Εργαζόμενη μητέρα: Η αμοιβή της 25ης Μαρτίου

Μπορεί την 25η Μαρτίου είθισται να καμαρώνουμε τα παιδιά μας στην παρέλαση και όπως ορίζει το έθιμο να τρώμε μπακαλιάρο συνοδείας σκορδαλιά, τι γίνεται όμως για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα μανούλες;

Πώς αμείβεται η εργασία της 25ης Μαρτίου; Ο οικονομολόγος – λογιστής κος Αργύρης Καβουρίνος, δίνει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας.

Η 25η Μαρτίου ανήκει στις υποχρεωτικές εξαιρέσιμες εορτές (άρθρο 2 του Ν.Δ.3755/57,όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ΝΔ 147/73, άρθρο 4 παρ.1 του ΒΔ 748/1966)  και εξομοιώνεται πλήρως με την Κυριακή.                        

Συνεπώς απαγορεύεται κατά την ημέρα αυτή η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός εκείνων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές.

Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.                                                      

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται επιπλέον αποδοχές, επειδή λαμβάνουν πλήρη το μισθό τους, παρότι δεν εργάζονται την ημέρα αυτή.

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή δικαιούνται να λάβουν, αν μεν αμείβονται με ημερομίσθιο το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, αν δε αμείβονται με μηνιαίο μισθό μόνο προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους. Η ανωτέρω αμοιβή και στις δύο περιπτώσεις θα υπολογισθεί για όσες ώρες απασχοληθούν (λαμβάνοντας υπόψη ότι  το 1/25 του μισθού αντιστοιχεί σε 6,66 ώρες ).

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ως νόμιμα κατώτατα όρια , στα οποία υπολογίζεται η προσαύξηση 75%  είναι τα εξής : α) τα νομοθετημένα κατώτατα όρια του  Ν. 4093/2012 εφόσον δεν υπάρχει ειδικότερη συλλογική ρύθμιση για τον μισθωτό, β) τα θεσπιζόμενα  κατώτατα όρια με τους κανονιστικούς όρους Σ.Σ.Ε.-Δ.Α. που βρίσκονται σε ισχύ, γ) τα νομίμως κατώτατα όρια Σ.Σ.Ε.-Δ.Α. που έχει λήξει ή καταγγελθεί και ισχύουν βάση της ΠΥΣ 6/2012  (δηλαδή ο βασικός μισθός ή το βασικό ημερομίσθιο , τα επιδόματα ωρίμανσης , τέκνων , σπουδών και επικίνδυνης εργασίας ).

Τη χρονιά αυτή (2016), η 25η Μαρτίου συμπίπτει σε εργάσιμη ημέρα -Παρασκευή- και επομένως οι μισθωτοί (άρα όλοι οι εργαζόμενοι) που εργάζονται με 5θήμερο θα εργαστούν, από την Δευτέρα 21/3 μέχρι και την Πέμπτη 24/3 και αν εργάζονται 6ήμερο από την Δευτέρα 21/3 μέχρι και την Πέμπτη 24/3 αλλά  και το Σαββάτο 26/3, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.

Ειδικές περιπτώσεις :

Αν η εξαιρέσιμη εορτή (της 25ης Μαρτίου) συμπέσει σε χρόνο ασθένειας του εργαζόμενου (εργάτη), θα πρέπει να καταβληθεί το ημερομίσθιο, σαν να εργαζόταν ο εργάτης αυτός κανονικά, από το οποίο όμως θα αφαιρεθεί όποιο επίδομα λάβει αυτός από το Ι.Κ.Α. για την ημέρα αυτή.                                                   

Αν ο εργαζόμενος (εργάτης) ήταν με άδεια κανονική την ημέρα αυτή , τότε στην άδεια δεν μετριέται και η ημέρα της εξαιρέσιμης εορτής, ενώ αν η άδεια αυτή είναι χωρίς αποδοχές ή την ημέρα αυτή γίνεται απεργία, τότε δεν καταβάλλεται στον εργάτη το ημερομίσθιο.

Αν η ημέρα αναπαύσεως (ρεπό)  συμπέσει με ημέρα εξαιρέσιμης εορτής (για όσους εργαζομένους γενικά είχε προγραμματιστεί) δεν μεταφέρεται σε άλλη ημέρα της προσεχούς εβδομάδας, διότι  δεν προβλέπεται για τον ιδιωτικό τομέα υποχρέωση του εργοδότη να χορηγήσει  άλλη ημέρα ανάπαυσης.

Αν η υποχρεωτική αργία συμπέσει με Κυριακή, τότε ο εργοδότης πρέπει να χορηγήσει σε όλους τους απασχοληθέντες μισθωτούς αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας. Για να θεμελιώσουν δικαίωμα της αναπληρωματικής εβδομαδιαίας αναπαύσεως 24 συνεχών ωρών σε άλλη ημέρα της εβδομάδας οι μισθωτοί αυτοί πρέπει να απασχοληθούν την Κυριακή για χρόνο άνω των πέντε (5) ωρών. Η απασχόληση κατά  την Κυριακή μέχρι πέντε ώρες δεν θεμελιώνει δικαίωμα λήψεως αναπληρωματικής ημέρας ανάπαυσης (άρθρο 10 του Β.Δ 748/1966)  .

Αν  η ημέρα εξαιρέσιμης εορτής  συμπέσει με Κυριακή, οι εργαζόμενοι ημερομίσθιοι δικαιούνται να λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιο τους        (Α.Π. 303/1961  &   Α.Π. 469/1960) .

Αν την ημέρα αυτή συμπίπτουν δύο εορτές αργίες (π.χ Δευτέρα του Πάσχα και Πρωτομαγιά), οι ημερομίσθιοι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν δύο (2) ημερομίσθια  ( N.Σ.Κ.  239/78).

Αν η εορτή – αργία συμπίπτει με την πρώτη ή την τελευταία ημέρα αυθαίρετης απουσίας (αδικαιολόγητης) του ημερομισθίου μισθωτού, επειδή είναι δύσκολο να διαγνωσθεί αν θα απουσίαζε και κατά την ημέρα αυτήν, αυτός δικαιούται το ημερομίσθιο (Ν.Σ.Κ. 24/1966), ενώ αν η εορτή είναι μεταξύ δύο ημερών αυθαίρετης (αδικαιολόγητης)  απουσίας του, δεν δικαιούται το ημερομίσθιο της αργίας ( Ν.Σ.Κ. 919/62).