Πώς να διατηρήσετε περισσότερο καιρό το ανοιχτό μπουκάλι κρασί

Το κόκκινο κρασί είχε την τιμητική του σε πολλά πασχαλινά τραπέζια, αλλά δεν το καταναλώσατε όλο. Πώς μπορείτε, λοιπόν να το αποθηκεύσετε, ώστε να το διατηρήσετε περισσότερο και να μη γίνει ξύδι;

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως το κρασί από το άνοιγμά του μπορεί να συντηρηθεί από 3 έως 5 ημέρες, ενώ το οξυγόνο είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του. Και, δη, στο κόκκινο που διατηρείται ανοιχτό λιγότερο διάστημα από το λευκό. Και θέλει περισσότερη προσοχή στη συντήρησή του.

Μόλις λοιπόν το ανοίξετε, κλείνετε πάντα με το φελλό του. Επειδή, όμως, συμβαίνει πολλές φορές, ο φελλός να καταστρέφεται κατά το άνοιγμα και μετά να μην εφαρμόζει καλά, καλό είναι να έχετε αγοράσει κάποιο από τα ειδικά πώματα που πωλούνται και συνήθως ταιριάζουν στις περισσότερες φιάλες.

Το ανοιχτό μπουκάλι δεν πρέπει να το βλέπει ο ήλιος, αλλά να  είναι σε ένα αρκετά δροσερό μέρος (με θερμοκρασία μικρότερη από 20 C). Γι’ αυτό και ως καλύτερη λύση προτείνεται το ψυγείο.

Επειδή, το οξυγόνο είναι ο «εχθρός» του κρασιού, θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να βοηθούσε η χρήση κάποιας τρόμπας / αντλίας κρασιού και η οποία έχει την ιδιότητα να αφαιρεί το οξυγόνο από το μπουκάλι, βοηθώντας το να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για κάποιες ημέρες παραπάνω από το αναμενόμενο.

Όταν θα αποθηκεύσετε το κρασί στο ψυγείο, τοποθετήστε το σε όρθια θέση. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιείτε την επιφάνεια που εκτίθεται σε οξυγόνο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το κρασί που έχει περισσέψει σε ένα μικρότερο μπουκάλι, ώστε η ποσότητα που αγγίζει τον αέρα να μειώνεται.