Όσα δεν πρέπει να πείτε ποτέ στον σύζυγό σας

Ένα από τα πράγματα που φέρνει ο γάμος είναι η υπερβολική οικειότητα.

Τόσο που μερικές φορές μπορεί να ξεστομίσετε πράγματα που θα αποδειχθούν επιζήμια τόσο για τα συναισθήματα του συζύγου σας όσο και για τη σχέση σας.

Σύμφωνα με την Τζούντι Φόρντ, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα, η ευγένεια είναι μια δεξιότητα που πρέπει να μάθουν τα ζευγάρια. Ο καθένας αισθάνεται «χτυπημένος» από τη ζωή και τον έξω κόσμο. Δεν θα πρέπει να αισθάνεται το ίδιο και στο σπίτι.  Παρουσιάζουμε πέντε φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στον σύζυγό σας.  

Ναι είχα οργασμό (ενώ δεν είχατε)

Κάθε ψέμα, ό,τι λογής κι αν είναι, είναι κακό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την σεξουαλική σας ζωή. Ο ορισμός της οικειότητας ανάμεσα στο ζευγάρι σημαίνει ζεστασιά, εμπιστοσύνη, μοίρασμα, επικοινωνία και επαφή. Όταν υποκρίνεστε ότι απολαμβάνετε το σεξ, επειδή είστε φειδωλοί στα συναισθήματά σας, ουσιαστικά δεν βοηθάτε το σύζυγό σας να βρει το «κουμπί» σας, διαιωνίζετε την κατάσταση και τον κρατάτε σε απόσταση. «Εκτιμήστε το γεγονός ότι θέλει να γνωρίσει το σώμα σας» συμβουλεύει η κα Φόρντ. Συζητήστε με τον σύντροφο σας και εκφράστε τις επιθυμίες σας. Η επικοινωνία γύρω από το σεξ δεν πρέπει να γίνετε με αποστειρωμένο τρόπο. Αντιθέτως συζητήστε τις φαντασιώσεις που σας διεγείρουν και παρακινήστε τον να σας μιλήσει κι εκείνος για τις δικές του επιθυμίες και φαντασιώσεις.

«Είσαι ίδιος ο πατέρας σου»

«Είναι το απόλυτο λάθος» τονίζει η Τζούλι Όρλοβ, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου The Pathway to Love. «Είναι δυσάρεστο και μειωτικό» συμπληρώνει. Ποτέ σε έναν τσακωμό δεν πρέπει να ανακατεύετε κι άλλα πρόσωπα της οικογένειας. Σύμφωνα με κα. Φόρντ εάν θέλετε να κάνετε παρατήρηση στον άντρα σας για τα πιάτα πχ πείτε: «Αγάπη μου, όταν τελειώσεις με το σάντουιτς μπορείς να αφήσεις το πιάτο σου στο νεροχύτη» και όχι να του θυμίζετε συμπεριφορές από το οικογενειακό του περιβάλλον.

«Πότε θα βρεις μια καινούργια δουλειά;»

Αναλογιστείτε πρώτα τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε να αλλάξει δουλεία. Περνάει αρκετή ώρα στο γραφείο και δεν τον βλέπετε όσο θα θέλατε; Πιστεύετε ότι η τωρινή του δουλειά δεν ανταποκρίνεται στα προσόντα του ή μήπως ο μισθός του δεν είναι ικανοποιητικός; Πριν πείτε το οτιδήποτε που θα μπορούσε να τον πληγώσει, σκεφτείτε ποια είναι τα δικά σας θέματα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς για έναν άντρα είναι σημαντικό να αισθάνεται ότι μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα στην οικογένεια του και η οποιαδήποτε προσβολή μπορεί να είναι σοβαρό πλήγμα. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να συζητάτε τακτικά θέματα που έχουν να κάνουν με τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες, τις ανησυχίες για τον προϋπολογισμό και τον τρόπο που θα θέλατε να ζήσετε στο κοινό σας μέλλον.

«Είχε δίκιο η μαμά μου όταν με προειδοποιούσε…»

Για να το πείτε αυτό, μάλλον κάτι σας ενόχλησε πολύ, αλλά με την κουβέντα αυτή είναι σαν να βάζετε τον σύζυγο σας σε «αντίπαλο στρατόπεδο» και να το «χτυπάτε». Καταλάβετε ότι ανήκετε στο ίδιο στρατόπεδο και ότι μόνο με τον διάλογο θα καταφέρετε να λύσετε τις διαφορές σας. Αν και δεν πρέπει να αφήνετε τις απόψεις των άλλων να υπαγορεύουν τη σχέση σας, ακόμα κι αν υπάρχει μια δόση αλήθειας σε μια ανησυχία της μητέρας σας, μπορείτε να την κρατήσετε για τον εαυτό σας μόνο.  Βρείτε την ρίζα του προβλήματος και ξεριζώστε την. Δεν χρειάζεται να φέρνετε και άλλα θέματα στην επιφάνεια.

«Άστο, θα το κάνω μόνη μου»

Όταν ο σύζυγος σας έχει όλη την καλή διάθεση να σας βοηθήσει σε κάτι, είτε σε ένα επαγγελματικό project είτε στις δουλείες του σπιτιού, δεν πρέπει να τον αποπαίρνετε και κυρίως μην τον μειώνετε. Αν τον καθοδηγήσετε σωστά μπορεί όντως η βοήθεια του να είναι πολύτιμη. Διαφορετικά δεν θα ξαναπροσφέρει χείρα βοηθείας ούτε για πλάκα!