7 συζητήσεις που πρέπει να κάνετε με τον σύντροφό σας πριν έρθει το μωρό

Έχετε πολλά πράγματα να κάνετε πριν γεννήσετε κι ένα από αυτά είναι να συζητήσετε με τον σύντροφό σας αυτά που σας περιμένουν αναφορικά με το μωρό και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Στα βιβλία μητρότητας θα βρείτε πολλά αλλά εάν εσείς και ο σύντροφός σας δεν συμφωνήσετε στα βασικά – που είναι και τα σημαντικά – η μετάβασή σας στην μητρότητα μπορεί να συνοδεύεται με άγχος.  

Απλά μια προειδοποίηση: οι απαντήσεις σας στα ερωτήματα αυτά μπορούν κάλλιστα να αλλάξουν όσο πιο κοντά φτάνετε στην ημερομηνία τοκετού και θα αλλάξουν σίγουρα και από τη στιγμή που θα έχετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας και θα γνωρίσετε τους εαυτούς σας ως γονείς.

Πώς θα γεννήσετε;

Για προφανείς λόγους, αυτή ουσιαστικά είναι μια μονόδρομη συνομιλία. Από την στιγμή που το μωρό είναι στην κοιλιά σας προφανώς εσείς και ο γιατρός σας ασφαλώς είστε εκείνοι που έχουν τον πρώτο λόγο για τον τρόπο που θα φέρετε το μωρό σας στον κόσμο. Είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας να μοιραστείτε το σχέδιό σας με το σύντροφό σας, ώστε να καλωσορίσετε και οι δύο με χαρά το μωρό σας.

Και το όνομα αυτού/αυτής;

Εκτός κι αν είστε και οι δύο απίστευτα χαλαροί τύποι και δεν σας απασχολεί σε αυτήν τη φάση το όνομα του μωρού και προτιμάτε πρώτα να το γνωρίσετε κι ύστερα να διαλέξετε ένα όνομα που να του ταιριάζει. Αν πάλι είστε παραδοσιακοί και θέλετε να δώσετε στο μωρό σας το όνομα του παππού ή της γιαγιάς, είναι καλύτερο να κάνετε αυτή την συζήτηση πριν έρθει το μωρό στον κόσμο, ώστε να έχει τον χρόνο του ο καθένας να σκεφτεί και να αποφασίσει ποιος παππούς ή ποια γιαγιά θα έχει την τιμητική του/της.

Πότε θα σταματήσετε το κάπνισμα;

Και δεν αναφερόμαστε στην μητέρα γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι κατά την διάρκεια των 9 μηνών την εγκυμοσύνης το τσιγάρο έχει πάει περίπατο! Είναι όμως και μια καλή ευκαιρία για τον μπαμπά να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την κακή συνήθεια. Επίσης μήπως ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσετε την μηχανή και να την αντικαταστήσετε με ένα οικογενειακό αυτοκίνητο; Να σταματήσετε την κατανάλωση του πρόχειρου φαγητού και να προτιμήσετε το μαγειρευτό (ειδικά αν σκοπεύετε να θηλάσετε); Φαίνεται πώς ήρθε η ώρα ολόκληρη η οικογένεια να μπει σ’ ένα πρόγραμμα πιο υγιεινό.

Πώς θα μοιραστούν οι δουλείες του σπιτιού;

Είναι σοφό να βάζετε πλυντήριο προτού λερώσει όλα τα καθαρά σεντόνια το μωρό και υπερχειλίζει ο κάδος με τα άπλυτα. Για τον λόγο αυτό συζητήστε εκ των προτέρων για τον καταμερισμό της εργασίας. Αποφασίσετε ποιες μέρες της εβδομάδας και τι καθήκοντα οφείλει να φέρνει εις πέρας ο καθένας από εσάς. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη νέα μανούλα γιατί ασφαλώς δεν μπορεί να είναι εκείνη που θα επωμίζεται την φροντίδα του μωρού σε συνδυασμό με την μαγειρική και τις δουλείες του σπιτιού.

Ποιος θα μας βοηθήσει;

Αν δεν εμπιστεύεστε τον αδερφό του συντρόφου σας για το babysitting, πείτε το τώρα. Αν πάλι στον σύντροφό σας δεν αρέσει το γεγονός ότι η μαμά σας μπορεί να βλέπει όλη μέρα τούρκικα, πάλι οφείλει να το πει τώρα. Αυτό επειδή θα πρέπει να καταλήξετε εκ των προτέρων σε συμφωνία για το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα σας βοηθήσουν στην φροντίδα του μωρού, τις πρώτες βδομάδες. Πέρα από την οικογένεια, θα πρέπει να αποφασίσετε τι σκοπεύετε να κάνετε γενικότερα με την φροντίδα του μωρού. Θα συνεχίσετε να δουλεύετε και οι δύο; Την φροντίδα του μωρού θα την αναλάβει κάποια γιαγιά ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στην εργασία σας ή μήπως θα προσλάβετε μια νταντά;

Που θα κοιμάται το μωρό;

Αν προτιμάτε το μωρό – τον πρώτο καιρό τουλάχιστον – να κοιμάται μαζί σας στην κρεβατοκάμαρα, καλό είναι να εκφράσετε αυτή σας την επιθυμία στον σύντροφό σας. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να συμφωνήσετε. Αν για παράδειγμα ο σύντροφός ξυπνάει πολύ πρωινές ώρες, προφανώς ένα μωρό που κλαίει και ξυπνάει κάθε δύο ώρες δεν θα του επιτρέπει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στα καθήκοντά του στην δουλειά.  Συζητήσετε το ενδεχόμενο να μεταφέρετε την κούνια στο υπνοδωμάτιό σας μόνο για τις πρώτες 40 ημέρες ή να μεταφερθεί για λίγο καιρό ο σύζυγός σας στον …καναπέ!

Πώς θα ανταπεξέλθουμε οικονομικά;

Εκτός κι είστε αρκετά τυχεροί ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για τα χρήματα. Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργήσετε έναν οικονομικό προϋπολογισμό για τις απαραίτητες αγορές για το μωρό και το παιδικό δωμάτιο. Συνυπολογίστε επίσης τις καθημερινές δαπάνες (πάνες, γάλα.) Διαβάστε σε σχετικό άρθρο του Baby.gr: Η λίστα με τα απαραίτητα για το μωρό σας.