Ποιος είπε πως η μητρότητα είναι μία εύκολη υπόθεση; Το να μεγαλώνεις ένα παιδί έχει πολλές δυσκολίες και για μία μαμά είναι ένας καθημερινός αγώνας. Επιπλέον, μέσα σε αυτόν τον αγώνα έρχονται αντιμέτωπες και με διάφορες ενοχές που πλημμυρίζουν το μυαλό ακόμη και την ψυχή τους, δημιουργώντας τους επιπρόσθετο άγχος.
Ποιες, όμως, είναι οι πιο συχνές ενοχές που νιώθει μια μαμά; Δείτε παρακάτω:
1. «Δεν περνάω πολύ χρόνο με το παιδί μου»
Οι ρυθμοί της καθημερινότητας και η ανάγκη για πολλές ώρες εργασίας κάνουν τις μαμάδες να νιώθουν ενοχές για το ότι αφήνουν το παιδί με κάποιον άλλο για να τον φροντίζει. Προσπαθήστε απλώς να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική ζωή και στιγμών με την οικογένεια και να θυμάστε ότι κάνετε ο,τι καλύτερο μπορείτε για να προσφέρετε όσα περισσότερα στο παιδί σας.
2. «Το παιδί μου βλέπει πολύ τηλεόραση»
Μια συνηθισμένη ενοχή των μαμάδων που νομίζουν ότι εκθέτουν το παιδί σε πολλούς κινδύνους με την τηλεόραση. Δεν χρειάζεται να σας στεναχωρεί πολύ κάτι τέτοιο. Αφήστε λοιπόν το παιδάκι σας να παρακολουθήσει το αγαπημένο πρόγραμμά του και στη συνέχεια απενεργοποιήσετε την τηλεόραση για να κάνει κάτι άλλο.
3. «Τσακώνομαι συχνά μπροστά στο παιδί»
Η ένταση και τα προβλήματα σε μια οικογένεια είναι αναπόφευκτα. Φροντίστε απλώς να μην χάνετε την ψυχραιμία σας και να μην ξεπερνάτε τα όρια. Η διαφωνία είναι λογική και θα συμβεί αλλά μην δημιουργείτε μεγάλη ένταση μπροστά στο παιδί.
4. «Δεν μπορώ να του αγοράζω όσα έχουν οι φίλοι του»
Λένε ότι το παιδί έχει ανάγκη κυρίως από αγάπη και είναι αλήθεια. Βέβαια η σύγχρονη καθημερινότητα έχει αυξήσει τις απαιτήσεις σε ανάγκες και παιχνίδια αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σας γεμίζει ενοχές. Εξάλλου, δεν είναι το ιδανικό να μάθει ότι μπορεί να αποκτήσει ο, τι θέλει.
5. «Δεν είμαι καλή μαμά»
Αυτή είναι η πιο συχνή ενοχή. Δεν υπάρχει ούτε μία μαμά που έστω και μια φορά δεν αισθάνθηκε κάπως έτσι. Που έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τον εαυτό τους ότι δεν είναι καλή μαμά. Ειδικά, όταν σε έναν τσακωμό ή όταν δεν κάνεις στο παιδί αυτό που θέλει και σου λέει: «δεν είσαι καλή μαμά», νιώθεις τον κόσμο σου να γκρεμίζεται και όλο ενοχές αναρωτιέσαι αν ισχύει κάτι τέτοιο. Αλλά για το τελευταίο, κυρίως, να έχεις κατά νου πως όταν το παιδί σου λέει «δεν είσαι καλή μαμά», σημαίνει ότι κάτι κάνεις καλά.