Ο γάμος προκαλεί κατάθλιψη

Νέα έρευνα έρχεται να καταρρίψει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τον γάμο, ότι δηλαδή η παντρειά μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία αφού σύμφωνα με νέα μελέτη ο γάμος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Η συνεχής γκρίνια, οι οικογενειακές διαφωνίες και οι ενδεχόμενες απογοητεύσεις από το άλλο σου μισό ενισχύουν το στρες, με αποτέλεσμα να «ριζώνει» μέσα στον οργανισμό και να μην μπορεί να αντισταθμιστεί από τα θετικά του έγγαμου βίου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο τουWisconsin-Madison στις ΗΠΑ, ύστερα από 11 χρόνια ερευνών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από παντρεμένα ζευγάρια να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, για τα επίπεδα του στρες που ένιωθαν. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια ξανά εννιά χρόνια μετά και 11 χρόνια μετά. Από την πλευρά τους οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο γρήγορα μπορούσαν να ξεπεράσουν μια αρνητική εμπειρία. Ωστόσο συμπέραναν ότι τα άτομα που είχαν βιώσει χρόνιο στρες στο γάμο τους όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσαν να κρατήσουν τις θετικές αναμνήσεις από το γάμο τους και ήταν πιο κοντά στην κατάθλιψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Psychophysiology.