Πώς να ερωτευτείτε ξανά τον σύζυγό σας

Μήπως υπάρχουν μέρες που αισθάνεστε τον σύζυγό σας ή τον επί χρόνια σύντροφό σας περισσότερο σαν συγκάτοικο, φίλο κολλητό ή και κηδεμόνα σας, παρά σαν εραστή;

Έχετε πλέον συνηθίσει το ροχαλητό του κάθε βράδυ, ξέρει απέξω τον εβδομαδιαίο κατάλογο για τα ψώνια του super market και γνωρίζετε και οι δύο τις αγαπημένες ταινίες του καθενός; Όλα αυτά είναι πολύ όμορφα πράγματα που υποδηλώνουν αγάπη. Αλλά μήπως σας λείπει εκείνο το σκίρτημα στην καρδιά που νιώθατε κάθε φορά που αντικρίζατε τον καλό σας; Δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους για να αναβιώσετε την σχέση σας!

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε!

Με τον καιρό καλώς ή καλώς η ημερομηνία που βγήκατε για πρώτη φορά ραντεβού ή η ημερομηνία γνωριμίας επισκιάστηκε από άλλες, πιο σημαντικές όπως π.χ η ημερομηνία του γάμου σας, η γέννηση του πρώτου σας παιδιού, τα 5 ή 10 χρόνια της επετείου σας κ.α.  Αν θυμηθείτε όμως τα παλιά θα ξαναζήσετε και πάλι τις πρώτες ημέρες του φλερτ σας και να αναβιώσετε και πάλι εκείνα τα δυνατά αισθήματα. «Ερωτευόμαστε κάποιον για κάποιον συγκεκριμένο λόγο» λέει ο σύμβουλος σχέσεων Jill Vermeire. «Κάντε μια αναδρομή στο παρελθόν προκειμένου να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τους λόγους για τους οποίους ερωτευτήκατε τον σύντροφό σας και τι είναι εκείνο που σας έφερε κοντά», συμβουλεύει ο Vermeire. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε εκ νέου μια λίστα με όλα τα χαρακτηριστικά που σας ελκύουν στο αντίθετο φύλο. Πόσο καιρό σας πήρε να βρείτε αυτόν που ψάχνατε; Ζητήστε και από τον σύντροφό σας να κάνει κάτι ανάλογο.

Κι εκείνες οι πεταλούδες στο στομάχι;

Μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να ξαναζήσετε εκείνη την ευτυχισμένη περίοδο στην αρχή της σχέσης σας, αλλά δεν χρειάζεται να το υπερ-εξιδανικεύσετε. Ο πρώτος ενθουσιασμός είναι απίστευτο συναίσθημα αλλά αυτό που έχετε τώρα είναι ακόμα καλύτερο! «Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι αισθήσεις στην πραγματικότητα σχετίζονται με τον υποκείμενο φόβο της απόρριψης. Πάντα όταν υπάρχει το στοιχείο του κινδύνου, αισθανόμαστε ενθουσιασμό» λέει η σύμβουλος σχέσεων Ellen Hartson.  

Τον πρώτο λοιπόν καιρό που ακόμα δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι γιατί καταβάθος φοβόμαστε ότι θα χάσουμε το εν λόγω πρόσωπο. Σε μια μακροχρόνια όμως σχέση, που κατά κάποιον τρόπο έχουμε «δέσει τον γάιδαρο μας», δεν υπάρχει αυτός ο φόβος επομένως ούτε πεταλούδες φτερουγίζουν στο στομάχι μας!

Μην το υποτιμάμε όμως το συναίσθημα! Η σταθερότητα και η αγάπη είναι δύο συστατικά λιγότερο χαοτικά σε μια σχέση που φέρνουν αρμονία! Απολαύστε λοιπόν την έλλειψη πεταλούδων και εκτιμήστε το γεγονός ότι έχετε κάποιον απόλυτα αφοσιωμένο σε εσάς!

Πηγαίνετε κόντρα στο ρεύμα

Όσο περισσότερο καιρό είστε παντρεμένοι, τόσο μεγαλύτερη προσοχή δίνετε στις αρνητικές πτυχές της συζύγου σας, αντί στα χαρακτηριστικά εκείνα που βρήκατε αξιολάτρευτα την πρώτη φορά που γνωριστήκατε.  Για να αντισταθμίσετε  αυτή την τάση βελτιώστε την επικοινωνία σας. Με άλλα λόγια δουλέψτε περισσότερο τον γάμο ή τη σχέση σας.

«Όσα περισσότερα χρόνια είναι μαζί ένα ζευγάρι τόσο πιο επιλεκτική μνήμη έχει και θυμάται ή σκαλίσει μόνο τα αρνητικά», λέει η Hartson.  Καταπολεμήστε αυτή την τάση και προσπαθήστε για αρχή να κάνετε τουλάχιστον δύο ενθαρρυντικά σχόλια στον σύντροφό σας κάθε μέρα.

Αναζητήστε την επαφή (και όχι μόνο στο κρεβάτι)

Όταν είμαστε ερωτευμένοι με κάποιον, ψάχνουμε συνεχώς τρόπους να έρθουμε σε επαφή μαζί του και αυτό δεν γίνεται μόνο όταν είμαστε γυμνοί!

Επανεξετάστε λοιπόν τις καθημερινές φυσικές σας χειρονομίες και βοηθήστε να ξεσηκωθούν αυτά τα συναισθήματα και πάλι. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα απαλό άγγιγμα στο χέρι την ώρα που ο σύντροφός σας οδηγεί, ή ένα ελαφρύ χάδι στην πλάτη. Όλες οι χειρονομίες μετράνε. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας και η φυσική επαφή είναι μια ανάγκη που την έχουμε όλοι. Μην ξεχνάτε λοιπόν αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που θα εμβαθύνουν το συναισθηματικό δέσιμο με τον καλό σας!

Να είστε μυστήρια

Όσο και να εκτιμάμε την ασφάλεια που μας χαρίζει η σχέση μας είναι σημαντικό να μην το παίζουμε και πάρα πολύ άνετες! Επενδύοντας σε συμφέροντα έξω από τη σχέση δημιουργεί και λίγη ίντριγκα σε συνδυασμό βέβαια με την αγάπη και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Όταν δύο άνθρωποι γνωρίζουν τα πάντα ο ένας για τον άλλο με όλες τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες, αυτό δεν είναι σίγουρα η συνταγή της ρομαντικής σχέσης. Αναπτύξτε λοιπόν το πάθος έξω από τη σχέση. Αν για παράδειγμα εγγραφείτε την άλλη εβδομάδα σε γυμναστήριο δεν σημαίνει ότι είστε εγωίστρια και ενδιαφέρεστε μόνο για την εικόνα σας αλλά αντιθέτως θα τραβήξετε την προσοχή και το ενδιαφέρον του συζύγου σας.

Πείτε στον εαυτό σας ότι είστε ερωτευμένη

Είτε το παραδέχεστε είτε όχι, όλοι μιλάμε στον εαυτό μας αν όχι φωναχτά, τότε από μέσα μας. Αυτός ο εσωτερικός διάλογος μπορεί λοιπόν να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην σχέση μας, από το να δημιουργεί ένταση ή δυσαρέσκεια μέχρι το να ενισχύει το αίσθημα της αγάπης, της χαράς και της οικειότητας. Για σκεφτείτε λοιπόν τι λέτε καθημερινά στον εαυτό σας για τον σύντροφό σας;  Αν είστε συνέχεια επικριτική και αρνητική τότε προφανώς τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά. Η μετάβαση όμως σε πιο θετικές και ευχάριστες συζητήσεις με τον εαυτό σας θα σας βοηθήσει να ανασυνταχθείτε. Με άλλα λόγια αναρωτηθείτε: Εξακολουθώ να τον αγαπώ; Νομίζω ότι τον αγαπώ; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν υπέροχο;

Να θυμάστε ότι το κυνηγητό δεν σταματά ποτέ!

Ακόμα και είστε 10 χρόνια παντρεμένοι, έχετε τρία παιδιά, έχετε αγοράζει μαζί σπίτι και αισθάνεστε ότι γνωρίζετε ο έναν τον άλλον καλύτερα από τον καθένα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο/η σύντροφός σας δεν είναι απολύτως δικός σας.

Και δεν το λέμε εμείς για να σας τρομάξουμε αλλά οι ειδικοί! Το πιο υγιές είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν σε μια ημέρα. «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις» λέει ο ψυχολόγος Vagdevi Meunier. «Ανά πάσα στιγμή, ένα άτομο μπορεί να αλλάξει γνώμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας γάμος χρειάζεται δουλειά  και καθημερινή προσπάθεια όλη», συμπληρώνει ο ίδιος. Αναζωπυρώστε λοιπόν τη σχέση και ενισχύστε την αγάπη κάποιες φορές, όταν τα θεωρείτε όλα δεδομένα.