Τρεις τροφές με «κρυμμένη» ζάχαρη

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα περιέχουν ζάχαρη. Ακόμη όμως και κάποιες τροφές που δεν φανταζόμαστε μπορεί να είναι πηγές ζάχαρης, η οποία κρύβεται.

Το καλύτερο είναι να κοιτάτε τις ετικέτες των προϊόντων για να δείτε πόση ζάχαρη περιέχουν…

Δείτε για παράδειγμα παρακάτω προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ περιέχουν πολλή ζάχαρη:

1. Αλλαντικά

Πολλά συσκευασμένα αλλαντικά περιέχουν μέλι, δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού ή μαλτοδεξτρίνη, όλα μορφές πρόσθετων σακχάρων. Περιέχουν επίσης πολλά τεχνητά χρώματα, αρώματα και συντηρητικά, όπως νιτρώδη, νιτρικά και βενζοϊκό νάτριο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα ευθύνονται για το σχηματισμό καρκινογόνων χημικών ουσιών. Αναζητήστε αλλαντικά που δεν περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα ή απλά κόψτε σε λεπτές φέτες το κρέας ή το κοτόπουλο για να είστε σίγουροι ότι δεν τρώτε όλα αυτά τα συντηρητικά.

2. Σάλτσες

Πολλές συσκευασμένες σάλτσες έχουν ζάχαρη ή χυμό ζαχαροκάλαμου σε ποσότητα έως και 13 γραμμάρια ανά ½ φλιτζάνι. Οι ντομάτες περιέχουν έτσι κι αλλιώς φυσικά σάκχαρα, τα οποία φτάνουν τα περίπου 5 γραμμάρια ανά ½ φλιτζάνι. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 8 γραμμάρια είναι πρόσθετα. Για να τα αποφύγετε, φτιάξτε δικές σας συνταγές σάλτσας, χρησιμοποιώντας φρέσκες ντομάτες.

3. Χυμοί φρούτων

Κάθε φορά που αγοράζετε χυμούς φρούτων ή άλλα προϊόντα με βάση τα φρούτα, μην ξεχνάτε να τσεκάρετε τις ετικέτες, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν όση ζάχαρη περιέχει και ένα κουτί αναψυκτικό. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τα φρούτα, είναι να τα φάτε ολόκληρα ή να πιείτε τον χυμό που θα φτιάξετε μόνοι σας. Έτσι παίρνετε και τις πολύτιμες φυτικές ίνες, οι οποίες χάνονται κατά την επεξεργασία των φρούτων.