύδι μήλου
2 κουταλιές της σούπας μελάσσα
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcestershire
1/2 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Θερμάνετε το λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Ανακατέψτε το σκόρδο και το πιπέρι καγιέν και μαγειρέψτε μέχρι να ενσωματωθούν τα αρώματα, περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Ανακατεύετε τη σάλτσα ντομάτας, την καστανή ζάχαρη, την πάστα ντομάτας, το μέλι, το ξίδι, τη μελάσα, τη μουστάρδα, τη σάλτσα Worcestershire και τη ρίγανη. Αφήνουμε να βράσει, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει, περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Χρησιμοποιώντας έναν μπλέντερ βάζουμε τη σάλτσα για να γίνει πουρές. Χρησιμοποιήστε την στην πίτσα την ίδια μέρα ή μεταφέρετε την σε βάζο και φυλάξτε την στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες.