Το αλάτι, εκτός του ότι νοστιμίζει το φαγητό, ταυτόχρονα όμως είναι και ένας ηλεκτρολύτης σημαντικός για τη ζωή, καθώς ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών και του pH του οργανισμού μας.
Το νάτριο διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων.
Μπορεί το αλάτι να μη δίνει από μόνο του θερμίδες, προκαλεί όμως κατακράτηση που μας φουσκώνει και μας κάνει να δείχνουμε βαρύτεροι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, είναι ότι το νάτριο-αλάτι, όταν υπάρχει σε αυξημένες ποσότητες στον οργανισμό, μέσα από περίπλοκους μηχανισμούς δημιουργεί κατακρατήσεις υγρών και κυρίως αναγκάζει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξάνεται, οδηγώντας κατ’ επέκταση σε αύξηση και της αρτηριακής πίεσης.
Δείτε παρακάτω ποια σνακ θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού.
Ανάλατοι ξηροί καρποί:
¼ του φλιτζανιού ψημένα αμύγδαλα χωρίς πρόσθετο αλάτι, σας δίνουν μόλις 2mg νατρίου. Οι καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που ωφελούν την υγεία της καρδιάς.
Ποπκόρν:
Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών ολικής αλέσεως, αρκεί να μην προσθέσετε βούτυρο και αλάτι. Δίνει μόλις 31 θερμίδες ανά φλιτζάνι.
Στικς λαχανικών και ελληνικό γιαούρτι:
Μην συνδυάζετε τα στικς καρότου και σέλινου με σάλτσες που περιέχουν πολύ αλάτι και συντηρητικά. Προτιμήστε το γνήσιο ελληνικό γιαούρτι, το οποίο έχει πλούσια γεύση και λίγο αλάτι, αλλά πολλές πρωτεΐνες που σας χορταίνουν.