Αποκρυπτογραφήστε το βήχα του μωρού σας

Ο βήχας του μωρού μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα και φυσικά δεν μπορείτε να το ρωτήσετε τι συμβαίνει.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας για συμβουλές, να κλείσετε ένα ραντεβού ή να κατευθυνθείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Ο βήχας είναι ο τρόπος του σώματος να προστατευθεί, εξηγεί ο Howard Balbi, διευθυντής του παιδιατρικών λοιμώξεων στο νοσοκομείο Nassau County Medical Center στη Νέα Υόρκη. Είναι ουσιαστικά η μέθοδος που χρησιμοποιεί το σώμα για να κρατήσει το λαιμό και τους αεραγωγούς καθαρούς.Υπάρχουν δύο είδη βήχα που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό:

Ξηρός βήχας: Αυτό συμβαίνει όταν ένα μωρό έχει κρυώσει ή έχει αλλεργίες. Συνήθως συνοδεύεται με καταρροή και πονόλαιμο.

Υγρός βήχας: Αυτός προκύπτει από μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος και συνήθως συνοδεύει μια βακτηριακή λοίμωξη. Συνοδεύεται με φλέγμα ή βλέννα.

Τα παιδιά που είναι μικρότερα από 4 μηνών, δεν βήχουν πολύ, οπότε αν το κάνουν, αυτό είναι σοβαρό, λέει η Catherine Dundon, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο του ενός έτους και βήχει, τότε ο βήχας του είναι λιγότερο ανησυχητικός. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, ο βήχας του μωρού δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κρύωμα.

Για να καταλάβετε τι ακριβώς έχει το παιδί σας είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, να ακούσετε προσεκτικά το βήχα και να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες ώστε να του δώσετε και την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Κοινό κρυολόγημα ή γρίπη

Τα σημάδια ότι ο βήχας του μωρού μπορεί να υποδεικνύει ένα κρυολόγημα, περιλαμβάνουν:

Άλλα συμπτώματα: ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, το μωρό μπορεί να έχει:

Θεραπεία: Φροντίστε το μωρό να καταναλώνει πολλά υγρά και να ξεκουράζεται. Παρόλο που μπορείτε να δώσετε στο μωρό κάποιο φάρμακο ώστε να ηρεμήσει από τον βήχα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να μην συνταγογραφούνται φάρμακα σε παιδιά κάτω των 6 ετών, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι καλύτερο να το αντιμετωπίσετε με φυσικές μεθόδους, όπως το μέλι (για τα μωρά άνω του ενός έτος), αλατούχο διάλυμα σε γαργάρες κ.α.

Η ακεταμινοφαίνη είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται ώστε να πέσει ο πυρετός. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαραίτητο να καλέσετε τον παιδίατρο και μόνο με την άδειά του να δώσετε φάρμακα στο παιδί σας.

Λαρυγγίτιδα

Ξέρετε ότι το μωρό σας έχει λαρυγγίτιδα, όταν ξυπνάει στη μέση της νύχτας με ένα βήχα σαν γάβγισμα και έχει δυσκολία στην αναπνοή. Επηρεάζει συνήθως τα παιδιά κάτω από την ηλικία 5 και συχνά ξεκινά με ένα απλό συνάχι.

Άλλα συμπτώματα: Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας είναι αποτέλεσμα ατελούς απόφραξης του λάρυγγα (το πρώτο κομμάτι του σωλήνα που μεταφέρει τον αέρα από το στόμα στους πνεύμονες). Ο λάρυγγας φουσκώνει με αποτέλεσμα η διάμετρος του να μικραίνει γι΄αυτό άλλωστε και τα παιδιά δυσκολεύονται στην αναπνοή.

Θεραπεία: Πρώτα δοκιμάστε να ηρεμήσετε το παιδί σας. Στη συνέχεια αφήστε το αναπνεύσει φρέσκο και δροσερό αέρα αφού το έχετε ντύσει ζεστά. Επιβάλλεται επίσης να εισπνεύσει υδρατμούς και να χρησιμοποιείτε καθημερινά υγραντήρα, ώστε να υπάρχει περιορισμένη υγρασία στο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση το παιδί πρέπει να το εξετάσει παιδίατρος ώστε να αποφασίσει τι είδους θεραπεία χρειάζεται να ακολουθήσει.

Πνευμονία

Η πνευμονία είναι μια ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη των πνευμόνων που προκαλείται από ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων το κοινό κρυολόγημα. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πυρετός και ο βήχας.

Άλλα συμπτώματα: Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι το ρίγος, η γρήγορη αναπνοή, ο πόνος στο στήθος και την κοιλιά, οι εμετοί, η απώλεια της όρεξης και της διάθεσης για παιχνίδι και τα χείλη που παίρνουν μπλε χρώμα

Θεραπεία: Η θεραπεία εξαρτάται από το αν η αιτία είναι ιογενής ή βακτηριακή, οπότε καλέστε τον γιατρό σας, ειδικά εάν το μωρό έχει πυρετό. Η βακτηριακή πνευμονία είναι συνήθως πιο επικίνδυνη και πιο συχνά προκαλείται από στρεπτόκοκκο πνευμονίας.

Βρογχιολίτιδα ή άσθμα

Τόσο η βρογχιολίτιδα όσο και το άσθμα παρουσιάζονται σαν το τυπικό κρυολόγημα επειδή συνοδεύονται με βήχα και καταρροή.

Οι γιατροί γενικά συμφωνούν ότι το άσθμα δεν εμφανίζεται συχνά σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών, εκτός και αν το μωρό έχει εξάρσεις του εκζέματος και υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών και άσθματος.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων βρογχιολίτιδας σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους προκαλείται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Αυτός ο ιός προκαλείται ένα απλό κρύωμα σε παιδιά ηλικίας άνω των 3, αλλά μπορεί να διεισδύσει στους πνεύμονες του βρέφους και να είναι απειλητικό για τη ζωή του , προειδοποιεί ο David Rubin, επικεφαλής της παιδιατρικής στο Νοσοκομείο του Αγίου Βαρνάβα στη Νέα Υόρκη. Σε αυτή την περίπτωση ο βήχας συνοδεύεται από συριγμό ή θορυβώδη αναπνοή.

Στην περίπτωση του άσθματος, το μωρό σας μάλλον θα έχει:

Η βρογχιολίτιδα παρατηρείται συνήθως το φθινόπωρο και το χειμώνα και μπορεί να συνοδεύεται από:

Θεραπεία: Όποια και αν είναι η περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να καλέσετε το γιατρό σας.

Κοκίτης

Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή βακτηριακή λοίμωξη η οποία μάλιστα ήταν θανατηφορά μέχρι τη δεκαετία του ’60, μέχρι που ανακαλύφθηκε εμβόλιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις κοκίτη, το μωρό δεν έχει συμπτώματα κρυολογήματος ή πυρετό. Ο βήχας απλά ακούγεται σαν μια δυνατή κραυγή και συχνά μπορεί να συνοδεύεται από σπασμούς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: διογκωμένα μάτια και αλλαγή χρώματος στο πρόσωπο.

Θεραπεία: Η πρόληψη είναι το κλειδί. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει εμβολιαστεί, αλλά επειδή τα μωρά δεν προστατεύονται πλήρως, μέχρι να λάβουν και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, είναι σημαντικό οι γονείς και οι φροντιστές βρέφη να έχουν εμβολιαστεί με το τριπλό εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας, κοκίτη.

Αν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας πάσχει από κοκίτη, αμέσως το γιατρό. Το βρέφος πρέπει επειγόντως να νοσηλευτεί και να ακολουθήσει θεραπεία, η οποία μπορεί να κρατήσει και μήνες.

Πότε να καλέσω τον γιατρό;

Πάρτε τον γιατρό σας τηλέφωνο εάν το μωρό έχει:

 

Πηγή: Parents.com