Αντιδράσεις προκαλεί το βίντεο με τον χειροπράκτη που «θεραπεύει» βρέφος από κολικούς

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ένα βίντεο που δημοσίευσε ένας χειροπράκτης από την Αυστραλία με τον ίδιο να «θεραπεύει» ένα νεογέννητο μωρό από κολικούς.

Ο χειροπράκτης αντιμετωπίζει μια σειρά από παθήσεις συμπεριλαμβανομένων των κολικών, από τους οποίους υπέφερε το πρόωρο μωράκι εκείνη την εποχή. Ο ίδιος δημοσιεύει πολλά βίντεο με τη θεραπεία των ασθενών του στο κανάλι του στο YouTube, ωστόσο αυτό το συγκεκριμένο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία όχι μόνο στους απλούς θεατές αλλά και στους γιατρούς.

Στο επίμαχο βίντεο τον βλέπουμε να κρατάει το κοριτσάκι, να τεντώνει το κορμάκι και στη συνέχεια να την πιέζει δυνατά στην πλατούλα.

 

Σοκ προκαλεί μάλιστα το δυνατό «κρακ» που ακούγεται ξεκάθαρα και τα κλάματα της μικρούλας. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, μετά από αυτή την τεχνική τα μωρά αισθάνονται και κοιμούνται καλύτερα και έχουν επίσης μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό.

Ωστόσο πολλοί γιατροί διαφωνούν με την προσέγγιση αυτή του χειροπράκτη. Ο Δρ. Frank Jones, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Royal Australian College είπε στην Daily Mail ότι αυτό που έκανε ο χειροπράκτης του φάνηκε «αναίτιο» και «βάναυσο». «Πρόκειται για μια παρέμβαση που δεν ήταν καθόλου απαραίτητη και έδειχνε σχεδόν βάναυση. Για ποιο λόγο να κάνει κάτι τέτοιο; Όχι μόνο δεν πρέπει να «διαφημίζει» αυτές τις πρακτικές αλλά δεν πρέπει καν να τις εφαρμόζει», τόνισε στη βρετανική εφημερίδα ο ιατρός, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι η χειραγώγηση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να θεραπεύσει τους κολικούς ή το άσθμα.

Ο Δρ. Jones είπε ότι ενώ υπάρχουν «ήπιες έως μέτριες» αποδείξεις ότι οι χειροπράκτες αντιμετωπίζουν με επιτυχία τον πόνο στην πλάτη, δεν υπάρχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι θεραπεύουν τους κολικούς.

https://www.youtube.com/watch?v=EDQWFl-tUVA