9 εύκολοι τρόποι για να κάψετε λίπος

Έχετε κουραστεί από τις δίαιτες και θεωρείται την απώλεια βάρους μια επίπονη διαδικασία;

Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να «ξυπνήσετε» τον μεταβολισμό σας και να χάνετε περισσότερες θερμίδες.

Πίνετε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι δεν είναι γνωστό μόνο για τη συμβολή του στην κατάπολέμηση του καρκίνου αλλά βοηθάει και στην ώθηση του μεταβολισμού.

Πολλές φορές ο μεταβολισμός θέλει λίγη βοήθεια για να λειτουργήσει σωστά. Γι΄αυτό υπάρχουν οι κατεχίνες. Οι κατεχίνες είναι πανίσχυρα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του ρυθμού καύσης θερμίδων κατά 4%. Τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις έρευνες, έχασαν κατά μέσο όρο 2,8 κιλά με παράλληλη μείωση της περιφέρειας της μέσης κατά 4,5% και του τοπικού πάχους κατά 8,7%, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ξεκινήστε άσκηση με βάρη

Η άσκηση με όργανα ή βάρη αποτελεί τον απόλυτο τρόπο για να κάψετε θερμίδες! Ο μεταβολισμός σας αυξάνεται και η καύση θερμίδων διαρκεί για ώρες ακόμα μετά την άσκηση. Απαιτεί ωστόσο έναν έξυπνο συνδυασμό σωστής διατροφής, πλήρης ξεκούρασης και αποκατάστασης, καθώς και ένα ειδικό πρόγραμμα προπόνησης με αυξημένη ένταση και αεροβική δραστηριότητα.
Ανακαλύψτε ποια άσκηση δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση στον οργανισμό σας. Όπως και να ‘χει οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν βάρη καίνε περισσότερο λίπος. Μάλιστα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Άσκησης η προπόνηση με βάρη κάνει καλό και στην υγεία σας αφού μπορεί να μειώσει την πίεση και να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.

Πίνετε αρκετό νερό

Σύμφωνα με μια νέα γερμανική μελέτη περίπου δύο ποτήρια νερό μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ενεργοποιούν το σύστημα του μεταβολισμού κατά 30% περίπου. Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία εάν καταναλώνει κάποιος 1,5 λίτρο νερό την ημέρα θα καίει 17,400 περισσότερες θερμίδες το χρόνο, με αποτέλεσμα να χάνει 5 κιλά επιπλέον.

Τσεκάρετε τον θυροειδή

Υποψιάζεστε ότι  έχετε αργό μεταβολισμό; Μπορεί να έχετε υποθυρεοειδισμό ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, η οποία πλήττει περίπου το 25% των γυναικών, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας.
“Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει το μεταβολισμό του σώματός. Εάν υπολειτουργεί, ένα από τα πρώτα σημάδια είναι η ανικανότητα της απώλειας βάρους”, εξηγεί η Πάμελα Πικ, καθηγήτρια της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Ο γιατρός σας θα σας πει εάν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, εκτελώντας μια απλή εξέταση αίματος.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ επιβραδύνει το μεταβολισμό πιέζοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι όταν το αλκοόλ συνοδεύεται με ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά οι θερμίδες καίγονται πιο δύσκολα. Το ιδανικό λοιπόν είναι να μην το παρακάνετε με το ποτό.

Καταναλώστε περισσότερα γαλακτοκομικά

Οι γυναίκες που κατανάλωναν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το άπαχο γιαούρτι και το τυρί με χαμηλά λιπαρά, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα έχασαν 70% εκατό περισσότερο λίπος συγκριτικά με εκείνες που δεν έτρωγαν γαλακτοκομικά διαίτης σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Research. “Το ασβέστιο βοηθάει  το σώμα στο κάψιμο λίπους” συμπληρώνει ο συγγραφέας της μελέτης Μισέλ Ζεμέλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί.

Βάλτε το ψάρι στη διατροφή σας

Τα ψάρια έχουν χαμηλά επίπεδα της  ορμόνης λεπτίνης, κάτι που είναι θετικό γιατί τα υψηλά επίπεδα της λεπτίνης έχουν συνδεθεί με χαμηλό μεταβολισμό και παχυσαρκία, λέει ο Λουίς Άρον, ειδικός της παχυσαρκίας σε κλινική της Νέας Υόρκης. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα ψάρια, όπως ο σολωμός, ο τόνος και το σκουμπρί.

Πείτε «ομμμ» και διώξτε το στρες

Το στρες συνεισφέρει στην συσσώρευση του κοιλιακού λίπους, αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. “Όταν είστε στρεσαρισμένοι, ορμόνες όπως η κορτιζόλη διεγείρει την όρεξή και επιβραδύνει το μεταβολισμό με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λίπος στην κοιλιά” εξηγεί ο Σαν Τάλμποτ, διευθυντής της Κλινικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Τι να κάνει τότε ένα κορίτσι όταν είναι ράκος; «Βρείτε μια δραστηριότητα που να μειώνει το άγχος, είτε ακούγοντας απλά μουσική είτε κάνοντας γιόγκα, συμβουλεύει ο Τάλμποτ.

Μην ξεχνάτε το πρωινό

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση του πρωινού παίζει μεγάλο ρόλο στην απώλεια βάρους. Σχεδόν 80% των ανθρώπων που τρώνε πρωινό καταφέρνουν να χάνουν βάρος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Research. Ένα πρωινό περίπου 300 – 400 θερμίδων, όπως πχ δημητριακά με αποβουτυρωμένο γάλα και φρούτα, είναι ότι πρέπει.