Το έχετε ξανακούσει και ενδεχομένως να το έχετε ζήσει: το χρήμα είναι η νούμερο 1 αιτία των συζυγικών καυγάδων. Εδώ είναι πέντε στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να δώσετε ένα τέλος στον «οικονομικό πόλεμο».
Σκεφτείτε πώς το «δικό σου» και «δικό μου» είναι «δικό μας»
Ένας κοινός λογαριασμός είναι το κλειδί ώστε και οι δύο σύντροφοι να ξέρουν τι λεφτά μπαίνουν και τι λεφτά βγαίνουν από το σπίτι. Αλλά τι μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια που έχουν ατομικούς λογαριασμούς και ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για πληρωμές κάθε μήνα; Πώς να το διαχειριστούν; Το καλύτερο είναι να προκαθορίζετε το ποσοστό του μισθού που θα πηγαίνει για πάγια έξοδα. Μπορείτε για παράδειγμα να συμφωνήσετε ότι το 40% του μισθού του ο καθένας θα το διαθέτει για έξοδα του σπιτιού και λογαριασμούς, έτσι ώστε να μην νιώθετε «εγκλωβισμένοι». Το υπόλοιπο 30% για προσωπικά έξοδα και λογαριασμούς και ένα 30% για διασκέδαση ή αποταμίευση. Έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά να εξηγείτε τι αγοράσατε και γιατί, ούτε να αισθάνεστε αδικημένοι αν οι μισθοί σας έχουν σημαντική απόκλιση μεταξύ τους.
Συζητήστε για τα οικονομικά σας απολαμβάνοντας ένα mojito!
Φαίνεται πώς το αλκοόλ είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα και τα οικονομικά δεν αποτελούν εξαίρεση! Προτείνουμε να συζητάτε για τα οικονομικά σας μια φορά το μήνα κατά τη διάρκεια ενός δείπνου έξω. Είναι μια σημαντική συζήτηση που δεν πρέπει να αποφεύγετε, αν για παράδειγμα θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό και πρέπει να αποταμιεύετε χρήματα ή σκέφτεστε να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας επειδή νιώθετε αδικημένοι. Τέτοιου είδους θέματα λεπτά, οι αποφάσεις των οποίων επηρεάζουν τα οικονομικά του σπιτιού σας, ασφαλώς και πρέπει να τα συζητάτε μεταξύ σας. Εστιάστε στα συναισθήματά σας και τις ανησυχίες, ώστε να σας καταλάβει καλύτερα ο/η σύντροφός σας.
Υπογραμμίστε αντί να αποκρύπτετε τα έξοδα
Η πρόοδος της τεχνολογίας κρύβει ορισμένες δαπάνες. Δείξτε στον/στην σύντροφό σας τις ενημερώσεις που έρχονται για την πιστωτική/χρεωστική κάρτα με τρία διαφορετικά χρώματα επισήμανσης. Χρησιμοποιήστε ένα χρώμα για να σηματοδοτήσετε μια ουσιαστική αγορά, ένα άλλο χρώμα για αγορές που σας κάνουν ευτυχισμένη/ο και ένα άλλο χρώμα για χαζές αγορές. Το πιθανότερο είναι να εκπλαγείτε από τις χαζές αγορές και να προσπαθήσετε να μην πέσετε στην ίδια παγίδα τον επόμενο μήνα. Έτσι θα μπορέσετε να βάλετε χρήματα στην άκρη για κάτι πιο σημαντικό, όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου ή ένα πρόγραμμα για ιδιωτική ασφάλεια υγείας.
Λειτουργήστε ως ομάδα απέναντι στα χρέη
Αν έχετε χρέη εξαιτίας της κακής χρήσης της πιστωτικής σας κάρτας και οι καυγάδες με τον/την σύντροφό σας έχουν ενταθεί, προφανώς και είναι κάτι που σας στεναχωρεί. Οι πιστωτικές κάρτες είναι μια αναγκαιότητα στις μέρες μας, αλλά βεβαιωθείτε ότι ξέρετε να τις χρησιμοποιείτε σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τις πληρώνετε κάθε μήνα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, συζητήστε το με το έτερον σας ήμισυ, χωρίς όμως να τρελαίνεστε! Μια λύση είναι να την δώσετε στον/στην σύντροφο που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και δεν κάνει σπατάλες. Αν το θεωρείτε ταπεινωτικό τότε γεμίστε ένα δοχείο με νερό, πετάξτε μέσα την κάρτα και βάλτε το στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο, δεδομένου ότι η κάρτα σας παγώσει, θα «παγώσουν» και οι αγορές σας δεν θα μπαίνετε στον πειρασμό να ξοδεύετε χρήματα αλόγιστα. Όταν έρθει η ισορροπία, θα ξεπαγώσετε την κάρτα (όχι όμως στον φούρνο μικροκυμάτων, πολλές κάρτες περιέχουν μέταλλο). Θα εξακολουθεί να λειτουργεί.
Στο τέλος του καυγά πείτε μια λέξη – κλειδί
Όταν ένας καυγάς οικονομικού χαρακτήρα φτάνει στο τέλος του, η υπενθύμιση του κοινού στόχου, θα μαλακώσει της καρδιές σας και θα διώξει την αμηχανία που ενδεχομένως επικρατεί. Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε στο τέλος: «Αγάπη μου, δεν μου αρέσει που τσακωνόμαστε για τέτοιου είδους θέματα, αλλά αν δεν το λύσουμε τώρα πώς θα πάμε στο εξωτικό Μπαλί (λέμε τώρα!) το καλοκαίρι;».